Kristiina Ilmarinen Yksinkertaiset perusasiat

Neljä vuosikymmentä pakkoruotsia riittää

Ruotsin kieli tuli Suomessa koulussa pakolliseksi aineeksi vasta 70-luvulla. Nyt sen aika on ohi!

Resursseja vapautuu hyödyllisempiin aineisiin ja kieliin. Mitä monimuotoisuutta on pakottaa kaikki lukemaan samaa kieltä? Samalla tulee uudistaa hallintorakenteita siten, että jokaisen viranhaltijan ei tarvitse osata ruotsia, kun alueen enemmistökieli on suomi.

Ruotsin kielen opettajien työllisyyden turvaaminen ei saa olla päätöksen teon ainoa kriteeri.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Noinhan se on. Ja mitä hiivattia esim. Oulussa verotoimiston - tai muunkaan viraston työntekijä tarvii ruotsinkieltä?

Yksi Turkkulaanen

Saariston ja muutaman länsisuomalaisen kunnan ulkopuolella ei ruotsin kieltä kyllä tarvitse. Näin se vain on. Kielessä sinänsä ei ole mitään vikaa.

Jarkko Simonen

Ruotsin opettelemiseen käytetty aika on jostain tarpeellisemmasta pois. Integroituvassa maailmassa kaikki ovat puhuneet englantia, jo sieltä 1970-luvulta lähtien.

Vain suomenruotsalaisilla on vaikeuksia hyväksyä se tosiasia, että ruotsin kielen ja kulttuurin vaikutusasema on ollut laskussa koko 1900-luvun, ja voimakkaasti 2. maailmansodan jälkeen.

Viimeisenä voimannäytteenään sitten runnoivat pakkoruotsin läpi, mikä ei suomalaisten kouluttautumiselle ole saanut aikaan muuta kuin vahinkoa.

Globaalissa maailmassa tärkeitä ovat englanti, kiina, espanja/portugali, arabia. Olivat jo silloin 1970-luvullakin, jos olisi osannut katsoa vähän Itämerta kauemmaksi. Länsimerihän se Suomesta katsottuna on sekin.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti
Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Minä olin todella pettynyt, kun menin Tukholmaan kesätöihin. En ensin ymmärtänyt oikein ruotsia eivätkä ruotsalaiset tajunneet minun kouluruotsiani.

Eikä ihme. Olinhan silloin opiskellut ruotsin kielen pienen pientä itäistä murretta. Jälkikäteen totesin olleeni kuin raumalainen puhuessaan omaa murrettaan Lappeenrannassa. Etäisesti tuttua siis.

Olen täysin samaa mieltä siinä, että ns pakkoruotsi pois. Se vie aivan hyödyttömästi koululaisten resursseja, joita voisi käyttää huomattavasti tärkeämpään.

Lisäksi pienen murteen eli suomen ruotsin opiskelusta pitää siirtyä riikin ruotsin opettamiseen. Mutta ei enää pakkona jokaiselle. Jos kysytään, mitä kieltä se silloin olisi, niin vastaus on ruotsin kielen kirjakieltä. Ei siis mitään Tukholman tahi vaikkapa Skånen murretta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset