Kristiina Ilmarinen Yksinkertaiset perusasiat

On monenlaista stressiä

Oikeus- ja työministerin esilletullleen suuren työtaakan ja uupumuksen takia (onko hänellä ko. alan eli oikeustieteen tutkinto?), tuon esiin aikaisemmin aiheeseen julkaisemani näkökulman:

Tarkoitukseni ei ole dissata kenenkään tuntemaa stressiä, haluan vain tuoda näkökulman, että on monenlaista stressiä.

"Riittämättömyyden tunne, epäsäännölliset työajat, julkisuuden paine ja ylitsevuotava työmäärä. Muun muassa nämä syyt löytyvät sairastuneiden kansanedustajien listalta, jolla käydään läpi poliitikoiden stressin aiheuttajia." (HS.fi 16.7.13).

Samanlaisia tuntemuksia, tosin ilman julkisuuden painetta, löytyy monelta kansalaiselta. Mutta näiden lisäksi useat joutuvat miettimään rahan riittävyyttä. Ja stressaamaan myös vapaa-aikanaan.

Miten raha riittää ruokaan, vuokraan? Miten saan laskut maksettua? Millä rahalla lasten harrastukset/ lapset lintsille? Olenko riittämätön työntekijä/vanhempi nyky-yhteiskunnassa? Ei ole mökkiä, ei omaa asuntoa. On 12v. vanha auto, jossa korjauksia edessä, ei ole autonkuljettajaa tai taksikulukorvausrahaa. Saanko asua tässä ja kuinka kauan? Miten pärjään, jos sairastun? Olisi kiva mennä kerran teatteriin, oopperaantai konserttiin, mutta ei ole varaa.

Moni joutuu tekemään vuorotyötä, matalapalkallakin. Monella työpaikalla on vajaa miehitys. Useat työt ovat fyysisesti todella rankkoja ja stressi on suuri, kestääkö selkä ja nivelet eläkeikään asti. Monella kansalaisella ei ole työtä ollenkaan.

Kansanedustajan työ on oma valinta. Siihen on pitänyt pyrkiä omasta halustaan. Tietoisena hyvästä palkasta ja hyvistä eduista sekä siitä,että työ on vaikeita päätöksiä, julkisuutta ja edustamista ja että  joutuu mm. syömään ja juomaan hyvin muiden rahoilla.

Kansanedustajien stressi siitä ovatko äänestäjät tyytyväisiä eli valitaanko hänet seuraavalle kaudelle on mielestäni verrannollinen työntekijän stressiin: saanko pitää työpaikkani. Riski joutua työttömäksi on molemmilla sama. Suomalaista keskipalkkaa korkeampaa palkkaa ansaitsevat kansanedustajat saavat lisäksi vajaan tonnin/kk kulukorvausta, jolla voivat viedä potentiaalisia äänestäjiään eli työnantajiaan esim. syömään.

Työtön tai vähätuloinen eläkeläinen joutuu sairastuessaan vielä lisäksi miettimään, hoidetaanko hänet kuntoon, kuinka nopeasti ja millä rahalla. Kansanedustaja todennäköisesti pääsee sairastuessaan hyvään hoitoon pian. Kuten jokaisen kansalaisen kuuluisi.

http://kristiinailmarinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/144932-on-monenlaista...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Kreisler

Itävallassa on 14 ministeriä, Saksassa 16 , Suomessa, nyt, 14.

Molemmissa oikeusministerillä on ko. alan tutkinto.

En löytänyt Lindströmin tutkintoa. Paitsi kemian laborantti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela
Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kahden ministerin työt, toisen hommista jää varmasti tekemättä 75%. Jatkuva +25%:n venytys, sitä ei kukaan ihminen kestä pysyvänä olotilana.

Ihminen kykenee suuriinkin työtehon ylityksiin, kun ne ovat tilapäisiä ja tapahtuu palautumista (lepoa). 2 ihmisen pysyvä työtaakka on jo etukäteen hävitty peli.

Oli yllätys ettei Sipilällä ollutkaan yritysjohtajana resurssoinnin osaamista.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Kreisler

"Jatkuva... venytys,..."

Monella matalampipalkkaisella alalla lie sama tilanne.

Ja matalammalla palkallakin voi olla samoja stressejä - ja lisäksi muutamia muita. Eikä ehkä heti saa apua.

Mutta joo, joko töitä ei ole resurssoitu oikein työnantajan puolelta ja/tai työntekijän osaaminen ei ole riittävällä tasolla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset