Kristiina Ilmarinen Yksinkertaiset perusasiat

Tarkistakaa läheistenne oikeus toimeentulotukeen

Toimeentulotukinormen mukaan kaikille tulee jäädä käyttövaroja 485 euroa kuukaudessa.

Suomessa on paljon mm. vanhoja ihmisiä, jotka sinnittelevät parilla sadalla eurolla kuukaudessa. He eivät tiedä tai ymmärrä, että heillä olisi oikeus tuonsuuruiseen käyttövaraan. Tai eivät kykene hakemaan sitä.

Monelle 485 euroa kuukaudessa käyttövaraa olisi luksusta.

Jos on lähipiirissä pienituloinen vanhus tai muu köyhä, tulee varmistaa, että hänellä yhteiskunnan takaamat minimit täyttyvät.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (99 kommenttia)

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Hyvin tarpeellinen asia muistuttaa. Monelta jää pitämättä puolensa byrokratiaa vastaan tai muista syistä. Myöntäjät eivät katso tarvitsijoiden etua.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Ja suomalaisilla ei ole verorahoillamme maksettua asianajaja-armeijaa valvomassa etuja.

Kuten esim. pakolaisilla on.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Niin, pakolaisista kyllä huolehditaan, mikä sinänsä hyvä asia kielitaidottomia oikeita pakolaisia kohtaan. Sama huolehtiminen pitäisi olla kantasuomalaisten osalta myös.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tuo on siis vuokran, sähkön yms. maksujen jälkeen.
Käsittääkseni myös lääkekuitit lasketaan, lääkärin määräämät lääkkeet.
Kunnallisella lääkärillä käynti ja siihen matka.
Sitten on hammashuolto sekä esim. silmälasit, eikö niin?

Onko kenelläkään koko listaa?

Henry

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

Silmälasit saa kerran kolmessa vuodessa. Hammashoito korvataan, jos on akuutti hammassärky, muuten ei. Terveyskeskusmaksut, lääkkeet ja lääkärin määräämät apuvälineet korvataan. Apuvälineet tosin vain, jos niitä ei saa kunnan apuväline!ainaamosta. Kunta maksaa myös tarpeellisia muutostöitä, jotta kotona asuminen onnistuu. Näihin tarvitaan toiminta- ja/tai fysioterapeutin lausunto.

Vuokra lasketaan normien mukaan. Yksinäisellä saa vuokra olla korkeintaan noin 500 euroa, ylimääräinen osa voidaan korvata harkinnanvaraisena. Sähkölasku huomioidaan, kunhan se on kohtuullinen. Juurikaan muuta ei huomioida, paitsi harkinnanvaraisena. Harkinnanvaraista toimeentulotukea saattaa saada muun muassa rikkoutuneisiin kodinkoneiden.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jari-Jukka Annala kirjoitti: [Silmälasit saa kerran kolmessa vuodessa. Hammashoito korvataan, jos on akuutti hammassärky, muuten ei. Terveyskeskusmaksut, lääkkeet ja lääkärin määräämät apuvälineet korvataan],

- Älä naurata! Kenelle korvataan? Ja kuka saa silmälasit kolmessa vuodessa maksutta? En ole kuullut köyhien riveistä, ai anteeksi, eihän Suomessa ole köyhiä vain "vähävaraisten" riveistä.
Eräs eläkeläinen, jolle lääkäri määräsi vaihtaa silmälasit. Toimeentulovirkailija laski, että hakijalla jäi 30€ tilille elämiseen kun hän oli maksanut kaikki muut kulut. Virkailija ehdotti hakijalle säästää vielä puolivuotta jokaisessa kuukaudessa nuo 30€ niin sitten riittää rahaa ostaa silmälasit. Päätös tuli kielteinen. Hakija on inkeriläinen paluumuuttaja, joka saa takuueläkettä noin 700€ kuussa. En myös tiedä kenelle akuutti hammassärky,terveyskeskuksen maksut ja lääkkeet korvataan? Olen aina itsekin maksanut. Monet välttävät lääkäriä, vaikka olisi tarvettakin, koska ei riitä rahaa maksamiseen.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala Vastaus kommenttiin #53

Minä en voi sille mitään, jos jossain ei noudateta normeja. Asioista ehkä kannattaa valittaa, valitusoikeus on kaikilla. Nämä minulle on kertonut sosiaalitoimiston virkailija. Ei minua nämä naurata lainkaan. Ilmeisesti asuinkunnassasi käytetään aivan omia normeja toimeentulotukiasioissa. Taitaa todellakin olla tarpeen siirtää toimeentulotukipäätökset Kelaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #54

Asiasta oli tehty valitus, mutta seuraavat virkailijat eivät muuttaneet päätöstä. Tuntuu siltä, että jotkut päättäjät, ainakin tässä tapauksessa, käyttävät "omia normeja" toimeentulotukiasioissa, kunhan ovat saaneet valtaa. Kun ihminen on kerran nöyryytetty kyyneliin, niin aika vaikeata on astua enää sen kynnyksen yli, joten monet sinnittelevät ja menevät pakostakin jonottamaan ruoan ilmaisjakeluun.
Se on yksi syistä miksi Suomessa on niin paljon ihmisiä ns. "leipäjonoissa".

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala Vastaus kommenttiin #55

Kyllä leipäjono on tutuksi tullut tässä matkan varrella. Köyhän kyykyttäminen on joillekin ihmisille jostain syystä ilmeisen nautinnollista.

Pia Renholm-narinen

Ei joka paikassa ole hyväksyttävänä vuokrana 500e, esim Vantaalla 650e.
Hyväksyttävinä menoina katsotaan myös ulosottomaksut, myös maksusopimuksella vahvistetut. Lisäksi joitain kertoja vuodessa matkat lähisukulaiselle, esim vanhemmille halvimmalla liikkumisvälineellä. Lasten kohtuu hintaiset harrastukset kuuluvat myös hyväksyttäviin.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala Vastaus kommenttiin #74

Toki juuri näin. Kunnat on jaettu eri luokkiin vuokratason mukaan. Noin 500 oli keskisuomalainen arvio, pääkaupunkiseudulla on kuulemma korkeammat vuokrat. Sieltä Jyväskylään muuttaneena en eroa huomannut. Luokituksen arvio on virallinen totuus.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Omakotiasujalla on talvella sähkölaskut tapissa, toisaalta hänellä ei ole 500 euron asumiskuluja/vuokraa! On aikamoinen vääryys, ettei 250 euron sähkölaskuja katsota asumiskuluiksi, koska se on vain "kohtuus" omakotitalossa, johon olet saattanut muuttaa 20 vuotta sitten ja jäänyt työttömäksi, tässä maassa saa tukea vain vuokra-asujat ja nekin, mm. asumistukirahat menevät yksityisille sijoittajille vuokranmaksun yhteydessä! Oikeudenmukaistako? Ei, on kyse omasta kodista, ei sijoi- tuksesta!

Eipä jää tuota summaa perustoimeentuloon ja laskutkin pitäisi osua aina samalle kuukaudelle hakiessa, jos ei ole rahaa maksaa, ei sitä hyväksytä seuraavalla kuukaudella, vaikka olisit joutunut siirtämään laskua, järjen käyttöä ei kelassa ole!

Pekka Pylkkönen

Toivottavasti ihmiset tekevät noin. Etenkin lääkkeet ja sairaalamaksut voivat syödä nopeasti hyvänkin eläkkeen.

Pitäisi kai muistaa myös sanoa ettei se ole mikään häpeä hakea tukea jos ei pärjää. Vanhuksilla on aika heikot mahdollisuudet parantaa elintasoaan omin nokkineen.

H.B. ainakin kotivakuutus, vesimaksu sekä tarpeelliset kodinkoneet ovat sellaisia jotka sossu maksaa noiden mainitsemiesi lisäksi. Eli rikki menneen pesukoneen saa uusittua.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid
Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Mm. silmälasit, terveyskeskusmaksut, lääkärin määräämät lääkkeet ja kotivakuutuksen saa. Välttämättömän hammashoidon saa, mutta ei proteettista, se on harkinnanvaraista.

Kodinkoneet ovat harkinnanvaraisia, eli harkinnalla voi tulla mitä tahansa. Harkinnalla tulee ainakin pesukone.

Puhelin ja -kulut kuuluvat 485een euroon.

(Pakolaisille valtio korvaa kotouttamisvaiheessa kaikki kulut, myös proteettisen hammashoidon ja puh).

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #6

"(Pakolaisille valtio korvaa kotouttamisvaiheessa kaikki kulut, myös proteettisen hammashoidon ja puh)."

Kyllä minäkin sain proteesit sossun maksamina. Puhelinta en. :)

Henry

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen Vastaus kommenttiin #11

Hyvä. Mutta se oli sinulla harkinnanvarainen päätös. Ei automaattinen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Toimeentulotuki pitää myöntää jopa varakkaallekin henkilölle, mikäli hän ei pysty saamaan varoja käyttöönsä:

http://toimeentulotuki.net/sosiaalitoimisto/omaisu...

Sinkku Sipriina

Silmälaseista sen verran että eräs nainen kerran minulle tuohtuneena sanoi ettei saanut silmälaseihin rahaa koska ei ole hakenut aiemmin toimeentulotukea ja ollut olikohan se puolta vuotta sossun asiakas ???Muistaakseni laseihin annetaan vaan joku summa .Miksei kehitellä järjestelmää kelan kautta josta automaattisesti maksettaisiin tää tuki niille jotka tarvii eli kelahan näkee lääkekulut käsittääkseni ainakin kela korvattavat , sitten puhelin kuluihin joku summa ja kelasta tulisi niinkuin asumistukikin ynm..täyttämällä menot kuukaudessa ja eläke heillä tiedossa jos työeläke se tähän täyttökaavakkeeeseen , vielä parempi olisi jos toimeentulotuki maksettaisiin tietystä iästä automaattisesti jos tulot jää tietyn summan alle ???Paikkakuntakohtaistakin taitaa olla tää toimeentulon saanti eri tarpeisiin ??

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kyllä ns. 'käyttölaseihin' tulee saada tukea. Uusiminen onkin sitten aina kolmen vuoden päässä.

Henry

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

Silmälaseista kunnalla on sopimus jonkun optikkoliikkeen kanssa ja silmälasit saa, mutta ensin on haettava toimeentulotukipäätös niihin. Jos on omatoimisesti hankkinut yleensä on harkinnanvaraista saako jotain vai ei. Kun on hakenut päätöksen, lasit korvataan tietystä valikoimasta, mutta jos maksaa omistaan lisää voi ottaa paremmat.

Käyttäjän AnneliKoivunen kuva
Anneli Koivunen

TÄMÄ ON MEIDÄN KAIKKIEN YHTEINEN ASIA.
On ihmisiä joille ei edes toimeentulotuki tuo helpotusta vaan heidän tulee päästä hoitoon "Laitospaikkamaksuilla", jotka pitävät sisällään hoidon, puhtauden, lääkkeet ja ruuan.
10.11 2015 tuli uusi kansalaisaloite Arvokas vanhuus 2, koska edellinen Arvokas vanhuus ei saanut tarpeeksi kannatuksia.
50.000 (viisikymmentätuhatta) kannatusta tarvitaan että tämä saadaan eduskuntaan ja sitä kautta keskusteluihin mukaan, pakottamalla Hallituskin keskustelemaan siitä ja käsittelemään, miten lakia tulisi muuttaa, jotta vanhusten hoito toimisi myös hoitajamitoituksien osalta ja siitä, että kaikille huonokuntoisille ja muistisairaille voidaan taata yhtäläinen turvallinen hoitoyksikkö, sitä tarvittaessa. Perhehoitoyksiköt näkyvät muodostuvan ihan tavallisista tallaajista ja kuitenkin tarvitaan erikoissairaanhoitoa monelle vanhukselle.
Se miksi nimi on aloitteellamme sama, johtuu siitä että meille jäi käteen 7.000 tulostetta nimellä Arvokas vanhuus. Sain sovittua väestörekisterikeskuksen kanssa, että jos nimi ei muutu, voimme käyttää vanhoja lomakkeita lisäämällä nimen perään numeron 2 ja laittamalla tussilla päivämäärän 25.05 päälle 10.11. Tämä oli siis säästö kysymys, jota hallituksemmekin suosii.
Kansalaiset (hoitajat ja eläkeläiset ), pistivät Kansalaisaloitteen Arvokas vanhuus 2 pystyyn ilman puolueita ja eläkeläis- sekä hoitajajärjestöjä.
Senpä takia meitä ei oikein kuulla eikä huomioida. Kuitenkin meidän tekemä aloite, auttaisi Suomen vähävaraisia eläkeläisiä todella hyvin.
Kannattamalla Kansalaisaloitettamme Arvokas vanhuus 2 voimme ainakin yrittää taata;
Että hoitajamitoitus pysyy tasolla, jossa pystytään hoitamaan sekä kotona että muualla olevia huonokuntoisia eläkeläisiämme turvallisesti, katsomatta siihen onko siihen hoidettavalla omia varoja.
Että kaikilla Suomen eläkeläisillä olisi mahdollisuus saada tarvittavat lääkkeet, ilman että vähävaraisten eläkeläisten osalla raha ratkaisee onko varaa ostaa niitä lääkkeitä Apteekista.
Ettei kukaan jää varojensa puutteessa vaille tarvittavaa hoivapaikkaa.
Että omaishoitajille saadaan myös tarvittaessa apuja kotiin, jotta omaishoitaja pystyy huolehtimaan myöskin kaikista muista omistaan ja hoivattavan asiosta kodin ulkopuolella, ilman että tarvitsee raahata hoivattavaa mukana.
Että hoitajat huolehtisivat myös kuntouttavasta toiminnasta vähävaraistenkin osalla ilman, että raha ratkaisee, saako kuntoutusta vaiko ei.
Ulkona käyminen pitäisi olla kaikkien, myös vähävaraisten eläkeläisten oikeus ilman, että siihen vaikuttaa se, onko sen ostamiseen ja toteuttamiseen varoja itsellä.
Tästä siis voidaan aloittaa se auttaminen.
Muistathan että aikaisemman Kansalaisaloitteen Arvokas vanhuus kannatukset eivät periydy tälle uudelle. Sähköinen kannatus pankki-/mobiilitunnuksin osoittessa;
Suomeksi; https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1672
På Svenska; https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/1672
Jos haluat tehdä kannatusilmoituksen paperilomakkeella verkkopalvelun sijaan, tulosta alla olevasta linkistä PDF-lomake; https://www.kansalaisaloite.fi/fi/kannatusilmoitus...
Täytä siihen tietosi ja lähetä se oheiseen postiosoitteeseen; Anneli Koivunen, Otsontie 3, 05400 Jokela
Postittaminen tapahtuu kannattajan kustannuksella ja vastuulla. Yksittäisen lomakkeen lähetyshinta on 1,10€ / lähetys.
Jos et omista tulostinta, ota yhteys paikkakuntasi eläkeläisjärjestöön tai vanhusneuvostoon ja pyydä heitä toimimaan puolestasi. Heille kaikille on mennyt tieto tästä aloitteesta.
Tai kerätkää lähipiirissä yhdessä lomakkeille kannatuksia, joku varmasti lähipiirissä osaa ottaa tulosteita lomakkeesta, ja lähettäkää samassa kuoressa kaikki kerralla taittamattomina A4-kokoisina.
Postimaksuun 1,60€ mahtuu noi 15 lomaketta ja postimaksuun 2,20€ mahtuu noin 50 lomaketta.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Miksi kuvittelet, että hallitus tai eduskunta parantaisi suomalaisten vanhusten asiaa.

Hehän heikentävät sitä!

Sitä on heikennetty ja itse maksettavia maksuja korotettu. Vanhukset eivät voi edes valittaa kuluttajasuojaan, kun sopimukset ovat kunnan ja laitoksen kesken.

Miksi hallitus edes välittäisi suomalaisista. Heidäthän äänestetään aina uudelleen. Tekevät mitä tahansa.

Vaalit oli alle vuosi sitten. Ja äänestäjät antoivat valtakirjan eduskuntapuolueille. Vaikka oli vaihtoehtoja.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Ketkä antoivat, ketkä eivät, kaikki eivät äänestäneet hallituspuolueita, on myös valitettavasti nukkuvien puolue, jotka pitäisi herättää!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Asuin kerran vanhassa puutalossa - olin työtön jne.
Menin hakemaan asuntotukea en saanut.
Myöhemmin luin sitten asetuksen asuntotuesta ja huomasin, että siihen kuuluu myös lämpö.
Menin takaisin Kelaan ja sanoin, että polttopuut pitää myös laskea asumiskuluun sen ja sen pykälän mukaan. Heti laskivat uudelleen ja pian sainkin sitten vuokratukea.

Henry

Maarit Skog

Sossu hyväksyy vakuutuksista vain 5€/kk. Kuinka moni saa siihen hintaan mitään vakuutuksia?
Sossu ei myöskään maksa pesukonetta, vaikka olis terveydelliset syyt sen hankintaan, mikäli taloyhtiössä on pesukone.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Toimeentuloturvasta korvataan kotivakuutus. Sitä ei saa 5lla kuussa.

Maarit Skog

Joka ikinen kuukausi minulle lasketaan kotivakuutuksen menoksi 5€. Ei senttiäkään enempää. Se on fakta. Näin tapahtuu Oulun alueella.

Ropi Jarrela Vastaus kommenttiin #42

Niinhän se on, että sossu voi toimia laittomasta jos asiakas ei vie asiaa eteenpäin, eli hallinto-oikeuteen: http://satakunta.net/Kotivakuutus_toimeentulotuki.php

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

Sossu maksaa pesukoneen, jos on kohtuutonta esimerkiksi sairauden takia vaatia vanhusta käyttämään pesutupaa.

Maarit Skog

Ohhoh... kuinka moni tuon tietää??
Mä olen ollut reilun vuoden ttt asiakas ja aina hyväksytty 5€/kk kotivakuutusta. Vaikka moni vuokranantaija hyväksyy vain laajan turvan kotivakuutukselle, jolloin ei todellakaan riitä tuo 5€/kk.

Käyttäjän TaryaKorhonen kuva
Tarya Korhonen

Nyt tekee mieli kirota ja paljon. Minä olen ollut tuon tuen tarpeessa menojeni vuoksi, ilmankaan ei pärjää. Minulle ei ole jäänyt kuukausittain kuin maksimissaan 90e ruokaan! (Ulosotto vie pienistä tuloistani nyt ehkä hiukan pienemmän osan 132,90e ennen veivät paljon enemmän. Silti minulta viedään ruokaan varatut varat ulosottoon ja mikään heikennys yritys ei auta. Olen vanhuuseläkkellä. Tarvitsen liikuntarajoittuneisuuteni vuoksi auton, maksan sen kulut- sitä ei lasketa kuluihin vammoistani huolimatta. Näin minun on pakko tulla toimeen pienemmällä!
Terveisin hakenut joka ei saanut!

Pekka Pylkkönen

Perusasiat on kirjattu lakiin eikä niistä voida poiketa. Esimerkiksi ulosotto ei voi vähentää toimeentulotukea ihan siksi että velallisella ei ole mahdollisuutta jättää ulosottoa maksamatta ja käyttää rahoja elatukseen. Sen sijaan kaikki velat jotka voi jättää maksamatta vähentävät toimeentulotukea. Tämän systeemin mielekkyydestä voi esittää tietysti argumentteja suuntaan jos toiseenkin. Onko järkevää vaatia jättämään velkoja maksamatta koska riskinä on pitkäaikainen syrjäytyminen ulosottokierteessä? Toisaalta velat eivät ole veronmaksajien aiheuttamia joten on vähän kyseenalaista laittaa niitä veronmaksajien maksettavaksikaan.

Auto on oma valintasi. Jos sinulla on vaikeita liikuntarajotteita, kunta yleensä tukee sinua esimerkiksi ylimääräisillä taksiseteleillä.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

Ulosotosta pitää olla myös kuitti liitteenä. Ei riitä se, että tiliotteessa näkyy, ettei eläkettä ole maksettu koko summaa.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Ulosoton jälkeenkin pitää tuo 485 jäädä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

http://www.rotvallinreunalla.fi/uo_ja_uljas/laskur...

Laske ulosotto palkasta / eläkkeestä

Täytä tarvittavat tiedot:
- nettotulo
- muualta saatu tulo
- huollettavat

Jos ei huollettavia
nettotulo riittää.

01.01.2016 alkaen
Suojaosuus = 22,60 / pv
Huollettava = 8,11 / pv
Tuloraja = 2 x Suojaosuus
Kuukausi = 30 pv

Nettotulo / kk

Muu tulo / kk

Huollettavat
kpl
Ulosotto / kk =>

Laske ulosotto Tyhjennä

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mikäli henkilö on vapaaehtoisella suorituksella lyhentänyt ulosotossa olevaa velkaansa, suoritukseen on toimeentulotukea myönnettäessä suhtauduttava samalla tavoin kuin muihinkin velanhoitomenoihin, eli maksua ei oteta menona huomioon. Poikkeuksen tästä muodostaa ulosottomiehen vahvistama maksusuunnitelma.

Ulosottokaaren (705/2007) 59 §:ssä säädetyllä tavalla ulosottomies voi palkan ulosmittauksen sijasta vahvistaa velalliselle kirjallisen maksusuunnitelman, jonka mukaisesti velallinen lyhentää velkaansa ulosottoon. Säännös tukee velallisen omatoimisuutta ja antaa mahdollisuuden maksaa velka ilman työnantajalle ilmoitettavaa maksukieltoa. Jos velallinen laiminlyö mak-131 susuunnitelman noudattamisen, ulosottomies voi päättää maksusuunnitelman raukeamisesta ja välittömästi ulosmitata palkan. Ministeriö SUOSITTELEE, että ulosottomiehen vahvistaman maksusuunnitelman mukaiset maksut otettaisiin toimeentulotukea myönnettäessä huomioon samalla tavoin kuin, jos määrä olisi ulosmitattu palkasta tai siihen rinnastettavista tuloista. Ulosottomiehen vahvistama maksusuunnitelma tulee liittää toimeentulotukihakemukseen. Menettely tukee muun muassa toimeentulotukilain 1 §:ssä tarkoitettua asiakkaan omatoimisuutta ja itsenäistä selviytymistä ja edistää oman elämän hallintaa.

Pia Renholm-narinen

Mikäli on tehty ulosotossa maksusopimus ja tästä löytyy kirjallinen sopimus, on toimeentulotuessa otettava se huomioon. Tästä löytyy selvää tekstiä toimeentulotuen ohjeistuksessa.

Maarit Pintamo-kenttälä

siis miten se oikein menee...käteistäkö pitää jäädä jokaiselle tuo 485e laskujen maksun jälkeen???

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Kyllä. Käyttövaraa. Tilille tai käteisenä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ei tarkoita.Tuo on se summa joka tarkoittaa perustoimeentulotuen perusosaa,joka kattaa siis ne menot jotka ovat hyväksyttäviä.Kukaan ei saa rahaa siten,että kun maksat vaikkapa vuokrasta oman omasi as.tuen jälkeen tms.saisit sossusta tuon rahan verran tukea.

Vaikkapa kelan työttömyystuella elävä:vuokra about n.430 vaikkapa,ja se kela raha(20% vero)
Eli toimeentulotuki olisi about pari sataa,alle.Tässä laitoin arviolta as.tueksi 150 egee.

Eli 567,60 about työttömyyskorvaus (nettona ttt:ssa)+as.tuki 150(joka lasketaan bruttotuloista as.tukilaskennassa)=717,60
Menoina vuokra 430 tässä esimerkissä.Eli 485,50+430=915,50
=197,90 toimeentulotuen mahdollinen määrä.

Perusosa on yksinasuvalle 485.50 eli lasket sen ja menosi yhteen,saat summan jonka mahdollisesti voit saada.

Tietysti kohtuulliset as.menot katsotaan jne.ovatko sellaiset,ja asunnon vaihtoa halvempaankin voidaan ehdottaa,jos liian hintava yms.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

Eli juurikin tuo käyttövara jää vuokran maksun jälkeen. Sosiaalitoimistosta tulee tuo 197,50 ja loppu siitä, mitä jää kun vuokra on maksettu.

Maarit Pintamo-kenttälä

ei se kyllä pidä paikkaansa täällä suomussalmella kun olen seurannut erään ystävä pariskunnan tilannetta!!

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Tämä on yksinäiseltä. Pariskunnat etc. lasketaan eri lailla.

Maarit Pintamo-kenttälä

miten se lasketaan pariskunnalle?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #30

Aivan normisti,kaikki tulot,menot molempien.Eli siinä laskelmassa varallisuus,säästöt jne.jne.tulevat huomioon otetuiksi,kuten myös velat jne.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #30

Ja tietysti jos on lapsia,huomioidaan se normilaskelmassa.

Sinkku Sipriina

Tästä on nyt unohtunut se ilmeisesti , että jos et saa toimeentulotukea vaikka olisit siihen oikeutettu niin siinä tapauksessa ota yhteys lähimpään sosiaaliasiamieheen .Hän on käsittääkseni maksuton ja hoitaa jos epäkohtia on ollut ?

Jos asiakas on tyytymätön saamaansa kohteluun tai palveluun sosiaalihuollossa tai tarvitsee neuvoja oikeuksistaan sosiaalihuollossa, hän voi olla yhteydessä sosiaaliasiamieheen.

Myös asiakkaiden omaiset ja muut läheiset voivat olla yhteydessä sosiaaliasiamieheen.

Sosiaaliasiamiehen tehtävänä on sosiaalihuollon asiakaslain (Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 812/2000, jäljessä asiakaslaki) mukaan muun muassa

- neuvoa asiakaslain soveltamiseen liittyvissä asioissa
- avustaa muistutuksen teossa (asiakaslaki 23 §) ja
- tiedottaa asiakkaan oikeuksista ja toimia muutenkin asiakkaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi.

Sosiaaliasiamiehen tehtävä on neuvoa-antava. Sosiaaliasiamies ei tee päätöksiä eikä myönnä etuuksia. Sosiaaliasiamies ei toimi oikeudellisesti asiakkaiden etujen ajajana, vaan on puolueeton toimija asiakkaan etujen toteutumiseksi.

Tarvittaessa sosiaaliasiamiehen voi myös tavata henkilökohtaisesti. Henkilökohtaisesta tapaamisesta on aina sovittava etukäteen.

Käytön edellytykset:
Sosiaaliasiamies palvelee sekä yksityisen että julkisen sosiaalihuollon asiakkaita.

Sinkku Sipriina

Se on selvää että niin monenlaisia päätöksiä näissä toimeentuloasioissa on kun ihmisiä kuuntelee ja ei heru annetaan ilmeisesti silloinkin kun tukeen oikeus olisikin mutta ottakaa yhteys lähimpään sosiaaliasiamieheen , sen löydätte kuntanne tai kaupunkinne sivuilta .

Liisa Laamanen

Mites opiskelija joka asuu omassa(vuokra) asunnossa. Opintoraha on 426€/kk sisältää asumistuen ja asumiskustannukset ovat 300€/kk. Käteen jää 126€/kk kaikkeen muuhun?

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Jokainen oikeutettu.

Koti, oma/vuokra, ei ole sijoitusvarallisuutta.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

Opiskelijalla tuloksi lasketaan myös opintolaina. Jos sitä ei nosta, ei ole oikeutettu täyteen toimeentulotukeen.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Jokainen on oikeutettu - käytännössä opiskelijat velvoitetaan käyttämään muut tuet ja lainat ensin. Eli käytännössä opiskelija ei saa, koska nuo mainitut riittävät.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Perustoimeentulotuki lasketaan siten,että KAIKKI tulosi lasketaan yhteen mm.myös as.tuki on TULOA.As.tuki taas lasketaan BRUTTOTULOJEN mukaan.Toimeentulotuessa nämä työttömyyskorvaus,eläke,kelan muut tuet lasketaan siis tuloiksi.Lapsilisät,elatustuki jne.jne.Ansiotulot jne.Näiden erotus on se normilaskelman mukainen summa,jonka voi mahdollisesti saada. Harhaisten ei kannata kuvitella,että sinne hyväksytään KAIKKI menot,joita ihmisellä on.

Kaikki lääkärikulut ovat halvimman,eli julkisen terveydenhoidon kautta ne,joita korvataan.YKSITYISEN KULUJA EI KORVATA,KUTEN EI KULUTUSLUOTTOJAKAAN. Hygienia,lehdet,puhelin jne.sisältyvät laskelmaan.Sosiaalitoimisto ei maksele kenenkään vuokria pääsääntöisesti,se on harhaluulo,eikä kuulu perustoimeentuloturvaan AUTOMAATTISENA .TÄYDENTÄVÄ toimeentulotuki on taas se,jolla voi ehkä saada VÄLTTÄMÄTTÖMÄÄN tukea,joko rahallista,tai vaikkapa maksusitoumuksen es.silmälaseihin,halvimman mukaan.Tai lapsen harrastukseen,ei kuitenkaan tyyliin lätkävarusteet,tai muut kalliit harrastusmaksut.

Toimeentulotuesta on laki ihan olemassa,ja se uudistettiin 2014.Perustoimeentulotuki siirtyy KELAn hoidettavaksi 2017,jolloin,toivottavasti sossunluukulta pääsevät pois ne perheet ynm.ihmiset ,jotka ovat väliaikaisen tuen tarpeessa,eivätkä,kuten nyt ovat joutuneet es.lastensuojelun pakkoasiakkaiksi ,koska ilman sossuseulontaa,eivät lainmukaisia tukiaan ole saaneet.Tosin eivät saa siitä huolimatta,koska kunnat ja kaupungit ovat ottaneet vapauden TULKITA ja soveltaa lakia omaan tyylinsä ,eli asiakkaiden pärstäkertoimen mukaisesti.

Suomi kun ei ainoana ns.sivistysvaltiona ole vieläkään päässyt yhden luukun systeemiin,jolla muualla hoidetaan sos.turva,työttömyyskorvaukset,eläkkeet,as.lisät,perheiden tuet jne.jne..Johtuen suojatyöpaikkalaisten eläkeviroista.

Laskelmassa huomioitavat menot

Menoiksi toimeentulotukea myönnettäessä huomioidaan perusosalla katettavat menot ja tarpeellisen suuruisina huomioon otettavat muut menot.
Perusosa kattaa seuraavat menot:
ruoka
henkilökohtaiseen ja kodin puhtauteen liittyvät menot
paikallisliikennemaksut (taajama- ja seutulippu)
puhelimen käyttömenot, sanomalehden tilaus, internetin käyttökulut ym. informaatiomenot
vaate- ja jalkinemenot
harrastus- ja virkistysmenot
ilman lääkärin määräystä hankitut lääkkeet, hoitotarvikemenot sekä muuhun kuin sairauden hoitoon määrätyt lääkkeet
muut jokapäiväiseen toimeentuloon liittyvät menot
Perusosan lisäksi otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon seuraavat menot:
kohtuulliset asumismenot *
kohtuulliset sähkö-, vesi- ja kotivakuutuslaskut *
julkisen terveydenhuollon poliklinikka- ja sairaalamaksut
julkisen terveydenhuollon lääkärin sairauden hoitoon määräämät lääkkeet
julkisen terveydenhuollon hammashuollon maksut
lasten päivähoito- ja iltapäiväkerhomaksut *
* Menojen tarpeellisuuden arvioinnissa sovelletaan kohtuusharkintaa. Asumismenojen tarpeellista suuruutta harkittaessa otetaan huomioon asunnon koko ja laatu suhteessa perheen kokoon ja tarpeisiin sekä kohtuullista hintatasoa vastaava kustannustaso paikkakunnalla.
* Kunnilla on oikeus harkita mm. asumismenojen tarpeellista suuruutta ja kohtuulliset asumismenot. Esimerkiksi Rovaniemellä kohtuullisina asumismenoina huomioidaan 1.3.2010 alkaen enintään:
1 henkilö 40 m² 450 €
2 henkilöä 60 m² 550 €
3 henkilöä 80 m² 600 €
4 - henkilöä 90 m² - 700 €
Rovaniemellä neljän henkilön ja sitä suurempien perheiden kohdalla käytetään tapauskohtaista harkintaa siten, että asumismenot ovat kohtuulliset huomioiden paikkakunnalla vapaina olevien asuntojen vuokrataso ja perheen koko.
Kohtuullinen asuinkiinteistön koti-irtaimiston osuus ja palovakuutusmaksut huomioidaan menona.
* Terveydenhuoltomenoja (julkiset) ovat muun muassa lääkekulut, poliklinikka- ja vuodeosastomaksut, hammashoidosta ja silmälasien hankinnasta aiheutuneet kustannukset sekä vastaavat muut henkilön tarpeellisesta terveyden- ja sairaudenhoidosta aiheutuneet menot tarpeellisen suuruisina. Lisäksi edellytetään, että hoito tai lääke on asiakkaalle tarpeellinen.
* Pääsääntöisesti tulee käyttää kunnan järjestämiä päivähoitopalveluita. Päivähoitomaksun alentaminen on ensisijainen keino toimeentulotukeen nähden.
Muita erityisestä tarpeesta tai olosuhteista johtuvia menoja voidaan myöntää täydentävänä toimeentulotukena. Tarve arvioidaan asiakaskohtaisesti asiakkaalle tehdyn laskelman perusteella.

Hani Elovirta

Mulle ei ole koskaan tullu tilille elämiseen 485€, joka kuukausi on tullu vain 420€... Kela-rahani menee suoraan soskun välitystilille josta maksetaan mun vuokra, se mitä siitä jää saan + toimeentulotuki tekee yht. 420€/kk ....

Marko Peitsoma

Hei! Huomaan että kommenteissanne on jonkin verran tietämättömyyttä?
Esimerkiksi kotivakuutuksen kohdalla on virheitä.. Vakuutus korvaa irtaimiston ja se on eri kuin koko kotivakuutus...
Ulosotonjälkeen pitää jäädä 485 ei pidä paikkansa...
Silmälasi asia on monesti kunnissa erilainen...
Vuokramenot vaihtelee kunnittain (eli se enimmäismäärä mikä korvataan)...
Puhelin kuluja ei korvata...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kuten kirjoitin,eri kunnissa,kaupungeissa on erilaiset käytännöt,koska lakia sovelletaan eri tavoin.Vuokrataso on erilainen.Mitään tietämättömyyttä ei kommenteissani kuitenkaan ole.Sossuluukku ei ole ensijijainen vuokranmaksaja,eikä toimeentulon lähde.Suomessa ei ole es.sosiaalista luottoakaan joka kunnassa,kaupungissa,vaikka tasa-arvosta puhutaan.Kotivakuutus kuuluu toimeentulotuen korvattavien piiriin.

Puhelinlasku sisältyy perusosaan,kuten hygienia jne.jne.

Vielä kerran perusosa on yksinäiselle se 485,50 joka kattaa puhelin,hygienia,lehti jne.menot.Täydentävä toimeentulotuki on taas se jota toiset kutsuvat harkinnanvaraiseksi,vaikka se on laissa sekin.

On olemassa vielä se ehkäisevä toimeentulotuki jota voi saada,jos sillä autetaan es.perheitä selviytymään omatoimisesti tai ehkäistään ongelmien syntymistä jne.

Marko Peitsoma

Puhelinlasku ei sisälly perusosaan ja kotivakuutus ei kuulu korvattaviin kuin irtaimiston osalta ja jos luottotiedot eivät ole kunnossa niin ei saa kyseistä vakuutusta ollenkaan..

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Ulosoton jälkeen pitää jäädä 485 - pitää paikkansa. Millä muuten eläisi.

Kotivakuutus on normi kotivakuutus eli lähinnä vastuuvakuutus. Ilman sellaista ei asuntoa edes saa. Oman irtaimiston tuhoaminen ei kiinnosta ketään, mutta jos tuhoaa toisen.

Kotivakuutus korvataan toimeentuloturvasta. Kuten aik. laitoin. puhelin ja sen kulut pitää maksaa itse siitä 485stä.

Marko Peitsoma

Niinpä, mutta kehoittaisin kysymään tuota ulosottoasiaa paikallisesta sosiaaltoimistosta niin saat vastauksen sieltä?

Kotivakuutus asiaa voit kysyä lähimmästä vakuutusyhtiöstä? Kysymyksellä saako luottotiedoton minkäänlaista vakuutusta? Ja niin kuin aiemmin kirjoitin niin asian tiimoilta on lakimuutos ehdotus vireillä juuri sen suuntaiseksi mitä mainitsit?

Meinaatko että kunnat maksaisi epäsuorasti ihmisten ulosottovelat? Eli jos saat työttömyysetuutta 520e käteen kuussa ja lyhennät niistä ulosottovelkaa koko summalla niin sosiaalitoimisto maksaa sinulle 485 e vielä sen lisäksi?

Marko Peitsoma

...Tiedän että esittämistäni asioista seuraa vastaväitteitä joten en kommentoi enempää koska se on aivan turhaa?
Teen päivittäin työtä palvelujärjestelmän kanssa käyttäjän näkökulmasta ja tiedän melko tarkasti sossun, kelan, työkkärin edut ja miten ne toimivat yhdessä luoden palvelujärjestelmä kokonaisuuden?
Vien joka kuukausi kokemustietoa eduskuntaan juuri tämän tyyppisistä joiltain osin virheellisistä tiedoista ja olettamuksista?

Mutta tosiasia on se että palvelujärjestelmä on aivan liian raskas käyttöinen ja tuet jäävät ihmisiltä hakematta?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Johtuu siitä,että KELA on viimeiset vuosikymmenet ollut keskustan tonttia,ja Hyssylä istuu kuin tatti siellä vallankahvassa.Sama koskee muutakin veronmaksajien rahoittamaa palvelua.

Näille EI sovi se,että yhden luukun systeemi tulee,koska heiltä menee suojatyöpaikat joissa eläke kertyy hamaan tappiin asti.Kelan hoitoon on jo vuosikausia sitten haluttu mm.toimeentulotuki ja siivota TE:tston kirjoilta kaikki ne,jotka eivät koskaan palaa ns.normi elämään,mutta tämä ei ole sopinut näille,jotka haluavat sanktioin,nöyryyttämällä,rangaistuksilla kasvattaa ainoastaan byrokratiaa ja laajentaa sossujen valvontaa.mm.TE_tstoihin tulleet arvioijat,eli sossut arvioimaan työttömien ynm.elämänhallintaa.

Muissa pohjoismaissa taas on joustava systeemi,joka elää 2000 lukua.Näiden pelko on se,että ihmiset hoitavat itse asiansa,eivätkä sossut pääse enää mm.lapsiperheisiin kiinni suoraan siellä toimeentulotuen hakuvaiheessa.Monimutkaistaminen on näiden suojatyöpaikkalaisten etu,ja tarve.Ei ihmisten palveleminen,joka on heidän duuninsa.Tosin sossualan duunareiden ammattiin kuuluu ,kuten kelan jne.neuvoa ihmisille mihin he ovat oikeutettuja,ja täyttää es.paperit heidän kanssaan.Kun he nykyään jättävät kertomatta tarkoituksella??ei moni osaa edes kysyä koska eivät tunne lakeja ja oikeuksiaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Välitystili on Suomessa sosiaalitoimen toimenpide, jossa henkilön rahaliikenne annetaan sosiaalitoimen työntekijän hoidettavaksi. Se on tarkoitettu ihmisille, joilla itsellään on vaikeuksia hallita omaa rahankäyttöään.

Välitystilin tarkoituksena on, että asiakkaan saamat etuudet ja tulot maksetaan sosiaalitoimelle, joka hoitaa esimerkiksi vuokran maksamisen ja muut elämisen kannalta välttämättömät menot asiakkaan puolesta. Etuudet voidaan jättää sosiaalitoimelle kokonaan tai laskujen jälkeen jäljelle jäävä osuus voidaan antaa asiakkaan itsensä käytettäväksi.

Välitystilin asiakkaaksi pääsemiseksi vaaditaan joko erittäin painava syy (kuten lapsiperheillä häädön uhka) tai yksin elävän ihmisen kohdalta toistuva maksujen jääminen rästiin alkoholismin tai muun syyn tähden. Yksittäisen ihmisen kohdalla välitystilin piiriin pääsemisen edellytyksenä on myös henkilön itsensä aloitteellisuus. Välitystilin asiakkaaksi pääsemiseen myös vaaditaan aina päätöstä koskevan henkilön suostumus kirjallisena, eikä sen piiriin siis voida pakottaa.

Marko Peitsoma

...vielä tuosta kotivakuutuksesta. Eli esimerkiksi luottotiedoton ihminen ei saa ylipäätänsäkään mitään vakuutusta. (siihen on juuri lakimuutos vireillä).

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ottaen huomioon sen,että suomen hallitus ei koskaan halua oikeusturvaa yrittäjälle,joka tekee konkurssin,vaan ihminen on iän kaiken leimattu,älkäät ihmettele.es.Ruotsissa saa konkurssin tehnyt lainaa pankista koska ns.tappoaika ei ole kuten suomessa loppuikä.

Tuo esimerkkinä vain,koska suomessa näkyy olevan leikkauslinjat pahimmoillaan.Mikään ei nouse,ilman mahdollisuutta,ja suomessa ovat edelleen kivikautiset systeemit pyörimässä.

Pikkasen kannattaa tutustua ympäristöön.Ruotsissa muuten on suuri julkinen terveydenhuolto,ja duunareilla oikeudet,kuten sovittelu duunin ja perhe elämän kesken onnistuu.

Puhumattakaan muista pohjoismaista,joissa,systeemit eivät ole kuten suomessa.Mielellään kehoitan jokaista tutustumaan lakeihin,niin suomessa kuin muissakin ehkä,lähimpiä pohjoismaita ajatellen.

Tietenkin kannattaa muistaa,että jokainen maa on tehnyt omat sopimuksensa eun kanssa.

Tero Paakkonen

Puurot ja vellit on iloisesti sekaisin, ei tietenkään kenellekään kuulu se 485e/kk käteen tuhlattavaksi, vaan se lasketaan normina menoksi. Esimerkkivanhus:

Tuloina eläke ja asumistuki yhteensä 1200e/kk netto.
Siitä vähennetään vuokra 300e, vesi ja sähkö 35e, reseptilääkkeet 300e ja sossunormi 485e (ei joka kunnassa sama) = viivan alle jää vielä +80 euroa, eli ei tipu sossutukea.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Kaikille on tavalla tai toisella jäätävä törsäystahaa 485 nettona kännyyn.

Jos ei jää niin sossu maksaa.

Ko. Esimerkissä jäi yli eli ei sossu maksa.

Juha Liimatta

Minkälaisten menojen jälkeen pitää jäädä 485 euroa? Eihän taakuueläkekään ole kuin noin 760 euroa. Itse olen töissä ja pakollisten menojen jälkeen en voi kuvitellakaan, että tuollainen summa jäisi. Toimeentulotuki on erittäin tarkoin yksilöity mihin sitä saa ja millä edellytyksillä. Se on ihmisen viimeinen tuki. Kaikki muu tulo vaikuttaa siihen. Se on tarkoitettu tilapäiseksi, eikä kansalaispalkaksi.

Ei pidä kirjoitella kaikkea paskaa

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

Et sitten viitsinyt lukea, mitä tuolla on oikeasti asiasta kirjoitettu, vaan lyttäsit oman kikkarasi pöytään. Täyttä asiaa on tässä ketjussa ollut, joten josko lukisit ennen kuin kommentoit.

Juha Liimatta

Sinä taidat olla kaikkien onnettomien edustaja. Vasemmistoliitto ottaa varmasti ehdokkakseen. Yleisesti koko kansalle on hyväksi, jos epäeuroottinen aines palautetaan esim. Ambomaalle.

Marko Hummastenniemi

*Todellakaan ei saa soskusta koko silmälaseja....60 vai 90 euroako ne antaa harkinnanvaraisesti niihin 3 vuoden välein ja sillä ei laseja saa, jos on oikeasti huono näkö,,,jotku peruslasit 10 euron sangoilla ja todellakaan niihin ei saa linssien hiontoja eikä muutakaan, että jos huono näkö, niin kunnon paksut viinapullon pohjat nenällä sitten kävelet....

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Silmälasit saa.

Ehkä ko. tapauksessa on harkittu annettavaksi 30 euroa vaikka ei tarvitsi antaa. Yksittäisiin tapauksiin ei voi ottaa kantaa kun ei tiedä taustoja. Voi esim. olla naimisissa. tai on varallisuutta, vaikka metsää puoli hehtaaria etc. Etc.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Toistan:

nettotulojen ja pakollisten menojen jälkeen tulee jäädä 485,50 euroa käyttövaraa.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Surkeinta tässä on se että jos esim. olet sairas, et kykene tähän show'hun.

Kerää paperit, tiliotteet, mene, varaa aika, etc. Ja et pääse edes sängystä ylös.

Olen kämpässäni sairaana ja kukkarossa 5 euroa. Mitä teen? Lähden taksilla sossutoimistoon, mutta puhelin on kiinni kun laskua ei ole maksettu.

Taloutesi romuttuu ulosottoihin vain sairautesi takia.

Ja apteekki ei tosiaan myy lääkkeitä velaksi.

Pirkko Hietala

Eräs henkilö haki toimeentulotukea.. ja kun tuli sitten jonkin ajan kuluttua päätös, siinä luki että kun tuloista vähennetään hyväksytyt menot ( siis kaikkia ihmisen menojahan sosiaalitoimi ei hyväksy vaikka ne on käytännössä pakollisia menoja) niin erotukseksi oli saatu eräältä kuukaudelta että plussan puolelle jäi muutama kymppi.. Siis mitä tuo tarkoittaa sitten että pitäs käyttövaroja jäädä tuo 485 euroa.. eikös sosiaalitoimen olis silloin kuulunut myöntää tukea kun tuloista oli vähennetty menot ja jäänyt tulokseksi vain muutama kymppi käyttö rahaa.. Niin eikö silloin sosiaalitoimen olis kuulunut maksaa toimeentulotukea lisänä jotta ihmiselle olis kuukaudessa jäänyt tuo 485 euroa.. Nyt kuitenkin se eräs henkilö oli saanut päätöksen että toimeentulotukea ei myönnetä kun käyttövajausta ei ollut muka tullut.. Vaikka itse asiassa jos sosiaalitoimi olisi hyväksynyt nekin menot jotka kuitenkin on maksettava..niin käyttövajaus olisi tullut.. Mutta joku kumma noissa sosiaalitoimissa on että jos joutuu hankkimaan vaikka jonkun laitteen osamaksulla.. niin niitä osamaksuja ei hyväksytä vaikka.. se laitteen hankkiminen on pakollista.. (tässä tapauksessa entinen jää-pakastinkaappi särkyi ja tilalle piti laittaa uusi, koska esim. kunnan ruokapalvelu toimittaa viikonlopun ruoat perjantaisin jollonka on oltava jääkaappi jossa säilytät sen tuodun ruoan.. Ja kun entinen särkyi niin sehän on pakko silloin laittaa uusi ja tässä tapauksessa osamaksulla ) Tai esim. sellainen että ihmisellä on maaseudulla auto välttämätön niin eikö sosiaalitoimen kuuluis maksaa myös ja hyväksyä auton ylläpidosta koituvat laskut..

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

Siinä päätöksessä se muutama kymppi, mikä jää plussan puolelle tarkoittaa sitä, että se on sen 485 euron ylittävä osa. Rautalangasta käännettynä 485 + muutama kymppi on se käyttövara, joka asiakkaalle jäi pakollisten menojen jälkeen. Toki silläkin eläminen tekee tiukkaa.

Käyttäjän JariJuhola kuva
Jari Juhola

Perusosa on juuri tuon kokoinen summa, joka näkyy VAIN paperilla. Ja sen väitetään kattavan kaikki kulut joita sinulla on. Kysymys kuulluu, miten se ne kattaa? Viivan alle jäänyt summa on se jolla sinun on pärjättävä. Epäilyttää ja on epäilyttänyt jo kauan, että huijataanko meitä tässäkin asiassa?? Tuon summan kun saisi suoraan tilille muiden tulojen (Kela ja asumistuki), niin mitää suurempaa ongelmaa ei olisi. Sitten tuo vasta auttaisi.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Tulojen ja pakollisten menojen (mukaanlukien ulosotot, mutta esim. puhelin ja sen kulut tai kulkeminen ja autokulut eivät ole pakollisia) jälkeen tulee jäädä 485,50 käteen tai tilille käyttövaraa netto. (Yleensä jos tarvitsee autoa tai bussilippua, on töissä - ja se huomioidaan sitten verotuksessa).

Sen 485,50 voi sitten käyttää ihan mihin haluaa; ruokaan, puhelimeen, kaljaan, lottoon, kirjoihin, lehtiin, ravintolaan, taksiin, vaatteisiin, kenkiin, matkusteluun, bussikorttiin, bensaan. Ihan kaikkeen mihin rahaa voi muutenkin käyttää.

Ainoastaan sijoitusvarallisuutta ei sillä 485llä kannata kerryttää, esim. ostaa joka kk. yhtä Nordean osaketta, koska toimeentulotuki pienenee sitten sen verran.

Auto on sijoitusvarallisuutta, jos sille ei ole käyttöä. Eli jos tarvitsee autoa, sitä ei tarvitse myydä. Mutta sen kulut joutuu itse maksamaan siitä 485stä.

Salme Meriläinen

Aiheellinen muistutus. Ongelma on, ettei Kunta helpoisti anna hakemuksestakaan toimeentulotukea. 90-vuotias äitini oli "pakotettu" viime syksynä ostamaan palveluasumisen yksityisesti, koska kunta ei antanut hänelle palveluasumisen paikkaa (hakemus + kaksi oikaisuvaatimusta), vaikka selvästi oli nähtävissä turvattomuus, syömättömyys, puhdistautumattomuus jne.

Eläke ja muut tuet eivät täysin riittäneet uusiin maksuihin, joten toimeentulotukea haettiin tähän väliaikaiseen järjestelyyn. Toimeentulotukea ei annettu sillä perusteella, että palveluasumisesta annettiin kielteinen päätös. Meneekö oikein, että kunta kieltäytyy maksamasta tällaisesta eräällä tavalla itse aiheuttamastaan "väliaikaisesta järjestelystä"?

Neljä kuukauden kuluttua tuli eräänlainen ratkaisu, kun sai aivoinfarktin, joten nyt on täysin hoidettava potilas ja tällä hetkellä sairaalassa. Edelleenkään ei näihin maksuihin (250 €/kk) ole annettu toimeentulotukea.

Kolme hakemusta ja yhtä monta oikaisuvaatimusta sosiaaliasiamiehen opastuksella on tehty kielteisin tuloksin. Viimeiseen ei ole edes viitsitty vastata.
Meneekö oikein?

Sinkku Sipriina

Minun mielestä ei mene , kyllä sossun pitää maksaa vanhukselle mikäli ei omaisuutta ja varallisuutta ole . UUdestaan vaan sosiaaliasiamieheen yhteys .Törkeetä kun ette ole viimmeiseen edes vastausta saanut , oletko kysellyt syytä .Kristiina Kreisler autappa nyt tätä henkilöä ...ei täällä ainakan sossu korvaa silmälaseja kokonaan niihin saa jonkun summan kysyppä Kristiina tätä asiaa eri kunnista .Niinkuin sanoin eräs nainen sanoi minulle että ei saanut ollenkan laseihin kun ei ole ollut sosiaalitoimiston asiakas puolta vuotta, ei ollut aiemmin tukea hakenut ollenkan . ??Tälläisiä päätöksiä tehdään ja mistä nää sitten revitään ...omasta päästäkö ???

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Ei voi ostaa, jos ei ole varaa.

Ilmeisesti tässä tapauksessa oli varoja ostaa niitä yksityisiä palveluita.

Jonna Turkka

Kyllä itselleni ainakin aikoinaan opiskelijana sanottiin, että on olemassa "opiskelijan kohtuuvuokra", joka siis on laiton. Näiden kanssa saa olla aika tarkkana ja joskus on vähän mielivaltaisiakin päätöksiä.

Mun mielestä törkeintä koko asiassa on se, että sun pitää itse ottaa selvää kaikesta ja sun omaa tietämättömyyttäsi käytetään häikäilemättä hyväksi. Ei se mun mielestä ole ammattitaitoista toimintaa, jos et pidä sosiaalialan työssä tai missä tahansa muussa työssä, jossa on kyseessä toisen ihmisen asiat, niin sen ihmisen puolia.

Valitettavan usein olen joutunut näkemään, kun sosiaalityöntekijä tai etuuskäsittelijä ei hoida hommiaan asianmukaisesti. Se, onko vika koulutuksen tai perehdyttämisen puutteessa vai yksinkertaisesti siinä, että heidät ajetaan ajallisesti ahtaalle, en ota kantaa. En sano sitäkään, että kaikki pitäisi hallita, mutta kyllä mun mielestä pitäisi olla tietynlainen nöyryys ja kiinnostus siihen, että hoitaa työnsä hyvin. Jos laissakin sanotaan, että sossun tehtävä on huolehtia siitä, että ihminen kykenee itsenäiseen elämään ja olla ns. tiedonvälittäjänä asiakkaalle, niin... :D Noh.. Raha ei koskaan ole se ongelma. Raha on vain väline. Jos ihmiset (myös ne sossut), lopettais sen takertumisensa siihen rahaan ja sen puutteeseen, voitaisiin ehkä keskittyä siihen ihmiseen ja mitä se ihminen tarvitsee. Kyllä, ihminen tarvitsee perustoimeentulon. Mut sen jälkeen kun se asia on kunnossa, voidaan keskittyä muihin asioihin, joilla voidaan oikeasti tukea sen ko. ihmisen itsenäistä elämää. Niin miksi vääntää ja tehdä siitä niin vaikeaa? Aina ollaan kiristämässä, että ei tää sulle kuulu, vaikka lain mukaan muuten kuuluu. :D

Mut tää on vaan mun kokemus. Toivottavasti asioihin tulisi lisää järkeä. :)

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

Näinhän se menisi utopiassa. Poliitikot näistä asioista päättää ja asettaa reunaehdot asioiden toteutumiselle. Sitten näiden ehtojen sisällä jotkut tekevät työnsä hyvin, toiset venyttävät rajoja aina. Kuitenkin me kaikki ollaan niiden työnantajia - ainakin periaatteessa. Asiat pitäisi aina ratkaista asiakkaan eduksi, mutta jos esimies on niskan takana kyttäämässä, kiusaus toimia epäeettisesti kasvaa.

Tiina Tastula

Mun aikuinen työtön poika asuu Keravalla, työmarkkinatuesta jää noin 530 euroa käteen siitä menee 480 vuokraan, siis se on oma osuus vuokran maksusta, kokonais vuokra on 780 euroa. Hän ei saa koko asunnosta asumistukea, koska asunto on liian iso. Hänellä on jatkuvasti monta asuntohakemusta vetämässä, mutta ei ole saanut pienempää asuntoa. Sossu ei maksanut yhtään toimeentulotukea joulukuulle, kun pojan "ansiot" olivat muka yli tuhat euroa, hän vei kaikki mahdolliset todistukset, että ei tosiaankaan ole saanut mistään tuhatta euroa. Ei auttanut. Myös tyttärensä haku reissusta Siilinjärveltä ei maksettu kaikkia rahoja takaisin, vaikka niistä on erillinen sopimus. Yhden kerran vuodessa tulee työmarkkinatuki kaksi kertaa samassa kuussa, mutta se kuukausi oli muistaakseni kesäkuu ja silloinkin ne molemmat menee vuokraan. Että tälläista Keravalla.

Tuiccu Karhu

Ei se nyt näin mene... Kun saisi edes sen sairauspäivärahan.. Pitkäaikaistyötön ja sairas, ja "vasta" viidettä viikkoa odottelen sairauspäivärahojani. Juu, kolmen erikoislääköärin lausunto on, mutta ne ovat ilmeisesti sananhelinää. Muita tuloja ei ole! Jos äärimmäisessä hädässä menet kysymään toimeentulotukea, niin virkailija saattaa kysyä, että onko sinulla omenapuita, että saat ruokaa..Voi vanhus-parat, toivottavasti teillä on joku joka huolehtii teistä. Menee tässä itseltänikin terveys ja pää...

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Sitäpä juuri, että toivottavasti on joku joka kykenee.

Marja Pihanen

Erittäin hienolta kuulostaa "paperilla ja teoriassa", käytännössähän tuo ei pidä paikkaansa. Omaan taloon ei esim. saa asumistukea kuin minimaallisen summan. Äidiltäni myös karhuttiin asumistukea takaisin, kun olivat itse Kelalta merkinneet lämmitysmuodon väärin. Vanha ihminen jaksa lähteä muutaman kympin takia kuukaudessa tekemään mielettömiä asumistukianomuksia Kelaan. Järkyttävää touhua. Itse esim. en saa senttiäkään asumistukea jos joudun työttömäksi. Asuntolainaa ei huomioda.

Käyttäjän raijarantanen8 kuva
Raija Rantanen

No eipä pidä paikkaansa, että "Toimeentulotukinormen mukaan kaikille tulee jäädä käyttövaroja 485 euroa kuukaudessa."
Monet on siinä luulossa, että toimeentulotukena maksetaan edes pakollisiksi katsottavat menot, vaan näin ei ole.

Esim. kuntakohtaisesti kohtuullisiksi arvioidut asumismenot ovat niin pienet, että hakija joutuu maksamaan siitä toimeentulotuesta vuokraa, mitä ei olla huomioitu laskelmassa.

Näin ollen jos laskelman viivan alle jää esim. 100 e.
ja maksat vuokraa (useimmiten) satasen enemmän, mitä on toimeentulotuessa ne hyväksytyt vuokramenot. Niin koko toimeentulotuki menee pelkästään vuokran maksuun.

Tämä vain yksi useista porsaanrei`istä.

Käyttäjän raijarantanen8 kuva
Raija Rantanen

perustele Kreisler, kiitos.
En anna perustelemattomille kirjoituksille minkäänlaista arvoa.
Ainakaan heidän toimeentulotukipäätöksissä, keiden asioita olen hoitanut, ei kyllä toimeentulotukilaskelmissa ole viivan alla tulojen ja menojen erotuksena ollut tuota 485 euroa.
Omat perustelut ovat siis että välttämättömistä asumiskuluista hyväksytään esim. Tampereella 550 e ja monet maksavat pienimmistäkin asunnoista 650 e.
Näin ollen, jos saat satasenkin hyvällä lykyllä toimeentulotukea niin se menee vuokramenojen kattamiseen.
Ja tuo esim. ruokaan tarkoitettu perusnormi kuluu vuoraan sekin.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

kommenttiin 84,

näin ei ole. Jos näin on, tulee päätöksestä valittaa.

Laki on velvoittava.

Kommettiin 86;
En tunne tapauksia joissa olisi tämän takia toteutettu häätö.
Päätös voidaan tehdä että liian suuri vuokra ja että tämä on enimmäismäärä mitä maksetaan. Vuokralainen maksaa sitten vuokraa vähemmän. Aina pitää jäädä tuo 485. Kertyy vuokrarästejä, sossu maksaa ne sitten. Ainakaan vielä ei ole toteutettu häätöjä.

Ts. se että sinulla on ylisuuri vuokra ei tarkoita sitä että söisit vähemmän.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Kehoitan tarkistamaan oikeuden toimeentulotukeen.

PS.Vuokra kuuluu välttämättömiin menoihin.

Tuiccu Karhu

Toimeentulotuki on se viimeinen vaihtoehto. Asumistukea yksin asuva saa/jos saa sen 35m2 mukaan ja asuntolainoista maksetaan korot. Sähkö- ja vesimaksut vähennetään siitä toimeentulotuesta ja normaalisti yksin asuva ei saa senttiäkään käteen. Lääkekorvauksia saa välttämättömistä lääkkeistä kuittien mukaan. Olen siellä kerran käynyt ja hoettiin vain, että viimeinen vaihtoehto. Ja kyllä, olen lukenut oikeudesta toimeentulotukeen.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Asumistuki on eri juttu kuin toimeentulotuki. Sen myöntämisperusteetkin ovat eri.

Toimeentulotuen laskelmassa se lasketaan tuloksi.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Laki on velvoittava.

Tulee jäädä 485 käyttövaraa.

Vääristä päätöksistä tulee valittaa.

Realisoitava muu varallisuus estää tuen saannin.
Esim. jos sinulla yhteisomistukessa mökki, et voi realisoida helposti. Etkä saa sillä nakkimakkaroita. Saat toimeentulotukea kerran tai pari. Ja saat jatkossakin, mutta se kirjataan sitten jo velaksi ja maksat sen sitten kun mökki on realisioitu. Ulosottokaan ei vaadi myymään, sinne tulee vain kirjaus, että kun myyty, summa kuitataan.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

"Kaikissa kunnissa sovelletaan samoja toimeentulotuen perusosien euromääriä. Yksin asuvan henkilön perus-
osan määrä on 1.1.2016 lähtien 485,50 euroa kuukaudessa. Yksinhuoltajalle korotettuna maksettavan perus-
osan määrä on 534,05 euroa. Perusosien määrät eri perheenjäsenten osalta on esitetty Kuntainfossa 5/2014 (26.11.2014). "

Ylläoleva otettu alla olevasta linkistä:
http://stm.fi/toimeentulotuki

Siellä myös linkki STM:n julkaisuun, joka toimii pohjana kaikille toimeentulotukipäätöksille:
https://www.julkari.fi/handle/10024/104369
eli Toimeentulotuki. Opas toimeentulotukilain soveltajille

Sekä lisäksi kunnilla oleviin omiin lisäyksiin sekä poikkeamiin:
https://www.google.fi/search?client=opera&q=TOIMEE...

Mikäli tietoja ei löydy netistä, ne voi pyytää kunnan sosiaalitoimistosta ja ne on myös julkisuuslain perusteella saatava.

Tero Paakkonen

"Toimeentulotukinormen mukaan kaikille tulee jäädä käyttövaroja 485 euroa kuukaudessa."

Täähän ei mene lähellekään näin, kannattaisi tutustua toimeentulotuen laskentatapaan ennenkuin julistaa moista summaa.

Lasketaan siis tulot yhteen, ikääntyneellä yleensä eläke ja as.tuki.
Sitten lasketaan yhteen menot, eli yleensä vuokra, sähkö, vesi, reseptilääkkeitten omavastuut ja tuo toimeentulotukinormi.

Tuloista vähennetään menot ja jos laskelma menee miinukselle, on kyseessä se summa, minkä voi toimeentulotukena saada. Ei siis automaattisesti kaikille sitä vajaata viittäsataa.

Tero Paakkonen

"Perusosalla toimeentulotuen saajan pitää kattaa:

ravintomenot
vaatemenot
vähäiset terveydenhuoltomenot
henkilökohtaisen puhtauden ja kodin puhtauden menot
paikallisliikenteen maksut
lehtitilaukset
televisiolupa
puhelimen käyttö
harrastus- ja virkistystoiminta."

-Sisältyvät siis siihen normi485euroon, näitä ei huomioida erikseen laskelmassa, saisi olla tuossa listassa mainintana myös internetti.

"Perusosan lisäksi perustoimeentulotukea annetaan tarpeellisen suuruisiin asumismenoihin, kuten vuokraan tai vastikkeeseen, vesimaksuun, lämmitykseen, sähkölaskuun ja kotivakuutusmaksuun sekä vähäistä suurempiin terveydenhuollon menoihin (esimerkiksi reseptilääkkeet).
Myönnettävän toimeentulotuen määrää harkittaessa otetaan asiakkaan tulot ja varat huomioon ensin perustoimeentulotukea määrättäessä."

-Eli jos sinulla on esim. auto, sen kuluja ei laskelmissa huomoida, vaan katat sen sillä normi485eurolla. Sama päteee esim. pankkilainaan tai pikavippeihin jne.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset