Kristiina Ilmarinen Yksinkertaiset perusasiat

Haluamme mieluummin keskustakirjaston kuin uuden lastensairaalan

"Valtiolta rahoitus keskustakirjastolle – "Symboli 100-vuotiaalle Suomelle" "

"Urpilainen: Uusi vuosituhat tarvitsee uuden kirjaston. Jo J.V. Snellman kertoi, että 'sivistyksessä on pienen kansan turva'", Urpilainen kirjoittaa." "Oppositiokin hyväksyy uuden kirjaston saaman valtion erillisrahoituksen. Oppositiokaan ei tunnu löytävän aihetta motkottamiseen. Ei, vaikka hanke saa valtiolta erillisrahoitusta. "(HS.fi 14.6.).

 

Sivistys on kulttuuria. Vaikka sairaimmat lapset ovat hometiloissa ja vanhuksia kohdellaan epäihmismäisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Kreisler

Siteeratuissa artikkeleissa ei mainittu rahasta "raha kasvaa puussa -tyyliin".

Lastenklinikka kustannusarvio n. 150 miljoonaa + rakennuttajien tiedossa oleva saatava marginaali, veiikkaan lopputulos yht. 200 milj.

Keskustakirjaston muistaakseni 75 miljoonaa + vastaavat rakennusliikkeen marginaalit, veikkaan lopputulos yht. 90 miljioonaa.

Kirjasto on tärkeämpi. Tietenkin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Julkisen rakentamisen budjetti saattaa jopa moninkertaistua hankkeen edetessä, joten 90 milliä ei tule missään tapauksessa riittämään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minusta molemmat ovat tärkeitä. Lastensairaala tarvitaan ehdottomasti niinkuin kirjastokin. Puusta, täynnä paperia, tuntuu rohkealle idella, jonka kestävyyttä mietin.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Kreisler

Samaa mieltä kuin Sirkka A. Kankainen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kirjasto valmiiksi ja äkkiä, niin saadaan muutama arkkitehtuurista kiinnostunut japanilaisturisti lisää! Kirjaston tehtävät ovat jo aikoja sitten olleet ulkoistettuina nettiin, mutta pitäähän se arvorakennus saada Töölönlahdelle muiden monumenttien jatkeeksi.

Pekka Salo

Tuomo Kokko: "Kirjasto valmiiksi ja äkkiä, niin saadaan muutama arkkitehtuurista kiinnostunut japanilaisturisti lisää!"

Niin ja lastensairaala äkkiä valmiiksi niin, että japanilaisturisteilla om kolme kohdetta nuo ja Temppeliaukion kirkko.

Eri kohteita ja niiden kustannuksia on aina mukava, mutta useimmiten hölmöä verrata.

Montako keskoskaappia ja vauvanvuodetta saisikaan uuteen lastensairaalaan perussuomalaisten puoluetuella. Tappavatko persut lapsia?

Mika Samuel Kiekkijev

Ai niin, PerusSuomalaiset ovatkin ainoa puolue joka saa puoluetukia, hitto, kun meinaa välillä unohtua.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Kreisler

Puoluetuki nyt 36 miljoonaa/v. Olen kirjoittanutkin aikaisemmin että sen voisi pienentää ja muutamassa vuodessa lastenklinikan rahat olisivat koossa. (Sen voisi poistaa kokonaan). PerusS saa n. 6 MEUR/v. Puoluetuki on iso raha, jokainen suomalainen maksaa n. 6 eur/v. "Vanhat" puolueet ovat saaneet miljoonia/v. jo vuosia...

Jos raha on tiukalla on vain pakko, ei tosiaankaan mukava, verrata eri kohteita. Jos olisin työtön olisi minun mm. pakko lopettaa jopa lapsen harrastukset, vaikka olisi kuinka hölmöä verrata lapsen harrastusta ja perheen ruokaa keskenään.

Mutta päasia että kirjasto tulee äkkiä. Sivistystä on jättää vanhukset ja lapset hoitamatta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Eri kohteita ja niiden kustannuksia on aina mukava, mutta useimmiten hölmöä verrata."

Olet oikeassa, mutta raha on se työkalu, jonka avulla vertailu voidaan yksiselitteisesti tehdä. Metrimitta tai vaikkapa poliittisen gallupin lukemat ovat paljon vaikeaselkoisempia tapoja, joskin nekin houkuttelevia.

Pistäydyin eilen eräässä suomalaisen arkkitehtuurin pyhiinvaelluskohteista, Kolmen Ristin kirkossa Imatralla. Vieraskirjassa oli myös japanilaisia merkintöjä, mikä ei todellakaan yllättänyt. Alvar Aallolla on faninsa! Itse rakennus alkaa olla melko kurjassa kunnossa, mutta kukapas ottaisi saneerauksen maksaakseen?

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Kreisler

Töölönlahdelle kirjaston viereen 66 miljoonaa maksava puisto. Upeaa!

Kyselen tyhmiä, mutta miten voi puisto maksaa melkein puolet lastensairaalasta? Jokainen suomalainen maksaa 13 euroa siitä puistosta.

Toisaalta; jos jokainen suomalainen maksaisi 40 euroa kaikkien verojen lisäksi, toim. huom. saataisiin lastenklinikka. Maksamiamme verorahoja eivät päättäjämme halua kohdistaa lastensairaalaan. Olemmehan sentään sivistys- ja hyvinvointivaltio; ei maksamiamme verorahoja tule tuhlata sairaaloihin.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Kreisler

Nyt keksin; yritän laittaa pystyyn keräystilin. Otan selvää poliisilta, mitä/miten etc.
Maksan sinne 40 eur.

En tiedä, mutta jos siitä lahjoitussummasta lastenklinikan pitää maksaa vero, niin silloin summa on veron verran isompi per suomalainen kuin tuo 40 eur. Mutta: samalla tuemme valtion kassaa! Sen rahan päättäjät voivat antaa muualle. Jos vero on vaikka 25 % saa valtio meiltä melkein 70 miljoonaa. Tosin teoreettinen summa per suomalainen nousee 54ään euroon.

Hei! Sillä valtio voi rahoittaa sen puiston. Lehdessä luki että rahapulan takia puisto pitää rakentaa vaiheittain; nyt saadaan puistokin äkkiä. Ja "säästyvät" puistorahat voivat päättäjämme lahjoittaa Guggenheimille tai Kreikkaan. Hekin ilahtuvat, kun saavat laittaa verorahamme minne he haluavat eikä tarvitse enää taistella lastenklinikan rahoittamista vastaan.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Kreisler

Päivän saldo:
Yksityishenkilö ei saa rahankeräyslupaa. Pitää olla jo jonkin aikaa voimassa ollut yhdistys, jolle ko. kohde sopii.

Koska kysymyksessä on valtakunnallinen keräys (laitan tilinumeron Uusisuomi.fi:n blogiin), pitää lupa hakea poliisihallitukselta joka on Riihimäellä.

Täytyy myös selvittää, kuka on rahansaaja. Rakennusliikkeet - tietty, mutta kuka on laskujen maksaja? Onko esim. Lastenklinikka juridinen rakennuttaja? Sitten voi verottajalta kysyä, täytyykö kyseisen maksaa lahja- tm. veroa ja paljonko.

Asia jatkuu...

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Kreisler

Rahan saaja: loppujen lopuksi yksityinen säätiö.

Rahan maksaja: kansalaiset suoraan ja verorahoina sekä yritykset vajaat 200 miljoonaa, itse säätiö muutama sata tuhatta.

Laskujen maksaja: loppujen lopuksi yksityinen säätiö.

Parisataa miljoonan maksaneen sairaalan omistaja: yksityinen säätiö.

Mistä asiasta kysymys: sairaiden lasten hoitamisesta korkean verotuksen hyvinvointivaltiossa jossa valtion rahaa lahjoitetaan yksityiselle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset