Sote http://kalervoniementaus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/taxonomy/term/132394/all Sat, 13 Oct 2018 16:35:25 +0300 fi Kunhan ei koske minua http://pasisillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262479-kunhan-ei-koske-minua <p>Hallitus saa tehdä ihan mitä tahansa päätöksiä, kunhan niillä ei ole kielteisiä vaikutuksia minun elämääni. Ja muutoksista valittaville tiedoksi, suuret muutokset ovat yhteiskunnalle tärkeämpi asia kuin yksittäisen ihmisen pienet hankaluudet.</p><p>Minun mielestäni sote -uudistus saa heikentää joidenkin ihmisten asemaa, jos se en vain ole minä. Sote -uudistus on kuitenkin niin iso juttu tälle yhteiskunnalle, että siinä yhden pienen ihmisen asia ei saa sekoittaa koko juttua.</p><p>Työmarkkinoita pitää myös uudistaa. Kaikki muutokset käyvät, paitsi sellaiset, jotka vievät minulta jotakin. Toisaalta koska en ole tavallisissa palkkatöissä, niin eihän ne muutokset kyllä minua koskekaan. Eli antaa mennä vaan, tehkää mitä huvittaa.</p><p>Minusta autoilu täällä Helsingin sisällä saa maksaa ihan mitä vaan. Voisitte pistää kunnon rangaistustullin Helsingin rajalle. Mitä ne ulkopaikkakuntalaisten autot täällä Helsingissä tekevät. Tulkoot junalla, jos on pakko liikkua, niin meille jää puhtaampi ilma ja väljemmät kadut.</p><p>Minulle sopii myös vallan mainiosti, että maanviljelyltä otetaan kaikki tuet. Enhän minä asu maalla. Ei ne minua kosketa. Ei ruuan hintaa kuitenkaan uskalleta nostaa, koska ihmisiä ei haluta näännyttää nälkään. Ihan voidaan pistää koko maatalous uusiksi.&nbsp;</p><p>Mulle sopii varsin moni asia. Olen hyvin moderni ja altis muutoksille, jos vain muistatte, että minun etuihini ette koske. Siksi varmaan äänestänkin puoluetta, joka tekee kaiken kiusan kaikille muille paitsi minulle.&nbsp;</p><p>Meitä on aika monta ja voin siksi puhua ihan huoletta kaikkien muidenkin puolesta. Suurin osa suomalaisista ei halua, että hänen elämäänsä tehdään kalliimmaksi, ikävämmäksi, epävarmemmaksi tai hankalammaksi. Mutta meille kaikille sopii se, että toisten kuin meidän elämä tulee vähän vaikeammaksi. Se on itse asiassa heille ihan oikein. Ovat saaneet tähänkin saakka liikaa hyvää liian helpolla.</p><p>Kiittämättömät ovat ottaneet ne pysyviksi eduksi.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Hallitus saa tehdä ihan mitä tahansa päätöksiä, kunhan niillä ei ole kielteisiä vaikutuksia minun elämääni. Ja muutoksista valittaville tiedoksi, suuret muutokset ovat yhteiskunnalle tärkeämpi asia kuin yksittäisen ihmisen pienet hankaluudet.

Minun mielestäni sote -uudistus saa heikentää joidenkin ihmisten asemaa, jos se en vain ole minä. Sote -uudistus on kuitenkin niin iso juttu tälle yhteiskunnalle, että siinä yhden pienen ihmisen asia ei saa sekoittaa koko juttua.

Työmarkkinoita pitää myös uudistaa. Kaikki muutokset käyvät, paitsi sellaiset, jotka vievät minulta jotakin. Toisaalta koska en ole tavallisissa palkkatöissä, niin eihän ne muutokset kyllä minua koskekaan. Eli antaa mennä vaan, tehkää mitä huvittaa.

Minusta autoilu täällä Helsingin sisällä saa maksaa ihan mitä vaan. Voisitte pistää kunnon rangaistustullin Helsingin rajalle. Mitä ne ulkopaikkakuntalaisten autot täällä Helsingissä tekevät. Tulkoot junalla, jos on pakko liikkua, niin meille jää puhtaampi ilma ja väljemmät kadut.

Minulle sopii myös vallan mainiosti, että maanviljelyltä otetaan kaikki tuet. Enhän minä asu maalla. Ei ne minua kosketa. Ei ruuan hintaa kuitenkaan uskalleta nostaa, koska ihmisiä ei haluta näännyttää nälkään. Ihan voidaan pistää koko maatalous uusiksi. 

Mulle sopii varsin moni asia. Olen hyvin moderni ja altis muutoksille, jos vain muistatte, että minun etuihini ette koske. Siksi varmaan äänestänkin puoluetta, joka tekee kaiken kiusan kaikille muille paitsi minulle. 

Meitä on aika monta ja voin siksi puhua ihan huoletta kaikkien muidenkin puolesta. Suurin osa suomalaisista ei halua, että hänen elämäänsä tehdään kalliimmaksi, ikävämmäksi, epävarmemmaksi tai hankalammaksi. Mutta meille kaikille sopii se, että toisten kuin meidän elämä tulee vähän vaikeammaksi. Se on itse asiassa heille ihan oikein. Ovat saaneet tähänkin saakka liikaa hyvää liian helpolla.

Kiittämättömät ovat ottaneet ne pysyviksi eduksi.

]]>
3 http://pasisillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262479-kunhan-ei-koske-minua#comments Ilmastonmuutos Politiikka Sote Sat, 13 Oct 2018 13:35:25 +0000 Pasi Sillanpää http://pasisillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262479-kunhan-ei-koske-minua
Asiakasmaksujen korotukset osuvat kipeästi ikääntyneisiin http://outialanko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262027-asiakasmaksujen-korotukset-osuvat-kipeasti-ikaantyneisiin <p>Keskustan, kokoomuksen ja sinisten hallitus korotti terveydenhuollon asiakasmaksuja vuonna 2016 kerralla melkein 30 %. Tuore Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen <a href="https://thl.fi/fi/web/sote-uudistus/talous-ja-politiikka/optimi-terveys-ja-sosiaalitalouden-uutiskirje/2018/ikaantyneiden-koyhyys-on-yleisempaa-kun-terveyteen-kaytettyja-menoja-otetaan-huomioon#.W7T6stod_qk.twitter">tutkimus</a> osoittaa, että ikääntyneiden köyhyys on luultua yleisempää, kun terveyteen käytettyjä menoja otetaan huomioon.</p><p>Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen nostaminen sekä lääkekustannusten omavastuiden korottaminen ovat vaikeuttaneet kaikkein köyhimpien ihmisten tilannetta. Myös THL:n tutkimus osoittaa, että hallitus on toimillaan lisännyt erityisesti ikääntyneiden pienituloisten köyhyyttä. Asiakasmaksujen noston seurauksena maksuhäiriöiden määrä on ennätyslukemissa: vuonna 2016 ulosottoon päätyi lähes 400 000 sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksua.</p><p>Tutkijoiden mukaan terveyskeskusmaksuja ei kannattaisi olleenkaan periä, sillä niistä tulee köyhälle kynnys, joka estää ajoissa hoitoon hakeutumisen ja hoitamattomat sairaudet tulevat yhteiskunnalle kalliiksi</p><p>Hallituksen suunnitelmissa on pakottaa kunnat korottamaan asiakasmaksuja sen jälkeen, kun sotelainsäädäntö on hyväksytty. Lakiesityksen mukaan asiakasmaksut pitää jokaisen maakunnan alueella &rdquo;harmonisoida&rdquo;. Tämä tarkoittaa, että saman maakunnan alueella ei voi olla käytössä erisuurisia asiakasmaksuja.</p><p>Tällä hetkellä Helsinki ei kerää terveyskeskusmaksuja, koska olemme halunneet helpottaa pienituloisimpien pääsyä lääkäriin. Nykyinen asiakasmaksujen lainsäädäntö jättää kunnille harkintavaltaa asiakasmaksujen käyttöönotossa ja suuruudessa. Soten läpimeno tekisi lopun tästä harkintaoikeudesta.</p><p>Sote-uuudistuksen tarkoituksena oli kaventaa terveyseroja. On selvää, että hallituksen esitys toimisi päinvastoin. Pienituloiset sairastavat enemmän kuin hyvin tienaavat. Siksi he kärsivät asiakasmaksujen korotuksesta eniten.</p><p>Jokainen vastuullinen kansanedustaja äänestää hallituksen sote-esitystä vastaan, jos se ikinä tulee eduskunnan saliin saakka eikä kaadu jo ennen sitä perustuslakivaliokunnan käsittelyssä.</p> Keskustan, kokoomuksen ja sinisten hallitus korotti terveydenhuollon asiakasmaksuja vuonna 2016 kerralla melkein 30 %. Tuore Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus osoittaa, että ikääntyneiden köyhyys on luultua yleisempää, kun terveyteen käytettyjä menoja otetaan huomioon.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen nostaminen sekä lääkekustannusten omavastuiden korottaminen ovat vaikeuttaneet kaikkein köyhimpien ihmisten tilannetta. Myös THL:n tutkimus osoittaa, että hallitus on toimillaan lisännyt erityisesti ikääntyneiden pienituloisten köyhyyttä. Asiakasmaksujen noston seurauksena maksuhäiriöiden määrä on ennätyslukemissa: vuonna 2016 ulosottoon päätyi lähes 400 000 sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksua.

Tutkijoiden mukaan terveyskeskusmaksuja ei kannattaisi olleenkaan periä, sillä niistä tulee köyhälle kynnys, joka estää ajoissa hoitoon hakeutumisen ja hoitamattomat sairaudet tulevat yhteiskunnalle kalliiksi

Hallituksen suunnitelmissa on pakottaa kunnat korottamaan asiakasmaksuja sen jälkeen, kun sotelainsäädäntö on hyväksytty. Lakiesityksen mukaan asiakasmaksut pitää jokaisen maakunnan alueella ”harmonisoida”. Tämä tarkoittaa, että saman maakunnan alueella ei voi olla käytössä erisuurisia asiakasmaksuja.

Tällä hetkellä Helsinki ei kerää terveyskeskusmaksuja, koska olemme halunneet helpottaa pienituloisimpien pääsyä lääkäriin. Nykyinen asiakasmaksujen lainsäädäntö jättää kunnille harkintavaltaa asiakasmaksujen käyttöönotossa ja suuruudessa. Soten läpimeno tekisi lopun tästä harkintaoikeudesta.

Sote-uuudistuksen tarkoituksena oli kaventaa terveyseroja. On selvää, että hallituksen esitys toimisi päinvastoin. Pienituloiset sairastavat enemmän kuin hyvin tienaavat. Siksi he kärsivät asiakasmaksujen korotuksesta eniten.

Jokainen vastuullinen kansanedustaja äänestää hallituksen sote-esitystä vastaan, jos se ikinä tulee eduskunnan saliin saakka eikä kaadu jo ennen sitä perustuslakivaliokunnan käsittelyssä.

]]>
7 http://outialanko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262027-asiakasmaksujen-korotukset-osuvat-kipeasti-ikaantyneisiin#comments Kotimaa Asiakasmaksut köyhyys Sote Terveyserot Thu, 04 Oct 2018 12:04:33 +0000 Outi Alanko-Kahiluoto http://outialanko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262027-asiakasmaksujen-korotukset-osuvat-kipeasti-ikaantyneisiin
Sipilän määrätietoisuus on Suomen etu ! http://vesahelkkula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261425-sipilan-maaratietoisuus-on-suomen-etu <p>Juha Sipilä asetti ennen viime eduskuntavaaleja joukkoineen tavoitteeksi Suomen talouden ja työllisyyden saattamisen paremmalle jamalle ja kestävyysvajepommimme osalta keskeisen SOTE-uudistuksen käynnistymisen. Edeltävä Kataisen - Stubbin vetämä hallitus oli näissä asioissa surkeasti epäonnistunt ja jopa oman puolueen johtaminen luiskahti käsistä siten, että hallituskauden lopussa oman puolue repesi useissa eduskunnan äänestyksissä ja edustajat äänestivät hallituksen esityksiä vastaan. Suomen hallituksen johtaminen oli hukassa. Yksittäisten edustajien irtopisteiden kerääminen ennen seuraavia vaaleja vaivasi hallituspuolueista erityisesti kokoomusta.</p><p>Sipilä on ennen politiikkaan tuloaan osoittanut yrittäjänä ja yritysjohtajana, että tavoitteiden asettaminen, tavoitteiden tinkimätön ajaminen, joukkojen mukaanottaminen ja omasta tiimistä huolehtimnen antaan perustan sille, että tavoitteeseen voi päästä. Monet ovat arvostelleet, että yritysmaailman opit eivät sovellu yhteisten asioiden hoitamiseen. Mielestäni Juha Sipilän määrätietoisuudella on ollut aivan oleellinen merkitys taloutemme kuntoonlaitossa ja työllisyyskehityksessä. Toki maailmantaloudessa on ulkoisilla tekijöilläkin aivan oleellinen merkitys. &nbsp;</p><p>Politiikan ulkopuolella harjoiteltu ja osoitettu määrätietoisuus on mielestäni ollut eduksi Suomelle tällä hallituskaudella. Liian moni politiikassa oleva on kunnostautunut enemmän viestinnässä, mukavana kaverina olemisena ja retoriikassa. Kyky saada asioita aikaan yhteisen etumme nimissä on vähäisempää.</p><p>Kun tavoitteeksi asetetaan tärkeimmäksi määritellyt asiat, on riskinä, että toiset asiat eivät etene ihan niin hyvin. Oppositio on esimerkiksi päässyt kovasti arvostelemaan kansakunnallemme tärkeää panostusta koulutukseen. Kun julkisen talouden tasapainotus asetetaan keskeiseksi tavoitteeksi, niin vaarana on, että myös tärkeistä asioista leikataan. Joskin leikkausket voidaaan tehdä järkevästi tai vähemmän järkevästi.</p><p>Sipilän hallituksen yksi keskeinen tavoite on ollut luoda uudet toimivat raamit sosiaali- ja terveysalueen (SOTE) merkittävästi aiempaa paremmalle kehitystyölle tulevaisuudessa. Tämän mittavasti valmistellun uudistuksen eduskuntaäänestys on nyt kohta käsillä. Asian lykkääntyminen tarkoittaisi välttämättömien ja kauaskantoisten uudistusten raamin viivastymistä taas kerran. Timo Soinin käsittämättömän ajattelemattomien ja väärässä paikassa esiin tulleiden abortti-kantojen merkitys kansakuntamme kannalta on kuitenkin mitätön siihen verrattuna, että vanhenevan väestömme kestokyvyn eteen on vihdoin päästävä tekemään uudistusraamit. Jos valmisteltu SOTE-maakuntauusistus ei nyt ole 100 %:sesti kaikilta osin osuva, niin seo kuitenkin tehtävä. Uudistuksen tekemättäjättö maksaisi meille kaikille ja tuleville polville paljon rahana ja vanhusten kuin myös nuorten lisääntyvänä pahoinvoitina ja hätänä.</p><p>Pääministeri Sipilän määrätietoisuus on nyt asia, josta meidän tulisi olla tyytyväisiä. Tässä tilanteessa Suomea ei auta se, että hän lyhytaikaista tunnustusta saadakseen pääministerikin ryhtyisi muiden mukana julkisesti haukkumaan Timo Soinia. Soini on &nbsp;kohta jo menneisyyden poliitikko.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Juha Sipilä asetti ennen viime eduskuntavaaleja joukkoineen tavoitteeksi Suomen talouden ja työllisyyden saattamisen paremmalle jamalle ja kestävyysvajepommimme osalta keskeisen SOTE-uudistuksen käynnistymisen. Edeltävä Kataisen - Stubbin vetämä hallitus oli näissä asioissa surkeasti epäonnistunt ja jopa oman puolueen johtaminen luiskahti käsistä siten, että hallituskauden lopussa oman puolue repesi useissa eduskunnan äänestyksissä ja edustajat äänestivät hallituksen esityksiä vastaan. Suomen hallituksen johtaminen oli hukassa. Yksittäisten edustajien irtopisteiden kerääminen ennen seuraavia vaaleja vaivasi hallituspuolueista erityisesti kokoomusta.

Sipilä on ennen politiikkaan tuloaan osoittanut yrittäjänä ja yritysjohtajana, että tavoitteiden asettaminen, tavoitteiden tinkimätön ajaminen, joukkojen mukaanottaminen ja omasta tiimistä huolehtimnen antaan perustan sille, että tavoitteeseen voi päästä. Monet ovat arvostelleet, että yritysmaailman opit eivät sovellu yhteisten asioiden hoitamiseen. Mielestäni Juha Sipilän määrätietoisuudella on ollut aivan oleellinen merkitys taloutemme kuntoonlaitossa ja työllisyyskehityksessä. Toki maailmantaloudessa on ulkoisilla tekijöilläkin aivan oleellinen merkitys.  

Politiikan ulkopuolella harjoiteltu ja osoitettu määrätietoisuus on mielestäni ollut eduksi Suomelle tällä hallituskaudella. Liian moni politiikassa oleva on kunnostautunut enemmän viestinnässä, mukavana kaverina olemisena ja retoriikassa. Kyky saada asioita aikaan yhteisen etumme nimissä on vähäisempää.

Kun tavoitteeksi asetetaan tärkeimmäksi määritellyt asiat, on riskinä, että toiset asiat eivät etene ihan niin hyvin. Oppositio on esimerkiksi päässyt kovasti arvostelemaan kansakunnallemme tärkeää panostusta koulutukseen. Kun julkisen talouden tasapainotus asetetaan keskeiseksi tavoitteeksi, niin vaarana on, että myös tärkeistä asioista leikataan. Joskin leikkausket voidaaan tehdä järkevästi tai vähemmän järkevästi.

Sipilän hallituksen yksi keskeinen tavoite on ollut luoda uudet toimivat raamit sosiaali- ja terveysalueen (SOTE) merkittävästi aiempaa paremmalle kehitystyölle tulevaisuudessa. Tämän mittavasti valmistellun uudistuksen eduskuntaäänestys on nyt kohta käsillä. Asian lykkääntyminen tarkoittaisi välttämättömien ja kauaskantoisten uudistusten raamin viivastymistä taas kerran. Timo Soinin käsittämättömän ajattelemattomien ja väärässä paikassa esiin tulleiden abortti-kantojen merkitys kansakuntamme kannalta on kuitenkin mitätön siihen verrattuna, että vanhenevan väestömme kestokyvyn eteen on vihdoin päästävä tekemään uudistusraamit. Jos valmisteltu SOTE-maakuntauusistus ei nyt ole 100 %:sesti kaikilta osin osuva, niin seo kuitenkin tehtävä. Uudistuksen tekemättäjättö maksaisi meille kaikille ja tuleville polville paljon rahana ja vanhusten kuin myös nuorten lisääntyvänä pahoinvoitina ja hätänä.

Pääministeri Sipilän määrätietoisuus on nyt asia, josta meidän tulisi olla tyytyväisiä. Tässä tilanteessa Suomea ei auta se, että hän lyhytaikaista tunnustusta saadakseen pääministerikin ryhtyisi muiden mukana julkisesti haukkumaan Timo Soinia. Soini on  kohta jo menneisyyden poliitikko.

 

 

]]>
0 http://vesahelkkula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261425-sipilan-maaratietoisuus-on-suomen-etu#comments Keskusta Kokoomus Sote Talouskasvu Sun, 23 Sep 2018 09:29:34 +0000 Vesa Helkkula http://vesahelkkula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261425-sipilan-maaratietoisuus-on-suomen-etu
Sossusimulaattori http://pasisillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261183-sossusimulaattori <p>Mulla olisi idea. Ensi keväänä on vaalit ja taas on aika miettiä kinkkisiä kysymyksiä eduskuntavaaliehdokkaille. Usein ne kinkkiset kysymykset ovat olleet vaikkapa sitä, mitä maksaa maito ja joukkoliikenteen lippu. Nehän ovat sellaisia isoja asioita, joista eduskunnassa päätetään.</p><p>Jos kerrankin pistettäisiin kansanedustajat ja sellaiseksi aikovat oikeaan testiin heille kuuluvista asioista. Joku pelifirma tekisi vaikka yhteistyössä medioiden kanssa sossusimulaattorin.&nbsp;</p><p>Sossusimulaattori on pelillistetty sosiaalipalveluiden asiakkaan palvelupolku. Siihen voidaan rakentaa vaikka neljä tasoa. Helpoimmalla tasolla mennään läpi työssäkäyvän terveen ihmisen Kela ja sote -palvelut. Vähän edistyneemmällä tasolla simuloidaan vajaatyökykyisen vastaava prosessi. Eksperttitasolla voidaan simuloida terveen työttömän palveluprosessit ja huippuasiantuntijan tasolla sairauksista kärsivän ja ulosotossa olevan työttömän prosessit.</p><p>Pelissä saa pisteitä, jos osaa ennakoida asioita niin, että ei putoa mihinkään kannusteloukkuun tai vastaavaan. Pisteitä saa myös siitä, jos ei tarvitse kysellä mitään viranomaisilta ja ehtii tekemään kaiken määräajassa. Lisäaikaa pelaamiseen voi saada vaikka sillä, että pystyy tekemään niin virheettömän suorituksen, että koko prosessi menee nappiin kerrasta.&nbsp;</p><p>Minusta sossusimulaattori antaisi parempia vastauksia kansanedustajan osaamisesta kuin maitolitran hinnan tunteminen. Sossusimulaattori olisi myös konkreettinen työkalu avata lainsäädännön mutkikkuutta ja etsiä uusia tapoja ratkaista kokonaisuuksia.</p><p>Anyone?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Mulla olisi idea. Ensi keväänä on vaalit ja taas on aika miettiä kinkkisiä kysymyksiä eduskuntavaaliehdokkaille. Usein ne kinkkiset kysymykset ovat olleet vaikkapa sitä, mitä maksaa maito ja joukkoliikenteen lippu. Nehän ovat sellaisia isoja asioita, joista eduskunnassa päätetään.

Jos kerrankin pistettäisiin kansanedustajat ja sellaiseksi aikovat oikeaan testiin heille kuuluvista asioista. Joku pelifirma tekisi vaikka yhteistyössä medioiden kanssa sossusimulaattorin. 

Sossusimulaattori on pelillistetty sosiaalipalveluiden asiakkaan palvelupolku. Siihen voidaan rakentaa vaikka neljä tasoa. Helpoimmalla tasolla mennään läpi työssäkäyvän terveen ihmisen Kela ja sote -palvelut. Vähän edistyneemmällä tasolla simuloidaan vajaatyökykyisen vastaava prosessi. Eksperttitasolla voidaan simuloida terveen työttömän palveluprosessit ja huippuasiantuntijan tasolla sairauksista kärsivän ja ulosotossa olevan työttömän prosessit.

Pelissä saa pisteitä, jos osaa ennakoida asioita niin, että ei putoa mihinkään kannusteloukkuun tai vastaavaan. Pisteitä saa myös siitä, jos ei tarvitse kysellä mitään viranomaisilta ja ehtii tekemään kaiken määräajassa. Lisäaikaa pelaamiseen voi saada vaikka sillä, että pystyy tekemään niin virheettömän suorituksen, että koko prosessi menee nappiin kerrasta. 

Minusta sossusimulaattori antaisi parempia vastauksia kansanedustajan osaamisesta kuin maitolitran hinnan tunteminen. Sossusimulaattori olisi myös konkreettinen työkalu avata lainsäädännön mutkikkuutta ja etsiä uusia tapoja ratkaista kokonaisuuksia.

Anyone?

]]>
3 http://pasisillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261183-sossusimulaattori#comments Eduskuntavaalit2019 Sote Wed, 19 Sep 2018 05:03:46 +0000 Pasi Sillanpää http://pasisillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261183-sossusimulaattori
Minne kuljet Pohjois-Karjala http://jariturpeinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261078-minne-kuljet-pohjois-karjala <p>Olen seurannut todella huolestuneena tätä Pohjois-Karjalan kuntien ja heidän yhdessä perustaman kuntayhtymän ( Siun Sote ) ongelmallista suhdetta.&nbsp;&nbsp;</p><p>Olemme nyt ohittaneet syyskuun puolivälin ja vieläkään ei Siun Sote ole pystynyt toimittamaan kunnille perusteltua, oikeaksi todistettavaa tietoa siitä mikä mihin on rahat käytetty ja miten paljon tänä vuonna sote-kustannukset tulevat maksamaan ko. kunnalle.&nbsp;</p><p>Minkäänlaista konkreettista, selkeää laskelmaa ei ole saatu. Kyseessä on kuitenkin neljäntoista kunnan kuntayhtymä.<br />Siun Sotesta on puhuttu että se on vajaan 700.000.000 &euro; kuntayhtymä, tässä vaiheessa vuotta on siis omistajilta kateissa tieto siitä, mitä vajaalla puolella miljardilla eurolla on tehty.&nbsp;</p><p>Tässä vaiheessa tämä homma menee oikeasti hieman kummalliseksi. Kuntayhtymän perussopimus on sellainen että es. kuntien takauskeskus on selvittämässä sen juridista pätevyyttä&nbsp;(&nbsp;<a href="https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/185463-siirtyyko-taloudellinen-valta-siun-sotessa-vaaralle-toimielimelle-kuntien-takauskeskus-selvittaa-siun-soten-perussopimusta">https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/185463-siirtyyko-taloudellinen-valta-siun-sotessa-vaaralle-toimielimelle-kuntien-takauskeskus-selvittaa-siun-soten-perussopimusta</a>)&nbsp;<br />Mutta mikä on omistajien vastuu?&nbsp;</p><p>Esimerkiksi kuntalain (&nbsp;<a href="https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150410#Pidp446687472">https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150410#Pidp446687472</a>) 7 luku ja 39 pykälä sanoo yksiselitteisesti että kunnanhallituksen ensimmäinen tehtävä on vastata kunnan hallinnosta ja taloudenhoidosta.&nbsp;</p><p>Tämä on merkittävä asia siksi että voidaan heittää kysymys siitä miten näiden neljäntoista kunnan hallitukset ovat suoriutuneet tehtävästään. Kahdeksan ja puoli kuukautta on menty niin ettei tiedetä kunnan suurimman kuluerän sisällöstä juuri mitään varmaa.&nbsp;</p><p>Olen yrittänyt seurata kuntien hallitusten esityslistoja ja en voi kuin ihmetellä sitä että missään ei ole silmiini sattunut sitä että yksikään kunta olisi hallituksen päätöksellä vaatinut sitä mitä omistajalle kuuluu eli tietoja sote-kuluista ja siitä mihin suuntaan ne ovat menossa, koska kyseisen kunnan talouden seuranta ja suunnittelu ei ole mahdollista kuntalain mukaisella tavalla jos yli puolet euroista on &rdquo;teillä tietämättömillä&rdquo;&nbsp;</p><p>Näin Outokumpulaisena voin puhua meidän kunnan tilanteesta, pohjustukseksi paikallislehden 13.9 tekemä juttu asiasta. (<a href="https://i1.wp.com/stjari.com/wp-content/uploads/2018/09/IMG_0368.jpg?w=1280&amp;ssl=1"> linkki</a> )</p><p>Meille esitettiin valtuustoseminaarissa kaksi eri vaihtoehtoa kuluvan vuoden tilinpääöksen arvioksi ja samoin kaksi vaihtoehtoa talousarvion pohjaksi.<br />Varmaan vastaavalla tavalla on asoita jouduttu käsittelemään myös muissa kuntayhtymän kunnissa.</p><p>Tässä kohdin pitäisi kyllä muistaa se mitä case Kittilä on jo nyt meille opettanut, eli rikoslain mukaan kunnan luottamushenkilöt, kuten kunnanvaltuutetut ja kunnanhallituksen jäsenet ovat rikosoikeudellisessa virkavastuussa aivan samoin kuin virkamiehetkin.&nbsp;</p><p>Sehän on selvää että tämä ei ole hyvän hallintotavan mukaista, eikä minkään lainkaan hengen mukaista mutta se &rdquo;tuhannen taalan&rdquo; kysymys on se että onko tällainen toiminta ollut lain kirjoitetunkin kirjaimen vastaista?&nbsp;&nbsp;<br />Ovatko omistajat toimineet lainmukaisesti kun ovat &rdquo;unohtaneet&rdquo; kunnasta riippuen joko kymmenien tai satojen miljoonien eurojen seurannan?</p><p>Tähän olisi enemmän kuin hyvä saada vastaus tavalla tai toisella, kyseessä on kuitenkin kaikkien Pohjois-Karjalan kuntien ja Heinäveden kyky toimia ja suunnitella talouttaan kuntalain mukaisesti.</p><p>Vai onko tämä jo niin iso asia että se saa elää omaa elämää, pykälistä välittämättä?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Olen seurannut todella huolestuneena tätä Pohjois-Karjalan kuntien ja heidän yhdessä perustaman kuntayhtymän ( Siun Sote ) ongelmallista suhdetta.  

Olemme nyt ohittaneet syyskuun puolivälin ja vieläkään ei Siun Sote ole pystynyt toimittamaan kunnille perusteltua, oikeaksi todistettavaa tietoa siitä mikä mihin on rahat käytetty ja miten paljon tänä vuonna sote-kustannukset tulevat maksamaan ko. kunnalle. 

Minkäänlaista konkreettista, selkeää laskelmaa ei ole saatu. Kyseessä on kuitenkin neljäntoista kunnan kuntayhtymä.
Siun Sotesta on puhuttu että se on vajaan 700.000.000 € kuntayhtymä, tässä vaiheessa vuotta on siis omistajilta kateissa tieto siitä, mitä vajaalla puolella miljardilla eurolla on tehty. 

Tässä vaiheessa tämä homma menee oikeasti hieman kummalliseksi. Kuntayhtymän perussopimus on sellainen että es. kuntien takauskeskus on selvittämässä sen juridista pätevyyttä ( https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/185463-siirtyyko-taloudellinen-valta-siun-sotessa-vaaralle-toimielimelle-kuntien-takauskeskus-selvittaa-siun-soten-perussopimusta
Mutta mikä on omistajien vastuu? 

Esimerkiksi kuntalain ( https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150410#Pidp446687472) 7 luku ja 39 pykälä sanoo yksiselitteisesti että kunnanhallituksen ensimmäinen tehtävä on vastata kunnan hallinnosta ja taloudenhoidosta. 

Tämä on merkittävä asia siksi että voidaan heittää kysymys siitä miten näiden neljäntoista kunnan hallitukset ovat suoriutuneet tehtävästään. Kahdeksan ja puoli kuukautta on menty niin ettei tiedetä kunnan suurimman kuluerän sisällöstä juuri mitään varmaa. 

Olen yrittänyt seurata kuntien hallitusten esityslistoja ja en voi kuin ihmetellä sitä että missään ei ole silmiini sattunut sitä että yksikään kunta olisi hallituksen päätöksellä vaatinut sitä mitä omistajalle kuuluu eli tietoja sote-kuluista ja siitä mihin suuntaan ne ovat menossa, koska kyseisen kunnan talouden seuranta ja suunnittelu ei ole mahdollista kuntalain mukaisella tavalla jos yli puolet euroista on ”teillä tietämättömillä” 

Näin Outokumpulaisena voin puhua meidän kunnan tilanteesta, pohjustukseksi paikallislehden 13.9 tekemä juttu asiasta. ( linkki )

Meille esitettiin valtuustoseminaarissa kaksi eri vaihtoehtoa kuluvan vuoden tilinpääöksen arvioksi ja samoin kaksi vaihtoehtoa talousarvion pohjaksi.
Varmaan vastaavalla tavalla on asoita jouduttu käsittelemään myös muissa kuntayhtymän kunnissa.

Tässä kohdin pitäisi kyllä muistaa se mitä case Kittilä on jo nyt meille opettanut, eli rikoslain mukaan kunnan luottamushenkilöt, kuten kunnanvaltuutetut ja kunnanhallituksen jäsenet ovat rikosoikeudellisessa virkavastuussa aivan samoin kuin virkamiehetkin. 

Sehän on selvää että tämä ei ole hyvän hallintotavan mukaista, eikä minkään lainkaan hengen mukaista mutta se ”tuhannen taalan” kysymys on se että onko tällainen toiminta ollut lain kirjoitetunkin kirjaimen vastaista?  
Ovatko omistajat toimineet lainmukaisesti kun ovat ”unohtaneet” kunnasta riippuen joko kymmenien tai satojen miljoonien eurojen seurannan?

Tähän olisi enemmän kuin hyvä saada vastaus tavalla tai toisella, kyseessä on kuitenkin kaikkien Pohjois-Karjalan kuntien ja Heinäveden kyky toimia ja suunnitella talouttaan kuntalain mukaisesti.

Vai onko tämä jo niin iso asia että se saa elää omaa elämää, pykälistä välittämättä?

]]>
2 http://jariturpeinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261078-minne-kuljet-pohjois-karjala#comments Kunnat Pohjois-Karjala siunsote Sote Talous Sun, 16 Sep 2018 17:15:46 +0000 Jari Turpeinen http://jariturpeinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261078-minne-kuljet-pohjois-karjala
Mitä sinun ei haluta tietää SOTE:sta (2/2) http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260782-mita-sinun-ei-haluta-tietaa-sotesta-22 <p><strong>SOTE:n kipukohtia</strong></p><p>Vaikuttaa siltä, että tämän hetkinen ongelma ei niinkään ole lääkärille pääseminen, vaan nimenomaan ERIKOISlääkärille pääseminen. On selvää, että jos kunnan asukaspohja on alle 20&nbsp;000, voi erikoislääkärin palvelutarjonta olla kustannuksien vuoksi hankalaa. On siis selvää, että pienissä kunnissa SOTE-palveluita on järjestettävä laajemmilla hartioilla. Kokkolassa sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita järjestetään SOITE:n sateenvarjon alla. SOITE:lla on tällä hetkellä&nbsp;<a href="https://www.soite.fi/sivu/soite">jonkinlaista yhteistyötä</a>&nbsp;oman alueensa, Keski-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Keskisuomessa olevien kuntien kanssa. Nykyinen lainsäädäntö ei siis ole minkäänlainen este järjestää leveämpiä SOTE-hartioita&nbsp;<a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuntayhtym%C3%A4">kuntayhtymän</a>&nbsp;pohjalta. Kun hallituksen kaavailema kankeasti maakuntarajoihin perustuva SOTE-uudistus tulee, tarkoittaa se enemmän tai vähemmän kaiken tähän mennessä rakennetun yhteistyön rikkomista ja aloittamista alusta. Maakuntarajat jos jotkin soisi jäävän historiaan muinaisena jäänteenä, koska jos tarkoitus on parantaa ihmisten hoitoon pääsyä, tulee palveluiden olla lähellä eikä sidottuna maantieteellisiin rajoihin. Jos hätä iskee vaikkapa kotipaikkakunnan ulkopuolella, menee ihminen jo nykyisinkin voimassa olevan valinnanvapauden mahdollistamana minkä tahansa alueen julkisiin terveyspalveluihin Suomessa jo tälläkin hetkellä. Ei tähän tarvita mitään uutta valinnanvapautta, olemassa oleva riittää vallan mainiosti.</p><p><strong>Voiton tavoittelu</strong></p><p>Suomalaiset on opetettu arvostamaan kotimaista koulutusjärjestelmää. Koulutusjärjestelmä mielletään kiinteäksi osaksi valtiota.&nbsp;<a href="https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628#L3P7">Perusopetuslaissa kielletään</a>kin opetuksen järjestäminen taloudellisen voiton tavoittelemiseksi. Tämmöistä kirjausta ei ole toistaiseksi ollut tulossa mihinkään SOTE-lain osaan tai kokonaisuuteen. Minulle sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen on valtion tehtävä, koska valtion on sen kansalaisten hyvinvointia varten, ei ihmisten terveydellä tehtävää voiton tavoittelua varten. SOTE-uudistuksessa on kyse linjanvedossa siitä, että onko SOTE-palvelut valtion vai yksityisen sektorin järjestämiä palveluita. Yhdysvallat on esimerkki valtiosta, jossa SOTE-palvelut tuotetaan yksityisen sektorin toimesta. Siellä tämä rajoittamaton voiton tavoittelu ihmisten terveydellä on johtanutkin inhimillisiin tragedioihin ja kustannusten karkaamiseen pilviin, jopa kaksinkertaiselle tasolle Suomeen verrattuna.</p><p><strong>Työntekijän asema</strong></p><p>Jos asiakkaat vaeltavat suurestikin eri SOTE-palveluntuottajien välillä, voi se aiheuttaa suuriakin muutoksia työvoiman tarpeeseen. Tämä tarkoittaa väistämättä satunnaisia massairtisanomisia, vedoten niihin kuuluisiin &rdquo;tuotannollisiin ja taloudellisiin perusteisiin&rdquo;. Tästä näkökulmasta uudistus olisi huono terveydenhuollon ammattilaisille, riippumatta siitä ovatko he töissä yksityisellä sektorilla vai julkisella sektorilla.</p><p><strong>Kuluttajansuoja</strong></p><p>Oletko tottunut jonkinlaiseen kuluttajan suojaan kun ostat jonkun tuotteen kaupasta? Tämän hetkisessä SOTE-mallissa sitä ei ole, eikä todennäköisesti ole edes tulossakaan. Asiakassuunnitelman noudattamista ei toistaiseksi velvoiteta. Jos uudistuksen jälkeen haluaisit valita palveluntuottajan sinulle etukäteen karsitusta valikoimasta, ei heillä olisi mikään pakko sinua ottaa vastaan, vaikka hoitosuunnitelmassa näin lukisikin. Perusteeksi riittää &rdquo;kiire&rdquo;. Näin ollen voiton tavoittelun maksimoimisesta aiheutuvat hoitovirheiden jäljet jäisivät julkiselle sektorille, kuten ne valitettavasti jäävät tälläkin hetkellä. Terveiden potilaiden seulonta on jo meneillään, sillä yksityisillä palveluntuottajilla on jo terveimmästä väestönosasta, työssäkäyvistä, kattavat rekisterit heiltä ostetun työterveyshuollon kautta. Työkyvyttömän on siis turha yksityisestä hoidosta haaveilla, ei sen puoleen, eihän hänellä siihen tälläkään hetkellä varaa ole. Käsittelemättä on myös se kokonaisuus, että nyt yksityishammaslääkäripalveluita tällä hetkellä omatoimisesti omalla rahalla ostavat tulisivat julkisten kustannusten piiriin. Tämä yksistään tarkoittaa jo muutaman sadan miljoonan kustannuskasvua.</p><p><strong>Kustannuskasvu</strong></p><p>Näiden kustannuskasvujen hillitsemiseksi onkin asetettu hatusta vedetty tavoite säästää kolme miljardia. Tämä ei perustu mihinkään faktaan, mutta rahana tämä hatusta vedetty kani tarkoitti ainakin vielä kesällä olevien laskelmien mukaan esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla jopa viidesosan leikkausta SOTE-rahoituksesta. Myöhemmin on esitetty arvioita, että summa ei olisi niin suuri, mutta leikkaustarve on edelleen niin suuri, että erikoissairaanhoidosta tai kiinteistöistä olisi todennäköisesti pakko leikata. Saatavuus ja hoitoonpääsy siis heikkenisivät rahoituksen puutteessa, johon kunnat eivät voisi vaikuttaa enää mitenkään.</p><p><strong>EU-kilailulaki</strong></p><p>Jos jokin palvelu altistetaan kilpailulle, tulevat sitä jatkossa koskemaan EU:n kilpailulait. Näin on käymässä SOTE-palveluille, koska ne nyt aiotaan laittaa tarjouskilpailujen piiriin. Hallitus ei halua EU-notifiointia tälle lakikokonaisuudelle, koska siellä kävisi ilmi, että koko juttu olisi kilpailulainsäädännön vastainen. Tämä johtuu siitä, että maakunta palveluiden järjestäjänä ei voi mennä konkurssiin, kuten yksityinen yritys voi mennä. Tässä piileekin suuri vaaran paikka, sillä yksityinen voi yksinkertaisesti todeta, että bisnes ei kannata, ja panna lapun luukulle. Mutta kuka siinä tapauksessa sairaat potilaat hoitaa, jos esimerkiksi koko maakunnan SOTE-palvelut on ulkoistettu? Ei sellaisessa tilanteessa enää tyhjästä voida tuosta vain perustaa maakuntaan julkisia SOTE-palveluita kiinteistöineen! Tämmöisessä kuvitteellisessa painajaismaisessa tilanteessa vastuun joutuisivatkin kantaa muut maakunnat, heidän tai valtion rahoilla.</p><p><strong>Mitä tapahtuu jatkossa?</strong></p><p>Avoinna olevat kysymykset taitavat olla niin suuria, että sosiaali- ja terveysvaliokunta tuskin ehtii tuhansia sivuja käsittelemään sellaisessa aikataulussa, että SOTE tulisi valmistumaan tällä hallituskaudella. Hallituspuolueiden huuto koko hässäkän ympärillä alkaakin entistä enemmän vaikuttamaan teatterilta, joka voitaisi luokitella joko draamaksi tai kauhuksi &ndash; riippuen istuuko eduskunnassa hallituksessa vai oppositiossa. Huumoria tästä ei enää millään saa revittyä, ei edes sellaista vahingoniloista huumoria.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>P.S.</strong><br />SOTE:en liittyvät lait ovat olleet vuoden sisällä niin suuressa jatkuvassa muutoksessa, että osa tässäkin kirjoituksessa mainituista asioista voi olla vanhentuneita jo muutaman kuukauden sisällä.</p><p><strong>P.S.2</strong><br />Hyvä valittaja esittää vaihtoehtoja nykymenolle. Yli puoluerajojen kannatusta on palvelusetelille, miksi olemassa olevaa, kenties maailman parasta järjestelmää, ei tarkastella palvelusetelijärjestelmää laajentamalla? Tästä on <a href="https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005814371.html">puhunut viimeksi mm. Paula Risikko</a>.</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> SOTE:n kipukohtia

Vaikuttaa siltä, että tämän hetkinen ongelma ei niinkään ole lääkärille pääseminen, vaan nimenomaan ERIKOISlääkärille pääseminen. On selvää, että jos kunnan asukaspohja on alle 20 000, voi erikoislääkärin palvelutarjonta olla kustannuksien vuoksi hankalaa. On siis selvää, että pienissä kunnissa SOTE-palveluita on järjestettävä laajemmilla hartioilla. Kokkolassa sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita järjestetään SOITE:n sateenvarjon alla. SOITE:lla on tällä hetkellä jonkinlaista yhteistyötä oman alueensa, Keski-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Keskisuomessa olevien kuntien kanssa. Nykyinen lainsäädäntö ei siis ole minkäänlainen este järjestää leveämpiä SOTE-hartioita kuntayhtymän pohjalta. Kun hallituksen kaavailema kankeasti maakuntarajoihin perustuva SOTE-uudistus tulee, tarkoittaa se enemmän tai vähemmän kaiken tähän mennessä rakennetun yhteistyön rikkomista ja aloittamista alusta. Maakuntarajat jos jotkin soisi jäävän historiaan muinaisena jäänteenä, koska jos tarkoitus on parantaa ihmisten hoitoon pääsyä, tulee palveluiden olla lähellä eikä sidottuna maantieteellisiin rajoihin. Jos hätä iskee vaikkapa kotipaikkakunnan ulkopuolella, menee ihminen jo nykyisinkin voimassa olevan valinnanvapauden mahdollistamana minkä tahansa alueen julkisiin terveyspalveluihin Suomessa jo tälläkin hetkellä. Ei tähän tarvita mitään uutta valinnanvapautta, olemassa oleva riittää vallan mainiosti.

Voiton tavoittelu

Suomalaiset on opetettu arvostamaan kotimaista koulutusjärjestelmää. Koulutusjärjestelmä mielletään kiinteäksi osaksi valtiota. Perusopetuslaissa kielletäänkin opetuksen järjestäminen taloudellisen voiton tavoittelemiseksi. Tämmöistä kirjausta ei ole toistaiseksi ollut tulossa mihinkään SOTE-lain osaan tai kokonaisuuteen. Minulle sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen on valtion tehtävä, koska valtion on sen kansalaisten hyvinvointia varten, ei ihmisten terveydellä tehtävää voiton tavoittelua varten. SOTE-uudistuksessa on kyse linjanvedossa siitä, että onko SOTE-palvelut valtion vai yksityisen sektorin järjestämiä palveluita. Yhdysvallat on esimerkki valtiosta, jossa SOTE-palvelut tuotetaan yksityisen sektorin toimesta. Siellä tämä rajoittamaton voiton tavoittelu ihmisten terveydellä on johtanutkin inhimillisiin tragedioihin ja kustannusten karkaamiseen pilviin, jopa kaksinkertaiselle tasolle Suomeen verrattuna.

Työntekijän asema

Jos asiakkaat vaeltavat suurestikin eri SOTE-palveluntuottajien välillä, voi se aiheuttaa suuriakin muutoksia työvoiman tarpeeseen. Tämä tarkoittaa väistämättä satunnaisia massairtisanomisia, vedoten niihin kuuluisiin ”tuotannollisiin ja taloudellisiin perusteisiin”. Tästä näkökulmasta uudistus olisi huono terveydenhuollon ammattilaisille, riippumatta siitä ovatko he töissä yksityisellä sektorilla vai julkisella sektorilla.

Kuluttajansuoja

Oletko tottunut jonkinlaiseen kuluttajan suojaan kun ostat jonkun tuotteen kaupasta? Tämän hetkisessä SOTE-mallissa sitä ei ole, eikä todennäköisesti ole edes tulossakaan. Asiakassuunnitelman noudattamista ei toistaiseksi velvoiteta. Jos uudistuksen jälkeen haluaisit valita palveluntuottajan sinulle etukäteen karsitusta valikoimasta, ei heillä olisi mikään pakko sinua ottaa vastaan, vaikka hoitosuunnitelmassa näin lukisikin. Perusteeksi riittää ”kiire”. Näin ollen voiton tavoittelun maksimoimisesta aiheutuvat hoitovirheiden jäljet jäisivät julkiselle sektorille, kuten ne valitettavasti jäävät tälläkin hetkellä. Terveiden potilaiden seulonta on jo meneillään, sillä yksityisillä palveluntuottajilla on jo terveimmästä väestönosasta, työssäkäyvistä, kattavat rekisterit heiltä ostetun työterveyshuollon kautta. Työkyvyttömän on siis turha yksityisestä hoidosta haaveilla, ei sen puoleen, eihän hänellä siihen tälläkään hetkellä varaa ole. Käsittelemättä on myös se kokonaisuus, että nyt yksityishammaslääkäripalveluita tällä hetkellä omatoimisesti omalla rahalla ostavat tulisivat julkisten kustannusten piiriin. Tämä yksistään tarkoittaa jo muutaman sadan miljoonan kustannuskasvua.

Kustannuskasvu

Näiden kustannuskasvujen hillitsemiseksi onkin asetettu hatusta vedetty tavoite säästää kolme miljardia. Tämä ei perustu mihinkään faktaan, mutta rahana tämä hatusta vedetty kani tarkoitti ainakin vielä kesällä olevien laskelmien mukaan esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla jopa viidesosan leikkausta SOTE-rahoituksesta. Myöhemmin on esitetty arvioita, että summa ei olisi niin suuri, mutta leikkaustarve on edelleen niin suuri, että erikoissairaanhoidosta tai kiinteistöistä olisi todennäköisesti pakko leikata. Saatavuus ja hoitoonpääsy siis heikkenisivät rahoituksen puutteessa, johon kunnat eivät voisi vaikuttaa enää mitenkään.

EU-kilailulaki

Jos jokin palvelu altistetaan kilpailulle, tulevat sitä jatkossa koskemaan EU:n kilpailulait. Näin on käymässä SOTE-palveluille, koska ne nyt aiotaan laittaa tarjouskilpailujen piiriin. Hallitus ei halua EU-notifiointia tälle lakikokonaisuudelle, koska siellä kävisi ilmi, että koko juttu olisi kilpailulainsäädännön vastainen. Tämä johtuu siitä, että maakunta palveluiden järjestäjänä ei voi mennä konkurssiin, kuten yksityinen yritys voi mennä. Tässä piileekin suuri vaaran paikka, sillä yksityinen voi yksinkertaisesti todeta, että bisnes ei kannata, ja panna lapun luukulle. Mutta kuka siinä tapauksessa sairaat potilaat hoitaa, jos esimerkiksi koko maakunnan SOTE-palvelut on ulkoistettu? Ei sellaisessa tilanteessa enää tyhjästä voida tuosta vain perustaa maakuntaan julkisia SOTE-palveluita kiinteistöineen! Tämmöisessä kuvitteellisessa painajaismaisessa tilanteessa vastuun joutuisivatkin kantaa muut maakunnat, heidän tai valtion rahoilla.

Mitä tapahtuu jatkossa?

Avoinna olevat kysymykset taitavat olla niin suuria, että sosiaali- ja terveysvaliokunta tuskin ehtii tuhansia sivuja käsittelemään sellaisessa aikataulussa, että SOTE tulisi valmistumaan tällä hallituskaudella. Hallituspuolueiden huuto koko hässäkän ympärillä alkaakin entistä enemmän vaikuttamaan teatterilta, joka voitaisi luokitella joko draamaksi tai kauhuksi – riippuen istuuko eduskunnassa hallituksessa vai oppositiossa. Huumoria tästä ei enää millään saa revittyä, ei edes sellaista vahingoniloista huumoria.

 

P.S.
SOTE:en liittyvät lait ovat olleet vuoden sisällä niin suuressa jatkuvassa muutoksessa, että osa tässäkin kirjoituksessa mainituista asioista voi olla vanhentuneita jo muutaman kuukauden sisällä.

P.S.2
Hyvä valittaja esittää vaihtoehtoja nykymenolle. Yli puoluerajojen kannatusta on palvelusetelille, miksi olemassa olevaa, kenties maailman parasta järjestelmää, ei tarkastella palvelusetelijärjestelmää laajentamalla? Tästä on puhunut viimeksi mm. Paula Risikko.

 

]]>
13 http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260782-mita-sinun-ei-haluta-tietaa-sotesta-22#comments Kilpailulaki Kuluttajansuoja Ongelma Sote Voiton tavoittelu Wed, 12 Sep 2018 04:00:00 +0000 Petri Partanen http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260782-mita-sinun-ei-haluta-tietaa-sotesta-22
Mitä sinun ei haluta tietää SOTE:sta (1/2) http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260781-mita-sinun-ei-haluta-tietaa-sotesta-12 <p>Julkisuudessa esillä ollut <a href="https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/258374-asiantuntijan-huomio-annika-saarikon-ja-krista-kiurun-riidasta-hallituksen-malli">keskustelutilaisuus Kiurun ja Saarikon välillä</a> on vain pintaraapaisu siitä, mitä SOTE:sta tulee paljastumaan, kun sen pintaa raaputetaan lisää. Kesän aikana Krista Kiurua syytettiin kovastikin siitä, että <a href="https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/253224-sote-valiokunnan-jasenen-kova-ulostulo-hallituksen-jaa-tulee-pettamaan-syksylla">hän olisi jotenkin tavalla tai toisella jarruttanut SOTE-valmistelua</a>. Hän on puolestaan kertonut, että suurin syypää SOTE-viivyttelyyn on hallitus itse.</p><p>SOTE-lakejahan on valmisteltu edellisten eduskuntavaalien jälkeisellä ajalla vuodesta 2015 lähtien. Viimevuoteen verrattuna kaikista SOTE:en liittyvistä lakikokonaisuuksista on mennyt uusiksi jo yli puolet. SOTE ei ole mikään yksi laki, tai lakipaketti, vaan koska kyseessä on todella suuri kokonaisuus maakuntauudistuksesta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen, on asiakokonaisuudessa lakitekstiä jo tuhansien sivujen verran. Tässä alla listattuna nyt ainakin joitakin SOTE-uudistukseen liittyviä lakeja:</p><p><a href="https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_15+2017.aspx">https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_15+2017.aspx</a></p><p><a href="https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_16+2017.aspx">https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_16+2017.aspx</a></p><p><a href="https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_159+2017.aspx">https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_159+2017.aspx</a></p><p><a href="https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_52+2017.aspx">https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_52+2017.aspx</a></p><p><a href="https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_57+2017.aspx">https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_57+2017.aspx</a></p><p><a href="https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_71+2017.aspx">https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_71+2017.aspx</a></p><p><a href="https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_14+2018.aspx">https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_14+2018.aspx</a></p><p><a href="https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_15+2018.aspx">https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_15+2018.aspx</a></p><p><a href="https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_16+2018.aspx">https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_16+2018.aspx</a></p><p>SOTE-valiokunta on saanut toistuvia muutoksia näihin lakipaketteihin aivan viime aikoihin asti. Tätä vasten ehkä ymmärtääkin <a href="https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/hallituspuolueet-jyrasivat-sote-valiokunta-lopetti-asiantuntijoiden-kuulemisen-aanestyksen-jalkeen/802650/">hallituksen jyräämislinjan SOTE-valiokunnassa ääniylienemmistöllä</a>, sillä turhahan näitä lakeja on asiantuntijoilla luetuttaa, jos ne lait tulevat joka tapauksessa menemään uusiksi ja niistä pitää kuulla asiantuntijoita sitten taas uudelleen. Jos tuhansien sivujen kokonaisuudesta muutetaan pieniäkin yksityiskohtia kesken lainvalmistelun, voi lopputulos muuttua sata prosenttia. &rdquo;Tee työtä jolla on tarkoitus&rdquo; ei kyllä varmasti päde niille, jotka joutuvat näitä lakeja vatvomaan edestakaisin, kerta toisensa jälkeen vain siksi, että joku ideologinen härkäpäisyys ajaa tätäkin asiakokonaisuutta eteenpäin.</p><p>Kaikille puolueille eduskunnassa on selvää että sosiaali- ja terveyspalveluissa on parantamisen varaa mm. hoitoon pääsyssä ja odotusajassa ja että meidän tulee varautua väestörakenteen muutokseen. Mutta kun meillä on samalla meihin verrannollisten maiden kustannustehokkain terveydenhuoltojärjestelmä, niin mihin oikein tarvitsemme näin suurta uudistusta? SOTE-kustannusten vertailua eri maiden välillä tässä alla:</p><p><a href="http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252765-suomi-on-halvin-terveydenhuollon-kustannusvertailua-maiden-valilla-osa-1">http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252765-suomi-on-halvin-terveydenhuollon-kustannusvertailua-maiden-valilla-osa-1</a></p><p><a href="http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252774-onko-suomi-tehokkain-terveydenhuollon-kustannusvertailua-maiden-valilla-osa-2">http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252774-onko-suomi-tehokkain-terveydenhuollon-kustannusvertailua-maiden-valilla-osa-2</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Julkisuudessa esillä ollut keskustelutilaisuus Kiurun ja Saarikon välillä on vain pintaraapaisu siitä, mitä SOTE:sta tulee paljastumaan, kun sen pintaa raaputetaan lisää. Kesän aikana Krista Kiurua syytettiin kovastikin siitä, että hän olisi jotenkin tavalla tai toisella jarruttanut SOTE-valmistelua. Hän on puolestaan kertonut, että suurin syypää SOTE-viivyttelyyn on hallitus itse.

SOTE-lakejahan on valmisteltu edellisten eduskuntavaalien jälkeisellä ajalla vuodesta 2015 lähtien. Viimevuoteen verrattuna kaikista SOTE:en liittyvistä lakikokonaisuuksista on mennyt uusiksi jo yli puolet. SOTE ei ole mikään yksi laki, tai lakipaketti, vaan koska kyseessä on todella suuri kokonaisuus maakuntauudistuksesta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen, on asiakokonaisuudessa lakitekstiä jo tuhansien sivujen verran. Tässä alla listattuna nyt ainakin joitakin SOTE-uudistukseen liittyviä lakeja:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_15+2017.aspx

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_16+2017.aspx

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_159+2017.aspx

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_52+2017.aspx

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_57+2017.aspx

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_71+2017.aspx

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_14+2018.aspx

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_15+2018.aspx

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_16+2018.aspx

SOTE-valiokunta on saanut toistuvia muutoksia näihin lakipaketteihin aivan viime aikoihin asti. Tätä vasten ehkä ymmärtääkin hallituksen jyräämislinjan SOTE-valiokunnassa ääniylienemmistöllä, sillä turhahan näitä lakeja on asiantuntijoilla luetuttaa, jos ne lait tulevat joka tapauksessa menemään uusiksi ja niistä pitää kuulla asiantuntijoita sitten taas uudelleen. Jos tuhansien sivujen kokonaisuudesta muutetaan pieniäkin yksityiskohtia kesken lainvalmistelun, voi lopputulos muuttua sata prosenttia. ”Tee työtä jolla on tarkoitus” ei kyllä varmasti päde niille, jotka joutuvat näitä lakeja vatvomaan edestakaisin, kerta toisensa jälkeen vain siksi, että joku ideologinen härkäpäisyys ajaa tätäkin asiakokonaisuutta eteenpäin.

Kaikille puolueille eduskunnassa on selvää että sosiaali- ja terveyspalveluissa on parantamisen varaa mm. hoitoon pääsyssä ja odotusajassa ja että meidän tulee varautua väestörakenteen muutokseen. Mutta kun meillä on samalla meihin verrannollisten maiden kustannustehokkain terveydenhuoltojärjestelmä, niin mihin oikein tarvitsemme näin suurta uudistusta? SOTE-kustannusten vertailua eri maiden välillä tässä alla:

http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252765-suomi-on-halvin-terveydenhuollon-kustannusvertailua-maiden-valilla-osa-1

http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252774-onko-suomi-tehokkain-terveydenhuollon-kustannusvertailua-maiden-valilla-osa-2

]]>
1 http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260781-mita-sinun-ei-haluta-tietaa-sotesta-12#comments Eduskunta Politiikka Sosiaali ja terveysvaliokunta Sote Yhteiskunta Tue, 11 Sep 2018 04:00:00 +0000 Petri Partanen http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260781-mita-sinun-ei-haluta-tietaa-sotesta-12
Kuinka tärkeäksi aiheeksi maahanmuutto nousee? http://selavii.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260778-kuinka-tarkeaksi-aiheeksi-maahanmuutto-nousee <p>Kaikille lienee selvää, että kyseessä on SDP, kun puhutaan yhden asian puolueesta. Korjaan Keskusta. Eikun Vihreät. No nythän tässä menee itsekkin sekaisin, sillä tarkoitin Kokoomusta. Sori, Vasemmistoliittoa, Perussuomalaisia, eikun...</p><p>Vaalit lähestyy ja käy kuten Ruotsissa. Vaalien puheenaiheeksi Suomessakin nousee maahanmuutto. Itse asiassa on jo noussut, vai mistä media ja kaikki puolueet nyt puhuu? Maahanmuutosta! Pahinta lienee se, että politikot tahallaan hämärtävät humanitäärisen ja työperäisen maahanmuuton. Kansalaiset ovat epätietoisia, eikä minkäänlaista järkevää keskustelua edes haluta aikaiseksi. Vastakkainasettelulla on helpompaa haudata ikävät asiat. Hajoita ja hallitse.</p><p>Ja ihan oikeasti olisi myös muitakin täkeitä aiheita käydä vaalikamppailua. Sote- ja maakuntauudistus on jäänyt maahanmuuton varjoon lähes tyystin. Toki näin pitkään politiikkaa seuranneena uskallan väittää, että asia nousee framille tuossa vuodenvaihteen tienoilla ja siitä pitää huolen SDP.</p><p>Vaalitaktiikkaa on hiottu eri kabineteissa pidemmän aikaa ja yksi toisensa jälkeen pulpahtelee esille. Tässä kuvaan astuu sitten myös media, joka omalta osaltaan ohjaa sitä mistä vaalikeskusteluja käydään. Esimerkkinä ihan tuore mielipide erään median päätoimittajalta: <a href="http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260723-halla-ahon-puolueessa-turha-riehaantua-ruotsista?ref=poiminnat" title="http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260723-halla-ahon-puolueessa-turha-riehaantua-ruotsista?ref=poiminnat">http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260723-halla-ahon-puolueess...</a></p><p>Tulitukea sataa myös liittojen suunnalta kaiken maailman lakkouhilla, mikä on jo nyt nähtävissä eri ulostuloissa ja näitä nähdään kiihtyvällä tahdilla vaalipäivän lähestyessä. Kansantalouden noususuhdanteessa tällaisia ei toivottavasti tarvitse nähdä.</p><p>Jokseenkin varmaa lienee kuitenkin, ettei nämä kaksi jo vuosikymmeniä uudistusta kaivannutta asiaa pääse maaliin tällä hallituskaudella. Ei ole edes varmaa kestääkö tämä hallitus kasassa kauden loppuun saakka. Sanansa sanottavana tässä on Sinisillä. Mikäli käyrät gallupeissa ei lähde nousukiitoon, niin Soinilaiset saattavat vetää ässän hihasta, kuten Vihreät tekivät viimeksi. Asiaa ei edistä osan oppositiosta esittämä epäluottamusesitys ulkoministeri Soinia kohtaan. (edistää toiselta kantilta).</p><p>Onko SDP:n vaalivoitto jo kirkossa kuulutettu? Tuskin, sillä pääministeripuolueena maakuntauudistus alkaisi taas alusta ja hallituskokoonpanosta riippuen myös sote-uudistus. Tämähän tietäisi sitä, että yksityiseen terveydenhuoltopalveluihin sijoittaneet vetäisivät riskin kasvaessa sijoituksensa pois ja &quot;valinnanvapaus&quot; kariutuisi. Rohkeimmat menettäisivät sijoittamansa ja Kokoomus saisi vaaliaseen kosiskella köyhiä, sekä sairaita.&nbsp;</p><p>SDP:n vaalivoitto käytännössä tarkittaisi maakuntauudistuksen kannalta sitä, että seuraavat neljä vuotta vatvottaisiin uudistusta viiden maakunnan pohjalta. Tämähän ei käy Keskustalle, mutta Kokoomuksen ollessa hallituksessa se olisi hyvinkin mieleinen vaihtoehto. Apuja tulisi tietenkin apulaisilta, eli RKP:n ja Vihreiden suunnalta. Tietenkin kalliilla myönnytyksillä, mutta nehän kuuluvat hallitusyhteistyön ylläpitämiseksi. Kotimaista maataloutta kuritettaisiin juuri kuten Vihreiden juuri julkaisemassa maatalousohjelmassa kuvaillaan. Maksajiksi tälle hulluudelle tulisi ne perinteiset pienituloiset. Vihreiden ohjelma on suoraan sanottuna otsikostaan poikkeavasti kestämätön jos sitä viitsii tarkemmin analysoida.</p><p><a href="https://www.vihreat.fi/artikkeli/2018/09/vihreiden-maatalousohjelma-suomalaisesta-maataloudesta-tehtava-maailman-eettisinta-kestavinta#.W5X4jBpORca.facebook" title="https://www.vihreat.fi/artikkeli/2018/09/vihreiden-maatalousohjelma-suomalaisesta-maataloudesta-tehtava-maailman-eettisinta-kestavinta#.W5X4jBpORca.facebook">https://www.vihreat.fi/artikkeli/2018/09/vihreiden-maatalousohjelma-suom...</a></p><p>Eipä siinä mitä. Vaalit tulee, kuten aina ja vaalikarjan muisti on lyhyt. Tuohon jos joku lääketeollisuuden firma keksisi poliittista muistia pidentävän lääkkeen, niin ehkäpä päättäjinä istuisi seuraavaksi vain lääketeollisuudesta kuppaavia tohtoreita, eikä puoluepoliittisesti lobbareiden ohjaamia julkkiksia, urheilijoita, missejä... tai jonkin kiintiön täyttäviä.&nbsp;</p><p>Ps. Tarkoitus oli vastata Vesa Levosen blogiin ja kysymykseen: Miten arvioisitte kuinka tärkeäksi aiheeksi maahanmuutto nousee Suomen seuraavissa eduskuntavaaleissa ja kuinka tärkeä asia se teille itsellenne on?</p><p>Vastauksestani ryöpsähti hieman pitkä ja aiheesta poikkeava, niin aattelin avata uuden blogin.</p><p><a href="http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/comment/reply/260765/3954648" title="http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/comment/reply/260765/3954648">http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/comment/reply/260765/3954648</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kaikille lienee selvää, että kyseessä on SDP, kun puhutaan yhden asian puolueesta. Korjaan Keskusta. Eikun Vihreät. No nythän tässä menee itsekkin sekaisin, sillä tarkoitin Kokoomusta. Sori, Vasemmistoliittoa, Perussuomalaisia, eikun...

Vaalit lähestyy ja käy kuten Ruotsissa. Vaalien puheenaiheeksi Suomessakin nousee maahanmuutto. Itse asiassa on jo noussut, vai mistä media ja kaikki puolueet nyt puhuu? Maahanmuutosta! Pahinta lienee se, että politikot tahallaan hämärtävät humanitäärisen ja työperäisen maahanmuuton. Kansalaiset ovat epätietoisia, eikä minkäänlaista järkevää keskustelua edes haluta aikaiseksi. Vastakkainasettelulla on helpompaa haudata ikävät asiat. Hajoita ja hallitse.

Ja ihan oikeasti olisi myös muitakin täkeitä aiheita käydä vaalikamppailua. Sote- ja maakuntauudistus on jäänyt maahanmuuton varjoon lähes tyystin. Toki näin pitkään politiikkaa seuranneena uskallan väittää, että asia nousee framille tuossa vuodenvaihteen tienoilla ja siitä pitää huolen SDP.

Vaalitaktiikkaa on hiottu eri kabineteissa pidemmän aikaa ja yksi toisensa jälkeen pulpahtelee esille. Tässä kuvaan astuu sitten myös media, joka omalta osaltaan ohjaa sitä mistä vaalikeskusteluja käydään. Esimerkkinä ihan tuore mielipide erään median päätoimittajalta: http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260723-halla-ahon-puolueessa-turha-riehaantua-ruotsista?ref=poiminnat

Tulitukea sataa myös liittojen suunnalta kaiken maailman lakkouhilla, mikä on jo nyt nähtävissä eri ulostuloissa ja näitä nähdään kiihtyvällä tahdilla vaalipäivän lähestyessä. Kansantalouden noususuhdanteessa tällaisia ei toivottavasti tarvitse nähdä.

Jokseenkin varmaa lienee kuitenkin, ettei nämä kaksi jo vuosikymmeniä uudistusta kaivannutta asiaa pääse maaliin tällä hallituskaudella. Ei ole edes varmaa kestääkö tämä hallitus kasassa kauden loppuun saakka. Sanansa sanottavana tässä on Sinisillä. Mikäli käyrät gallupeissa ei lähde nousukiitoon, niin Soinilaiset saattavat vetää ässän hihasta, kuten Vihreät tekivät viimeksi. Asiaa ei edistä osan oppositiosta esittämä epäluottamusesitys ulkoministeri Soinia kohtaan. (edistää toiselta kantilta).

Onko SDP:n vaalivoitto jo kirkossa kuulutettu? Tuskin, sillä pääministeripuolueena maakuntauudistus alkaisi taas alusta ja hallituskokoonpanosta riippuen myös sote-uudistus. Tämähän tietäisi sitä, että yksityiseen terveydenhuoltopalveluihin sijoittaneet vetäisivät riskin kasvaessa sijoituksensa pois ja "valinnanvapaus" kariutuisi. Rohkeimmat menettäisivät sijoittamansa ja Kokoomus saisi vaaliaseen kosiskella köyhiä, sekä sairaita. 

SDP:n vaalivoitto käytännössä tarkittaisi maakuntauudistuksen kannalta sitä, että seuraavat neljä vuotta vatvottaisiin uudistusta viiden maakunnan pohjalta. Tämähän ei käy Keskustalle, mutta Kokoomuksen ollessa hallituksessa se olisi hyvinkin mieleinen vaihtoehto. Apuja tulisi tietenkin apulaisilta, eli RKP:n ja Vihreiden suunnalta. Tietenkin kalliilla myönnytyksillä, mutta nehän kuuluvat hallitusyhteistyön ylläpitämiseksi. Kotimaista maataloutta kuritettaisiin juuri kuten Vihreiden juuri julkaisemassa maatalousohjelmassa kuvaillaan. Maksajiksi tälle hulluudelle tulisi ne perinteiset pienituloiset. Vihreiden ohjelma on suoraan sanottuna otsikostaan poikkeavasti kestämätön jos sitä viitsii tarkemmin analysoida.

https://www.vihreat.fi/artikkeli/2018/09/vihreiden-maatalousohjelma-suomalaisesta-maataloudesta-tehtava-maailman-eettisinta-kestavinta#.W5X4jBpORca.facebook

Eipä siinä mitä. Vaalit tulee, kuten aina ja vaalikarjan muisti on lyhyt. Tuohon jos joku lääketeollisuuden firma keksisi poliittista muistia pidentävän lääkkeen, niin ehkäpä päättäjinä istuisi seuraavaksi vain lääketeollisuudesta kuppaavia tohtoreita, eikä puoluepoliittisesti lobbareiden ohjaamia julkkiksia, urheilijoita, missejä... tai jonkin kiintiön täyttäviä. 

Ps. Tarkoitus oli vastata Vesa Levosen blogiin ja kysymykseen: Miten arvioisitte kuinka tärkeäksi aiheeksi maahanmuutto nousee Suomen seuraavissa eduskuntavaaleissa ja kuinka tärkeä asia se teille itsellenne on?

Vastauksestani ryöpsähti hieman pitkä ja aiheesta poikkeava, niin aattelin avata uuden blogin.

http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/comment/reply/260765/3954648

]]>
12 http://selavii.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260778-kuinka-tarkeaksi-aiheeksi-maahanmuutto-nousee#comments Eduskuntavaalit 2019 Maahanmuutto Maakuntauudistus Sote Vesa Levonen Mon, 10 Sep 2018 19:06:56 +0000 Seppo Lavikainen http://selavii.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260778-kuinka-tarkeaksi-aiheeksi-maahanmuutto-nousee
Eduskunta vajonnut puoluepolitiikan pohjamutiin http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260030-eduskunta-vajonnut-puoluepolitiikan-pohjamutiin <p><em>Soten alkuperäinen, asiakaslähtöinen tavoite poistaa jonoja, yhdenvertaistaa palveluja ja hillitä kustannuksia, keikahti kokoomuksen ja keskustan lehmänkaupassa päälaelleen. Mikään näistä asiakastavoitteita ei asiantuntijoiden mukaan sotessa toteudu.</em></p><p>&nbsp;</p><p><em>Hanke ei ole enää oikeudellinen, vaan puoluepoliittinen. Siinä ei likaisia keinoja kaihdeta; eikä pohjaa tunnu edes olevan.</em></p><p>&nbsp;</p><p>Likaisuutta näyttää vielä lisäävän Kristillisten hallitushimon selkärangattomuus. Ovat valmiit myymään taivasosuutensa. Sinisten kuolemankieli-politiikka on säälittävän surullista.</p><p>&nbsp;</p><p>Näin alas ei eduskunnassa ole aiemmin vajottu. Se on sekaisen ja likaisen hallituspolitiikan seurausta.</p><p>&nbsp;</p><p>Konsensuspolitiikka, jolla maa nostettiin sotien jälkeen hyvinvointivaltioksi, on käytännössä tuhottu. Yhdessä rakennettua hyvää myydään nyt ideologioiden huutokaupoissa. Kaikki on kaupan.</p><p>&nbsp;</p><p>Soten lisäksi hallitus on sekoillut muun muassa työelämän lakiesityksissään. Yhtä varmasti kuin syksyn tulo, on ministeri Lindströmin lakihankkeita seurannut työmarkkinaselkkauksen, jopa yleislakon uhka. Kelvottomia lakitekeleitä on ammuttu alas, vedetty takaisin tai muuten kuopattu. Työmarkkinoiden uhkatilanne on nytkin tuloillaan; Lindströmin hanke taas kuumentaa.</p><p>&nbsp;</p><p>Poliitikkojen perustuslain nakertaminen on arkipäivää. Se on demokratiassa vaarallista; kansalaisten oikeusturva kun on viime kädessä perustuslain varassa.</p><p>&nbsp;</p><p>Oikeusvaltion kaikkien säädösten tulee olla palautettavissa (johdettavissa) perustuslakiin. Se on oikeusvaltion tunnusmerkki. Perustuslakia loukkaavat lakiesitykset, kuten osa sote-laeista, ovat oikeusvaltion murentamista; ja ovat tätäpäivää.</p><p>&nbsp;</p><p>Kun lakihankkeiden perustuslainmukaisuus tulisi ensisijaisesti jo lain valmistelun alusta lähtien varmistaa, niin nyt sen sijaan hallituksen painostuksesta koetetaan kepillä jäätä, eli perustuslakia tahdotaan lakihankkeissa kiertää, jopa tieten tahtoen rikkoa:</p><p>&nbsp;</p><p>&rdquo;<em>Sote repii hallitusta - Risikon toiminta ihmetyttää, virkamiehet ovat hermoromahduksen partaalla&rdquo; (Ilta-Sanomat otsikko 19.10.2017).</em></p><p>&nbsp;</p><p>Sama meno jatkuu edelleenkin. Tulilinjalla on nyt sote-mietintöä valmisteleva sosiaali- ja terveysvaliokunta. Sen jälkeen vuoroon tulee perustuslakivaliokunta. Sen tulisi ja tulee olla, perustuslakituomioistuimen puuttuessa, täysin itsenäinen ja hallituksen tahdosta riippumaton perustuslaillisuuden toteuttaja. Oikeudellisen vaatimuksen pitää voittaa poliittinen kähmintä.</p><p>&nbsp;</p><p>Hallitus on röyhkeästi ja lain vastaisesti puuttunut valiokuntien itsenäiseen toimintaan, määräämällä aikatauluja ja lopettamalla edustajiensa toimesta asiantuntijoiden kuulemisen valiokunnassa kesken kaiken.</p><p>&nbsp;</p><p>Huolellisen lain valmistelun sijaan valiokuntia painostetaan pakkoaikatauluun. Siinä jonpi kumpi pettää; joko aikataulu tai lain perustuslainmukaisuus.</p><p>&nbsp;</p><p>Tuhannen taalan kysymys on, tehdäänkö eduskunnassa lähes tasaäänin asiantuntijoiden varoittama megaluokan sote-virhe, vai löytyykö ryhtiä palauttaa hankkeen alkuperäinen tarkoitus.</p><p>&nbsp;</p><p>Heikki Santala</p><p>Järjestöneuvos Kauniainen</p><p>&nbsp;</p><p><em>(Julkaistu Iltalehdessä 23.8.18)</em></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Soten alkuperäinen, asiakaslähtöinen tavoite poistaa jonoja, yhdenvertaistaa palveluja ja hillitä kustannuksia, keikahti kokoomuksen ja keskustan lehmänkaupassa päälaelleen. Mikään näistä asiakastavoitteita ei asiantuntijoiden mukaan sotessa toteudu.

 

Hanke ei ole enää oikeudellinen, vaan puoluepoliittinen. Siinä ei likaisia keinoja kaihdeta; eikä pohjaa tunnu edes olevan.

 

Likaisuutta näyttää vielä lisäävän Kristillisten hallitushimon selkärangattomuus. Ovat valmiit myymään taivasosuutensa. Sinisten kuolemankieli-politiikka on säälittävän surullista.

 

Näin alas ei eduskunnassa ole aiemmin vajottu. Se on sekaisen ja likaisen hallituspolitiikan seurausta.

 

Konsensuspolitiikka, jolla maa nostettiin sotien jälkeen hyvinvointivaltioksi, on käytännössä tuhottu. Yhdessä rakennettua hyvää myydään nyt ideologioiden huutokaupoissa. Kaikki on kaupan.

 

Soten lisäksi hallitus on sekoillut muun muassa työelämän lakiesityksissään. Yhtä varmasti kuin syksyn tulo, on ministeri Lindströmin lakihankkeita seurannut työmarkkinaselkkauksen, jopa yleislakon uhka. Kelvottomia lakitekeleitä on ammuttu alas, vedetty takaisin tai muuten kuopattu. Työmarkkinoiden uhkatilanne on nytkin tuloillaan; Lindströmin hanke taas kuumentaa.

 

Poliitikkojen perustuslain nakertaminen on arkipäivää. Se on demokratiassa vaarallista; kansalaisten oikeusturva kun on viime kädessä perustuslain varassa.

 

Oikeusvaltion kaikkien säädösten tulee olla palautettavissa (johdettavissa) perustuslakiin. Se on oikeusvaltion tunnusmerkki. Perustuslakia loukkaavat lakiesitykset, kuten osa sote-laeista, ovat oikeusvaltion murentamista; ja ovat tätäpäivää.

 

Kun lakihankkeiden perustuslainmukaisuus tulisi ensisijaisesti jo lain valmistelun alusta lähtien varmistaa, niin nyt sen sijaan hallituksen painostuksesta koetetaan kepillä jäätä, eli perustuslakia tahdotaan lakihankkeissa kiertää, jopa tieten tahtoen rikkoa:

 

Sote repii hallitusta - Risikon toiminta ihmetyttää, virkamiehet ovat hermoromahduksen partaalla” (Ilta-Sanomat otsikko 19.10.2017).

 

Sama meno jatkuu edelleenkin. Tulilinjalla on nyt sote-mietintöä valmisteleva sosiaali- ja terveysvaliokunta. Sen jälkeen vuoroon tulee perustuslakivaliokunta. Sen tulisi ja tulee olla, perustuslakituomioistuimen puuttuessa, täysin itsenäinen ja hallituksen tahdosta riippumaton perustuslaillisuuden toteuttaja. Oikeudellisen vaatimuksen pitää voittaa poliittinen kähmintä.

 

Hallitus on röyhkeästi ja lain vastaisesti puuttunut valiokuntien itsenäiseen toimintaan, määräämällä aikatauluja ja lopettamalla edustajiensa toimesta asiantuntijoiden kuulemisen valiokunnassa kesken kaiken.

 

Huolellisen lain valmistelun sijaan valiokuntia painostetaan pakkoaikatauluun. Siinä jonpi kumpi pettää; joko aikataulu tai lain perustuslainmukaisuus.

 

Tuhannen taalan kysymys on, tehdäänkö eduskunnassa lähes tasaäänin asiantuntijoiden varoittama megaluokan sote-virhe, vai löytyykö ryhtiä palauttaa hankkeen alkuperäinen tarkoitus.

 

Heikki Santala

Järjestöneuvos Kauniainen

 

(Julkaistu Iltalehdessä 23.8.18)

]]>
10 http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260030-eduskunta-vajonnut-puoluepolitiikan-pohjamutiin#comments Sote Sun, 26 Aug 2018 10:36:08 +0000 Heikki Santala http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260030-eduskunta-vajonnut-puoluepolitiikan-pohjamutiin
Kansanedustajille pakollinen kansalaisuuskurssi http://pasisillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259876-kansanedustajille-pakollinen-kansalaisuuskurssi <p>Yksityisellä puolella osa yrityksistä kehittää toimintaansa niin, että johtajat lähetetään arkivaatteissa ostamaan omaa tavaraa kaupasta. Kauppaan mennessä pyritään siihen, että myyjät eivät arvaa, kuka on asiakkaana ja siksi päästä mahdollisimman lähelle tavallisen asiakkaan asiakaskokemusta.&nbsp;</p><p>Olen ollut projekteissa, joissa tällaista on kokeiltu ja poikkeuksetta se on yllättänyt tunnettujenkin yritysten ylintä johtoa. Asiat eivät menekään kaupassa niin kuin suunniteltu.</p><p>Aika ajoin kansanedustajien kommentteja lukiessa tulee tunne, että heille voisi olla hyödyllistä tehdä sama vaikkapa sote- ja työllisyyspalveluiden kohdalla. Niin todellisuudesta vieraantuneita heidän kommenttinsa näillä alueilla ajoittain ovat. Jos kansanedustaja lähtisi tekaistulla henkilöllisyydellä ilmoittautumaan työttömäksi ja simuloitaisiin samalla tilanne, että hän olisi työtön, joka samaan aikaan tarvitsee Kelan toimeentulotukea, hän voisi ymmärtää paremmin, mistä kiikastaa. Tai jos hän ilmoittautuisi työnhakijaksi parametreillä, joilla on muutenkin vaikea saada töitä, niin miltä se tuntuisi?</p><p>Ehdotan, että kansanedustajille luodaan jokin pakollinen kurssi kansalaisena olemisesta. Kurssia voisivat vetää ne työttömät, jotka törmäävät kafkamaisiin yllätyksiin työttömänä ollessaan. Sotekurssin voisivat vetää pitkäaikaissairaat ja ne, joille on haaste saada palvelun tajoajan näkökulmasta pienen vaivannäön avulla suurta apua sosiaali- ja terveyspalveluita tarvitsevalle asiakkaalle.</p><p>Uskon, että työttöminen kansanedustajille vetämillä kansalaisuuskursseilla olisi enemmän kansantaloudellista hyötyä kuin jokaiselle työttömälle työnhakijalle järjestettävästä pakolisesta työnhakukurssista.&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Yksityisellä puolella osa yrityksistä kehittää toimintaansa niin, että johtajat lähetetään arkivaatteissa ostamaan omaa tavaraa kaupasta. Kauppaan mennessä pyritään siihen, että myyjät eivät arvaa, kuka on asiakkaana ja siksi päästä mahdollisimman lähelle tavallisen asiakkaan asiakaskokemusta. 

Olen ollut projekteissa, joissa tällaista on kokeiltu ja poikkeuksetta se on yllättänyt tunnettujenkin yritysten ylintä johtoa. Asiat eivät menekään kaupassa niin kuin suunniteltu.

Aika ajoin kansanedustajien kommentteja lukiessa tulee tunne, että heille voisi olla hyödyllistä tehdä sama vaikkapa sote- ja työllisyyspalveluiden kohdalla. Niin todellisuudesta vieraantuneita heidän kommenttinsa näillä alueilla ajoittain ovat. Jos kansanedustaja lähtisi tekaistulla henkilöllisyydellä ilmoittautumaan työttömäksi ja simuloitaisiin samalla tilanne, että hän olisi työtön, joka samaan aikaan tarvitsee Kelan toimeentulotukea, hän voisi ymmärtää paremmin, mistä kiikastaa. Tai jos hän ilmoittautuisi työnhakijaksi parametreillä, joilla on muutenkin vaikea saada töitä, niin miltä se tuntuisi?

Ehdotan, että kansanedustajille luodaan jokin pakollinen kurssi kansalaisena olemisesta. Kurssia voisivat vetää ne työttömät, jotka törmäävät kafkamaisiin yllätyksiin työttömänä ollessaan. Sotekurssin voisivat vetää pitkäaikaissairaat ja ne, joille on haaste saada palvelun tajoajan näkökulmasta pienen vaivannäön avulla suurta apua sosiaali- ja terveyspalveluita tarvitsevalle asiakkaalle.

Uskon, että työttöminen kansanedustajille vetämillä kansalaisuuskursseilla olisi enemmän kansantaloudellista hyötyä kuin jokaiselle työttömälle työnhakijalle järjestettävästä pakolisesta työnhakukurssista. 

]]>
3 http://pasisillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259876-kansanedustajille-pakollinen-kansalaisuuskurssi#comments Eduskunta Sote Työttömyys Thu, 23 Aug 2018 05:12:45 +0000 Pasi Sillanpää http://pasisillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259876-kansanedustajille-pakollinen-kansalaisuuskurssi
Pebanttiinia ja valinnanvapautta http://harmalainen17.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258932-pebanttiinia-ja-valinnanvapautta <p>&nbsp;</p><p>-Kuulehan ukkoseni, ala nyt kalppia sinne lääkäriin, kun tuo etusormi on niin pahannäköinen. Punainen. Tulehtunut. Turvonnut.</p><p>-Kyllä aikuinen mies tietää, milloin pitää lähteä terveyskeskukseen ja lääkäriin, sanoo isäntä.</p><p>-Ei tuosta nyt tiedä, millainen mätäpaise siihen tulee, kun sormi oikein tulehtuu. Ilmassa liikkuu kaiken maailman pöpöjä, streptokokkeja, sun muita.</p><p>-Ei tässä ole oikein nyt aikaa lähteä kaupunkiin, kun on töitäkin tähän aikaan vuodesta. Eikä tällä kylällä ole enää mitään valinnanvapautta, kun ovat menneet, junat, kaupat, myymäläautot, posti, pankit, koulut eikä tässä kylän lähimailla ole lääkärin lääkäriä, että sellainen on tämä mainostettu vallinnanvapaus.</p><p>-Kun tässä on näitä kaupunkeja melkein joka suunnalla, menet vaikka lähimmän kaupungin suurimmalle terveysasemalle, olipa se sitten julkinen tai yksityinen, pohtii emäntä.</p><p>-Niin, tähän valinnanvapauteen kuuluu kaisitten myös kaupungin valinta. Saiskohan tähän tapaukseen tilattua Kela-taksin, se olisi paljon edullisempi kuin normaali taksi. Ja jos linja-autossa lähtee, menee siinä koko päivä, kun autot kulkevat niin harvoin</p><p>-En usko, tuskin Kela-taksi tähän hätään voi tilata, epäilee emäntä.</p><p>-Voihan sitä kysyä lääkäriltä tai hoitajalta, onko tämä sormi Kela-taksin väärti vaikka paluumatkalle.</p><p><strong>Kulu<strong>u </strong>pari päivää, kun mies matkustaa kylältä kaupunkiin ja palaa iltapäivällä takaisin kotiin.</strong></p><p>-No, mites se meni siellä lääkärissä?</p><p>-Oikein hyvin, vaikka en täysin ymmärtänyt nuorta lääkäriä, koska hänellä oli hieman huono suomi. Hän saattoi olla jostain naapurimaasta, mutta oli hyvin ystävällinen, toteaa isäntä.</p><p>-Saitko antibioottikuurin?</p><p>-Ei, lääkäri sanoi, että kokeillaan ensi alkuun Bepanthenia.</p><p>-Muistitko ostaa sitä pebanttiinia apteekista?</p><p>-En.</p><p>-No, sulla on uusi reissu huomenna kaupunkiin.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>  

-Kuulehan ukkoseni, ala nyt kalppia sinne lääkäriin, kun tuo etusormi on niin pahannäköinen. Punainen. Tulehtunut. Turvonnut.

-Kyllä aikuinen mies tietää, milloin pitää lähteä terveyskeskukseen ja lääkäriin, sanoo isäntä.

-Ei tuosta nyt tiedä, millainen mätäpaise siihen tulee, kun sormi oikein tulehtuu. Ilmassa liikkuu kaiken maailman pöpöjä, streptokokkeja, sun muita.

-Ei tässä ole oikein nyt aikaa lähteä kaupunkiin, kun on töitäkin tähän aikaan vuodesta. Eikä tällä kylällä ole enää mitään valinnanvapautta, kun ovat menneet, junat, kaupat, myymäläautot, posti, pankit, koulut eikä tässä kylän lähimailla ole lääkärin lääkäriä, että sellainen on tämä mainostettu vallinnanvapaus.

-Kun tässä on näitä kaupunkeja melkein joka suunnalla, menet vaikka lähimmän kaupungin suurimmalle terveysasemalle, olipa se sitten julkinen tai yksityinen, pohtii emäntä.

-Niin, tähän valinnanvapauteen kuuluu kaisitten myös kaupungin valinta. Saiskohan tähän tapaukseen tilattua Kela-taksin, se olisi paljon edullisempi kuin normaali taksi. Ja jos linja-autossa lähtee, menee siinä koko päivä, kun autot kulkevat niin harvoin

-En usko, tuskin Kela-taksi tähän hätään voi tilata, epäilee emäntä.

-Voihan sitä kysyä lääkäriltä tai hoitajalta, onko tämä sormi Kela-taksin väärti vaikka paluumatkalle.

Kuluu pari päivää, kun mies matkustaa kylältä kaupunkiin ja palaa iltapäivällä takaisin kotiin.

-No, mites se meni siellä lääkärissä?

-Oikein hyvin, vaikka en täysin ymmärtänyt nuorta lääkäriä, koska hänellä oli hieman huono suomi. Hän saattoi olla jostain naapurimaasta, mutta oli hyvin ystävällinen, toteaa isäntä.

-Saitko antibioottikuurin?

-Ei, lääkäri sanoi, että kokeillaan ensi alkuun Bepanthenia.

-Muistitko ostaa sitä pebanttiinia apteekista?

-En.

-No, sulla on uusi reissu huomenna kaupunkiin.

]]>
1 http://harmalainen17.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258932-pebanttiinia-ja-valinnanvapautta#comments Maaseutu Sote Vallinnanvapaus Wed, 01 Aug 2018 10:57:20 +0000 Leo Härmä http://harmalainen17.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258932-pebanttiinia-ja-valinnanvapautta
Makkaranteko ja nobelisti http://yrjeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258352-makkaranteko-ja-nobelisti <p>&rdquo;Se, että kansa seuraa koko ajan, kun makkaraa tehdään &ndash; ei siitä mitään tule. Pitäisi odottaa, että makkara on valmis, ja katsoa sitten maistuuko se vai ei&rdquo;. (Bengt Holströmin haastattelu Helsingin Sanomat 15.7.2018 sivu B9).</p><p>Mikäli joku muu kuin nobelisti vertaisi sote-uudistuksen toteuttamista makkarantekoon ja moittisi avoimuutta, sitä ihmeteltäisiin. Makkaran ostamisen jälkeen voin maistaa sen ja valita toisen. Sote-uudistuksen jälkeen ei ole valinnanvapautta. Sika on ostettu säkissä?</p><p>Miksi Holmström moittii avoimuutta. Hänen mielestään yhteiskunnalliset asiat ratkeaisivat paremmin kaavoilla, joita kansa ei ymmärrrä. Palkinnon antamalla arvovallalla hän kertoo totuutena omia mielipiteitään. Ikävää tieteen puolesta.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> ”Se, että kansa seuraa koko ajan, kun makkaraa tehdään – ei siitä mitään tule. Pitäisi odottaa, että makkara on valmis, ja katsoa sitten maistuuko se vai ei”. (Bengt Holströmin haastattelu Helsingin Sanomat 15.7.2018 sivu B9).

Mikäli joku muu kuin nobelisti vertaisi sote-uudistuksen toteuttamista makkarantekoon ja moittisi avoimuutta, sitä ihmeteltäisiin. Makkaran ostamisen jälkeen voin maistaa sen ja valita toisen. Sote-uudistuksen jälkeen ei ole valinnanvapautta. Sika on ostettu säkissä?

Miksi Holmström moittii avoimuutta. Hänen mielestään yhteiskunnalliset asiat ratkeaisivat paremmin kaavoilla, joita kansa ei ymmärrrä. Palkinnon antamalla arvovallalla hän kertoo totuutena omia mielipiteitään. Ikävää tieteen puolesta.

]]>
3 http://yrjeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258352-makkaranteko-ja-nobelisti#comments Holstrröm Makkaranteko Sote Wed, 18 Jul 2018 07:53:35 +0000 Yrjö Eronen http://yrjeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258352-makkaranteko-ja-nobelisti
Halutaanko Pohjois-Karjalassa toimivia sote-palveluita? http://jariturpeinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258059-halutaanko-pohjois-karjalassa-toimivia-sote-palveluita <p>Herätelläämpä tämäkin alusta vuosien tauon jälkeen ja mikäs se mukavampaa kuin puhua hieman sotesta, tarkemmin siunsotesta.&nbsp;</p><p>Jotenkin, tilanteen ollessa toisenlainen niin lämmittäisi se että asia minkä puolesta olen huolta kantanut ja meteliä pitänyt on vihdoinkin saanut korkeimman mahdollisen tason kannatusta kyseistä organisaatiossa.&nbsp;Tosin tähän olisi pitänyt herätä jo vuosi taakseppäin, vaan parempi myöhään kun ei milloinkaan.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>Siun soten toimialuejohtaja&nbsp;<strong>Antti Turusen</strong>&nbsp;mielestä Siun sote on isona kokonaiskuvana pattitilanteessa. Omistajakunnat ovat antaneet sotelle talousraamin, josta jo alun perin tiedettiin, että se ei riitä. Vaikka rahat eivät riitä, muutoksia toiminnassa ei myöskään saisi omistajien mielestä tehdä.</p><p>&ndash; Nyt ollaan tässä pattitilanteessa.</p><p>Turunen huomauttaa, että Siun soten perussopimus ei sano mitään yhteisen tekemisen toiminnallisista tavoitteista, vain taloudellisista.</p><p>Turusen mukaan tiukka talousraami ryhdistää toimintaa, mutta sen pitää samalla olla realistinen. Realismia maakunnalliseen rahoitusmalliin hän toivoo vielä ennen valtakunnallista &rdquo;isoa sotea&rdquo;.</p><p>Valtakunnalliseen sotevalmisteluun Turunen on pettynyt: siltä on hänen mielestään hukkunut johtoajatus, alkuperäiset hyvät tavoitteet.</p><p>&ndash; Idea tasa-arvoisista, paremmin saatavilla olevista palveluista ja kustannustason hallinnasta oli erinomainen. Sitten tulivat mukaan kilpailun avaaminen ja maakuntaratkaisut, eikä alkuperäisistä tavoitteista ole puhuttu enää mitään.</p><p>Karjalainen 7.7.2018 (&nbsp;<a href="https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/187923-siun-soten-toimialuejohtaja-antti-turusen-mielesta-maakunnallisen-sotekimpan-taloudelta-puuttuu-realistinen-pohja" rel="noopener" target="_blank">linkki</a>&nbsp;)</p><p>&nbsp;</p><p>Suomalaiset ovat läpi historian rakastaneet tuloslaskelmaa enemmän kuin tasetta ja tässä se on viety jo henkilöstöhallinnan piiriin ja haluankin kysyä niin demareilta, kepulta, persuilta, vihreiltä, kd:ltä että kuinka te kuvittelette että lähes fyysisesti ja psyykkisesti loppuunajetut ihmiset pystyvät palvelemaan asiakkaita niin kuin heitä kuuluisi? Eikä tässä todellakaan ole kyse siitä etteivätkö he haluaisi, vaan siitä että ei henkilöstöltä voi vaatia enempää kuin he voivat tehdä.&nbsp;</p><p>Puhumattakaan siitä miten on maakunnan pieniä&nbsp;<a href="https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/183244-markkinaoikeus-ratkoo-siun-soten-asumispalvelujen-kilpailutuksen" rel="noopener" target="_blank">sote-yrittäjiä on kohdeltu</a>.&nbsp;</p><p>Tuntuu melkoisen surulliselta kun ne ihmiset jotka eivät nyt korvaansa lotkauta tähän tilanteeseen ovat ( mahdollisen ) maakuntauudistuksen tultua siinä tilanteessa että joutuvat puhumaan maakunnan vetovoiman, elinkeinoelämän, tms. puolesta.&nbsp;</p><p>Ei voi kun ihmetellä sitä että kun tämä SiunSote rakennettiin maakuntauudistusta silmälläpitäen niin kenen halu ja etu oli siirtyä suoraan &rdquo;rusinat pullasta&rdquo;- politiikkaan, unohtaen samalla aika jumalattoman paljon sitä mitä valmistelussa oltiin luvattu.<br />Eräiden arvioiden mukaan kun tuo sote olisi n. 90% maakunnan euroista, siellä olisi mahdollisuus toimia maakunnan kokonaisedun mukaisesta.</p><p>Meillä oli Pohjois-Karjalassa yksi Euroopan tehokkaimmista sairaaloista joka oli rakennettu systemaattisella työllä ja puolessatoista vuodessa se on saatu ajettua sellaiseen pisteeseen missä työntekijöitä on vaikea saada. Samalla koko maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelut on saatu ajettua sellaiseen tilanteeseen mitä kukaan&nbsp;<a href="https://www.karjalainen.fi/mielipide/item/187879-mielipide-hoitaja-ja-laakaripulassa-kyse-ihmisten-hengista" rel="noopener" target="_blank">ei olisi uskonut</a>.&nbsp;</p><p>Onneksi eduskuntavaaleihin on enää reippaasti vajaa vuosi aikaa niin se voi kyllä pelastaa SiunSote:n rahoituksen, ainakin jos on eräiden tulevien ehdokkaiden ulostuloja seurannut.<br />Tulee muuten olemaan enemmän kuin mielenkiintoista seurata sitä miten tällä kertaa selitetään asiat &rdquo;oikein päin&rdquo; koska selittämistä ja paskanjauhantaa se puhe yli 90% sti tulee olemaan.<br />Kukaan kun ei voi väittää ettei tämä taloustilanne ja se miksi se kehittyy olisi tullut yllätyksenä. Jos muuta väittää niin nenä kasvaa ja korvat heiluvat.&nbsp;</p><p>Toivottavasti samaa heilumista ei tarvitse enää kuunnella kuntien valtuustoissa kun keskustellaan siitä miten kuntien taloutta hoidetaan, nythän on tilanne että kunnat saavat ( toivottavasti ) elokuussa tiedon siitä miten paljon Siun Sotelle pitää kuluvana vuonna euroja maksaa, se siitä kuntalaista ja sen noudattamisesta kuntien talouden seurannan puolesta. Ainahan sitä voi veikata jotain, sulkea silmät, pistää sormet ristiin ja toivoa että se kolikko kääntyy sille puolelle ettei kyseisen kunnan talous joudu suurempien ongelmien eteen.&nbsp;Kotikunnassani, Outokummussa on puhuttu viime kuukausina 600.000 -1.200.000 &euro;:n <a href="https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/166178-kummunkadun-remontille-sinetti-siun-soten-maksuosuuden-kasvu-ja-vaaralliset-kiinteistot-puhuttivat-outokummussa" rel="noopener" target="_blank">korotuksista</a>.&nbsp;</p><p>Vaan se tärkein kysymys on yksinkertaisesti se että pystyykö Siu Sote kantamaan vastuun&nbsp;<a href="https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/185730-osavuosikatsaus-kirvoitti-siun-soten-yhtymavaltuutettujen-kielet-keskussairaalaan-perustettu-siirtojen-ehkaisemiseksi-35-hoitopaikkaa" rel="noopener" target="_blank">170.000 ihmisen terveydestä</a>.</p><p><strong>Ei</strong>, jos tavoitteeksi laitetaan se hyväksytty strategia jota kuntayhtymän pitää noudattaa tai sitä miten tämän neljäntoista kunnan ihmisiä pitäisi kohdella.</p><p><strong>Kyllä</strong>, jos hyväksytään se että kepu-demari-persu linja millä Pohjois-Karjalassa ajetaan sellaista palveluiden tason ja saatavuuden leikkausta mitä kukaan ei ole tässä maakunnassa koskaan edes uskaltanut ääneen sanoa samalla unohtaen sen että&nbsp;<strong>nykyinen laki lähtee siitä</strong>&nbsp;että kuntayhtymälle on vastuu palveluiden tuottamisesta tarpeen&nbsp;<strong>EIKÄ</strong>&nbsp;pelkästään eurojen mukaan.</p><p>Elämä on valintoja, minkä linjan sinä haluat valita?&nbsp;</p><p>Minulle valinta on ollut enemmän kuin&nbsp;<a href="http://webdynasty.pohjoiskarjala.net/Dynasty/SiunSote/kokous/2017756-10.HTM" rel="noopener" target="_blank">selvä</a>.</p><p>Kerran verottaja löytää sinut &rdquo;pitkospuiden päästäkin&rdquo; niin silloin pitää sosiaali- ja terveyspalveluidenkin sinut sieltä saada kiinni. Sillä sinähän olet ne jo kertaalleen maksanut.&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Herätelläämpä tämäkin alusta vuosien tauon jälkeen ja mikäs se mukavampaa kuin puhua hieman sotesta, tarkemmin siunsotesta. 

Jotenkin, tilanteen ollessa toisenlainen niin lämmittäisi se että asia minkä puolesta olen huolta kantanut ja meteliä pitänyt on vihdoinkin saanut korkeimman mahdollisen tason kannatusta kyseistä organisaatiossa. Tosin tähän olisi pitänyt herätä jo vuosi taakseppäin, vaan parempi myöhään kun ei milloinkaan. 

 

 

Siun soten toimialuejohtaja Antti Turusen mielestä Siun sote on isona kokonaiskuvana pattitilanteessa. Omistajakunnat ovat antaneet sotelle talousraamin, josta jo alun perin tiedettiin, että se ei riitä. Vaikka rahat eivät riitä, muutoksia toiminnassa ei myöskään saisi omistajien mielestä tehdä.

– Nyt ollaan tässä pattitilanteessa.

Turunen huomauttaa, että Siun soten perussopimus ei sano mitään yhteisen tekemisen toiminnallisista tavoitteista, vain taloudellisista.

Turusen mukaan tiukka talousraami ryhdistää toimintaa, mutta sen pitää samalla olla realistinen. Realismia maakunnalliseen rahoitusmalliin hän toivoo vielä ennen valtakunnallista ”isoa sotea”.

Valtakunnalliseen sotevalmisteluun Turunen on pettynyt: siltä on hänen mielestään hukkunut johtoajatus, alkuperäiset hyvät tavoitteet.

– Idea tasa-arvoisista, paremmin saatavilla olevista palveluista ja kustannustason hallinnasta oli erinomainen. Sitten tulivat mukaan kilpailun avaaminen ja maakuntaratkaisut, eikä alkuperäisistä tavoitteista ole puhuttu enää mitään.

Karjalainen 7.7.2018 ( linkki )

 

Suomalaiset ovat läpi historian rakastaneet tuloslaskelmaa enemmän kuin tasetta ja tässä se on viety jo henkilöstöhallinnan piiriin ja haluankin kysyä niin demareilta, kepulta, persuilta, vihreiltä, kd:ltä että kuinka te kuvittelette että lähes fyysisesti ja psyykkisesti loppuunajetut ihmiset pystyvät palvelemaan asiakkaita niin kuin heitä kuuluisi? Eikä tässä todellakaan ole kyse siitä etteivätkö he haluaisi, vaan siitä että ei henkilöstöltä voi vaatia enempää kuin he voivat tehdä. 

Puhumattakaan siitä miten on maakunnan pieniä sote-yrittäjiä on kohdeltu

Tuntuu melkoisen surulliselta kun ne ihmiset jotka eivät nyt korvaansa lotkauta tähän tilanteeseen ovat ( mahdollisen ) maakuntauudistuksen tultua siinä tilanteessa että joutuvat puhumaan maakunnan vetovoiman, elinkeinoelämän, tms. puolesta. 

Ei voi kun ihmetellä sitä että kun tämä SiunSote rakennettiin maakuntauudistusta silmälläpitäen niin kenen halu ja etu oli siirtyä suoraan ”rusinat pullasta”- politiikkaan, unohtaen samalla aika jumalattoman paljon sitä mitä valmistelussa oltiin luvattu.
Eräiden arvioiden mukaan kun tuo sote olisi n. 90% maakunnan euroista, siellä olisi mahdollisuus toimia maakunnan kokonaisedun mukaisesta.

Meillä oli Pohjois-Karjalassa yksi Euroopan tehokkaimmista sairaaloista joka oli rakennettu systemaattisella työllä ja puolessatoista vuodessa se on saatu ajettua sellaiseen pisteeseen missä työntekijöitä on vaikea saada. Samalla koko maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelut on saatu ajettua sellaiseen tilanteeseen mitä kukaan ei olisi uskonut

Onneksi eduskuntavaaleihin on enää reippaasti vajaa vuosi aikaa niin se voi kyllä pelastaa SiunSote:n rahoituksen, ainakin jos on eräiden tulevien ehdokkaiden ulostuloja seurannut.
Tulee muuten olemaan enemmän kuin mielenkiintoista seurata sitä miten tällä kertaa selitetään asiat ”oikein päin” koska selittämistä ja paskanjauhantaa se puhe yli 90% sti tulee olemaan.
Kukaan kun ei voi väittää ettei tämä taloustilanne ja se miksi se kehittyy olisi tullut yllätyksenä. Jos muuta väittää niin nenä kasvaa ja korvat heiluvat. 

Toivottavasti samaa heilumista ei tarvitse enää kuunnella kuntien valtuustoissa kun keskustellaan siitä miten kuntien taloutta hoidetaan, nythän on tilanne että kunnat saavat ( toivottavasti ) elokuussa tiedon siitä miten paljon Siun Sotelle pitää kuluvana vuonna euroja maksaa, se siitä kuntalaista ja sen noudattamisesta kuntien talouden seurannan puolesta. Ainahan sitä voi veikata jotain, sulkea silmät, pistää sormet ristiin ja toivoa että se kolikko kääntyy sille puolelle ettei kyseisen kunnan talous joudu suurempien ongelmien eteen. Kotikunnassani, Outokummussa on puhuttu viime kuukausina 600.000 -1.200.000 €:n korotuksista

Vaan se tärkein kysymys on yksinkertaisesti se että pystyykö Siu Sote kantamaan vastuun 170.000 ihmisen terveydestä.

Ei, jos tavoitteeksi laitetaan se hyväksytty strategia jota kuntayhtymän pitää noudattaa tai sitä miten tämän neljäntoista kunnan ihmisiä pitäisi kohdella.

Kyllä, jos hyväksytään se että kepu-demari-persu linja millä Pohjois-Karjalassa ajetaan sellaista palveluiden tason ja saatavuuden leikkausta mitä kukaan ei ole tässä maakunnassa koskaan edes uskaltanut ääneen sanoa samalla unohtaen sen että nykyinen laki lähtee siitä että kuntayhtymälle on vastuu palveluiden tuottamisesta tarpeen EIKÄ pelkästään eurojen mukaan.

Elämä on valintoja, minkä linjan sinä haluat valita? 

Minulle valinta on ollut enemmän kuin selvä.

Kerran verottaja löytää sinut ”pitkospuiden päästäkin” niin silloin pitää sosiaali- ja terveyspalveluidenkin sinut sieltä saada kiinni. Sillä sinähän olet ne jo kertaalleen maksanut. 

]]>
5 http://jariturpeinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258059-halutaanko-pohjois-karjalassa-toimivia-sote-palveluita#comments siunsote Sote Talous Vastuu Tue, 10 Jul 2018 14:46:27 +0000 Jari Turpeinen http://jariturpeinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258059-halutaanko-pohjois-karjalassa-toimivia-sote-palveluita
Hallituksen tuolileikki alkaa kohta? http://teroteukkaahtola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257947-hallituksen-tuolilleikki-alkaa-kohta <p>Nykyisellä hallituksellamme alkaa olla kohta kuumat paikat.</p><p>&nbsp;</p><p>Nykyisellä hallituksella ei ole oikein mikään mennyt nappiin. Kauhiasti on hosuttu ja perään ammuttu alas päättömiä ja laittomia uudistuksia. Sotesta on tullut tälle nykyiselle hallitukselle se ainoa oljenkorsi. Pitäisi edes yksi uudistus saada läpi hallituskauden aikana. Ihan sama kuinka huono se on kansalle, mutta yksi asia pitäisi saada tehtyä.</p><p>2014 Euroopan keskuspankki alkoi elvyttää painamalla euroja tyhjästä muutaman biljoonan rikkaiden sijoitusleikkeihin.</p><p><a href="http://www.stat.fi/til/jali/2017/jali_2017_2018-03-29_tie_001_fi.html">ALIJÄÄMÄ</a>&nbsp;lähti tuolloin 2014&nbsp;taittumaan ja viime vuonna tilaston mukaan näin:</p><p>&quot;Julkisyhteisöjen alijäämä eli kansantalouden tilinpidon mukainen nettoluotonotto oli 1,3 miljardia euroa vuonna 2017. Julkisyhteisöjen rahoitusasema parani 2,6 miljardia euroa edellisvuodesta. Eniten koheni valtionhallinnon rahoitusasema, 2,0 miljardia euroa vuoteen 2016 verrattuna, ja siihen vaikutti varsinkin verotulojen merkittävä kasvu&quot;</p><p>2014 niin ikään EKP:N elvytysten seurauksena&nbsp;<a href="http://findikaattori.fi/fi/3">BRUTTOKANSANTUOTE</a> lähti nousuun.</p><p>Mutta mitä hallitus on tehnyt tällä lahjalla, minkä EKP vihdoin antoi? Lahjan todellinen hinta tiedetään muutaman vuoden sisällä, mutta se on oma tarina ja keskitytään nyt miten hallituksemme on tässä noususuhdanteessa toiminut.</p><p>No hallitus on esimerkiksi leikannut ammatillisesta&nbsp;<a href="http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/3146143/Ammatillinen+koulutus+kohtuuttomien+leikkausten+kohde">KOULUTUKSESTA</a> 190miljoonaa vuonna 2017.</p><p>Siis hetkellä, kun rahoituspohja laajenee, niin otetaan pois tulevaisuudesta. Juuri nyt ammattikouluissa pitäisi kyetä mukautumaan uusien alojen uudistuneisiin tarpeisiin, niin leikataan resursseja.</p><p>Yt neuvotteluja huolestuttavampaa on vielä se, että opettajat&nbsp;ottavat lopputilejä, kun eivät saa enää opettaa ja&nbsp;VÄLITTÄÄ&nbsp; nuorista. Heistä&nbsp;(oppilaat) on tehty pelinappuloita, joita potkitaan pois jaloista ilmaistyövoimaksi pajoihin, missä ei ole opettajia. Onko pedakoginen tutkinto yhtäkkiä aivan turha?</p><p>No mitä hallitus on tehnyt eläkeläisten hyväksi?</p><p>No on heikentänyt heidän <a href="http://yle.fi/uutiset/3-10275711?origin=rss">OSTOVOIMAANSA</a>&nbsp;eli kurjistanut edelleen jo muutenkin heikossa jamassa olevien eläkeläistemme elämää.</p><p>No mitäs hallitus teki työntekijöille? No nehän päätti <a href="http://www.kuntatyonantajalehti.fi/2016/6/kiky-pahkinankuoressa">laskea työntekijöiden palkkoja.</a></p><p>Se oli tää juttu, että kun sairaanhoitaja tekee vielä pienemmällä palkalla töitä, niin vienti lähtee vetämään.</p><p>Tai kun Suomessa tuotantolaitoksessa palkkakulut on 6-7% kokonaiskuluista, niin tuosta osuudesta leikkaamalla 5% vientituotteemme hinta romahtaa niin, että alkaa mennä maailmalla kaupaksi :D</p><p>Eli kun tuotteen hinnasta putoaa 0,3% niin nousukiito on valmis. Vertailun vuoksi euro halpeni ekp:n toimista 30% vuonna 2014.</p><p>&nbsp;</p><p>Eli kurjistuksia on saatu ihan kiitettävään malliin aikaiseksi, mutta tämä pääjuttu, eli THE sotemaku on vielä naulaamatta.</p><p>Kepu haluaa historian suurimman kuntaliitoksen siirtämällä vallan yli kolmelta sadalta kunnalta alle kahdelle kymmenelle kasvukeskukseslle.</p><p>Sivukysymyksen voisi heittää Sipilälle, että miten tuo mahtaa vaikuttaa siihen viennin kilpailukykyyn, kun ohjataan porukkaa muuttamaan isoihin kasvukeskuksiin ja kasvukeskuksissa asuminen kallistuu, niin miten se vaikuttaa siihen sun kikyys?</p><p>Kokoomus haluaa taas tietenkin arvopohjansa mukaan lisätä kansainvälisten jättifirmojen valtaa ja voittoa&nbsp;yksityistämällä meidän verovaroilla tuotettava terveydenhuolto.</p><p>On jännä juttu, kun ensin sotea perusteltiin säästöillä ja nyt kun niitä ei ole tiedossa, vaan jopa kustannusten&nbsp;nousua, niin sitä perustellaan hoitoonpääsyn parantamisella.</p><p>Samaan aikaan yksityisten kelakorvausta on määrätietoisesti <a href="http://www.is.fi/kotimaa/art-2000000975767.html">LASKETTU</a></p><p>Luulisi, että jos ongelma on hoitoonpääsy, niin ratkaisu olisi lisätä hoitoa?</p><p>Enkä nyt ihan suorilta ymmärrä, että miten tuon kelakorvauksen alasajo on parantanut hoitoon pääsyä? Eikö se ohjaa yhä suuremman porukan kunnallisille?</p><p>&nbsp;</p><p>No mutta sitten meillä on vielä hallituksella siniset enkelit, jotka pelastivat Suomen?</p><p>Olisi mukava tietää, että mikä oli se taho, joka sai nämä onnettomat uskomaan, että perussuomalaisten äänestäjät seuraisivat tätä loikkariryhmää, jotka toimivat nyt täysin äänestäjiänsä vastaan.</p><p>On ollut melkoinen satusetä, tai sitten näillä (sinisillä)&nbsp;vaan on harkintakyky jostain syystä ollut tuolloin hieman laimealla tasolla.</p><p>Mutta siihen tuolileikkiin. Sotea kannataa alle 20% kansasta ja jopa kokoomuslaiset eivät sitä halua.</p><p>Hallitus on jo myöntänyt, että ei kerkii ja ei oikeen mitään argumentteja tahdo enää löyty miksi koko homma nyt runnottaisiin läpi.</p><p>Kolmesta hallituspuolueesta yksi tulee kohta olemaan voittaja, sillä kolmesta tuolista otetaan kohta kaksi kerralla pois.</p><p>Se puolue, joka nyt sanoo, että soten valmistelu&nbsp;on nyt vaan&nbsp;keskeytettävä tältä erää ja jatkettava seuraavan hallituksen voimin tästä mihin jäätiin, on voittaja seuraavissa vaaleissa.</p><p>Siniset olisi tuon voinut tehdä, mutta ei ne kyllä taida tehdä enään mitään ja uskottavuus on täysin nollissa, niin edes tällä tempulla ei ole asiaa seuraavaan hallitukseen. Katsellaan vaan, ketkä lopettaa kokonaan ja mihin loput loikkaa.</p><p>Jännää on se, että onko se kokoomus vai kepu, joka lyö soten jäihin? Luulisi, että se on kokoomus, mutta jos keskusta aavistaa tuon, niin se voi tehdä taktisen tempun ja kokeilla viimeisenä oljenkortena ehtiä ensin.</p><p>Voin olla väärässä, mutta uskon, että äänestäjien silmissä olisi pienempi paha rehdisti myöntää, että ei saatu hommaa näin pian kasaan ja on kaikkien kannalta parasta nyt jättää suosiolla valmistelu seuraavalle ja keskittyä loppuaika korjaamaan muita epäkohtia Suomessa, kuten eläkeläisten olojen parantaminen.</p><p>Eikö se toimisi paremmin, kun loppuun asti väkisin yrittää vääntää kamalaa uudistusta, mille ei löydy enää mitään perusteluita ja jota kukaan muu ei enää halua kun keskusta ja toki siniset siinä sivussa, kun niillä nyt ei ole mitään mielipidettä ja haluavat ihan mitä käsketään kunhan saavat hetken vielä olla hillotolpallaan.</p><p>&nbsp;</p><p>Kovaa peliä pelaavat hallituspuolueet oman itsensä takia, mutta ymmärtäkää nyt, että panoksena on kansalaistenne elämä ja tulevaisuus.</p><p>Vaalit lähenee ja veikkaan, että ennen kun lehdet tippuu tiedämme kumpi sen soten löi jäihin. Kepu vai Kokoomus, vai sopivatko tulla asian kanssa ulos kuitenkin yhdessä ja ottaa näin tasapelin tuleviin vaaleihin?</p><p>En tiedä, aika näyttää. Pääasia, että tuota järjetöntä sotea ei ammuta maaliin!</p><p>&nbsp;</p><p>Tuleeko joskus vielä aika, että joku hallitus tekee jotain meidän pienten ihmisten hyväksi sen sijaan, että pelaa lehmänkauppojaan viimeiseen saakka ja pitää hallituspaikastaan kiinni viimeiseen saakka, vaikka joutuisi oman puolueensa jättämään?</p><p>Ei ainakaan näiden nykyisten sankareiden toimesta.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Nykyisellä hallituksellamme alkaa olla kohta kuumat paikat.

 

Nykyisellä hallituksella ei ole oikein mikään mennyt nappiin. Kauhiasti on hosuttu ja perään ammuttu alas päättömiä ja laittomia uudistuksia. Sotesta on tullut tälle nykyiselle hallitukselle se ainoa oljenkorsi. Pitäisi edes yksi uudistus saada läpi hallituskauden aikana. Ihan sama kuinka huono se on kansalle, mutta yksi asia pitäisi saada tehtyä.

2014 Euroopan keskuspankki alkoi elvyttää painamalla euroja tyhjästä muutaman biljoonan rikkaiden sijoitusleikkeihin.

ALIJÄÄMÄ lähti tuolloin 2014 taittumaan ja viime vuonna tilaston mukaan näin:

"Julkisyhteisöjen alijäämä eli kansantalouden tilinpidon mukainen nettoluotonotto oli 1,3 miljardia euroa vuonna 2017. Julkisyhteisöjen rahoitusasema parani 2,6 miljardia euroa edellisvuodesta. Eniten koheni valtionhallinnon rahoitusasema, 2,0 miljardia euroa vuoteen 2016 verrattuna, ja siihen vaikutti varsinkin verotulojen merkittävä kasvu"

2014 niin ikään EKP:N elvytysten seurauksena BRUTTOKANSANTUOTE lähti nousuun.

Mutta mitä hallitus on tehnyt tällä lahjalla, minkä EKP vihdoin antoi? Lahjan todellinen hinta tiedetään muutaman vuoden sisällä, mutta se on oma tarina ja keskitytään nyt miten hallituksemme on tässä noususuhdanteessa toiminut.

No hallitus on esimerkiksi leikannut ammatillisesta KOULUTUKSESTA 190miljoonaa vuonna 2017.

Siis hetkellä, kun rahoituspohja laajenee, niin otetaan pois tulevaisuudesta. Juuri nyt ammattikouluissa pitäisi kyetä mukautumaan uusien alojen uudistuneisiin tarpeisiin, niin leikataan resursseja.

Yt neuvotteluja huolestuttavampaa on vielä se, että opettajat ottavat lopputilejä, kun eivät saa enää opettaa ja VÄLITTÄÄ  nuorista. Heistä (oppilaat) on tehty pelinappuloita, joita potkitaan pois jaloista ilmaistyövoimaksi pajoihin, missä ei ole opettajia. Onko pedakoginen tutkinto yhtäkkiä aivan turha?

No mitä hallitus on tehnyt eläkeläisten hyväksi?

No on heikentänyt heidän OSTOVOIMAANSA eli kurjistanut edelleen jo muutenkin heikossa jamassa olevien eläkeläistemme elämää.

No mitäs hallitus teki työntekijöille? No nehän päätti laskea työntekijöiden palkkoja.

Se oli tää juttu, että kun sairaanhoitaja tekee vielä pienemmällä palkalla töitä, niin vienti lähtee vetämään.

Tai kun Suomessa tuotantolaitoksessa palkkakulut on 6-7% kokonaiskuluista, niin tuosta osuudesta leikkaamalla 5% vientituotteemme hinta romahtaa niin, että alkaa mennä maailmalla kaupaksi :D

Eli kun tuotteen hinnasta putoaa 0,3% niin nousukiito on valmis. Vertailun vuoksi euro halpeni ekp:n toimista 30% vuonna 2014.

 

Eli kurjistuksia on saatu ihan kiitettävään malliin aikaiseksi, mutta tämä pääjuttu, eli THE sotemaku on vielä naulaamatta.

Kepu haluaa historian suurimman kuntaliitoksen siirtämällä vallan yli kolmelta sadalta kunnalta alle kahdelle kymmenelle kasvukeskukseslle.

Sivukysymyksen voisi heittää Sipilälle, että miten tuo mahtaa vaikuttaa siihen viennin kilpailukykyyn, kun ohjataan porukkaa muuttamaan isoihin kasvukeskuksiin ja kasvukeskuksissa asuminen kallistuu, niin miten se vaikuttaa siihen sun kikyys?

Kokoomus haluaa taas tietenkin arvopohjansa mukaan lisätä kansainvälisten jättifirmojen valtaa ja voittoa yksityistämällä meidän verovaroilla tuotettava terveydenhuolto.

On jännä juttu, kun ensin sotea perusteltiin säästöillä ja nyt kun niitä ei ole tiedossa, vaan jopa kustannusten nousua, niin sitä perustellaan hoitoonpääsyn parantamisella.

Samaan aikaan yksityisten kelakorvausta on määrätietoisesti LASKETTU

Luulisi, että jos ongelma on hoitoonpääsy, niin ratkaisu olisi lisätä hoitoa?

Enkä nyt ihan suorilta ymmärrä, että miten tuon kelakorvauksen alasajo on parantanut hoitoon pääsyä? Eikö se ohjaa yhä suuremman porukan kunnallisille?

 

No mutta sitten meillä on vielä hallituksella siniset enkelit, jotka pelastivat Suomen?

Olisi mukava tietää, että mikä oli se taho, joka sai nämä onnettomat uskomaan, että perussuomalaisten äänestäjät seuraisivat tätä loikkariryhmää, jotka toimivat nyt täysin äänestäjiänsä vastaan.

On ollut melkoinen satusetä, tai sitten näillä (sinisillä) vaan on harkintakyky jostain syystä ollut tuolloin hieman laimealla tasolla.

Mutta siihen tuolileikkiin. Sotea kannataa alle 20% kansasta ja jopa kokoomuslaiset eivät sitä halua.

Hallitus on jo myöntänyt, että ei kerkii ja ei oikeen mitään argumentteja tahdo enää löyty miksi koko homma nyt runnottaisiin läpi.

Kolmesta hallituspuolueesta yksi tulee kohta olemaan voittaja, sillä kolmesta tuolista otetaan kohta kaksi kerralla pois.

Se puolue, joka nyt sanoo, että soten valmistelu on nyt vaan keskeytettävä tältä erää ja jatkettava seuraavan hallituksen voimin tästä mihin jäätiin, on voittaja seuraavissa vaaleissa.

Siniset olisi tuon voinut tehdä, mutta ei ne kyllä taida tehdä enään mitään ja uskottavuus on täysin nollissa, niin edes tällä tempulla ei ole asiaa seuraavaan hallitukseen. Katsellaan vaan, ketkä lopettaa kokonaan ja mihin loput loikkaa.

Jännää on se, että onko se kokoomus vai kepu, joka lyö soten jäihin? Luulisi, että se on kokoomus, mutta jos keskusta aavistaa tuon, niin se voi tehdä taktisen tempun ja kokeilla viimeisenä oljenkortena ehtiä ensin.

Voin olla väärässä, mutta uskon, että äänestäjien silmissä olisi pienempi paha rehdisti myöntää, että ei saatu hommaa näin pian kasaan ja on kaikkien kannalta parasta nyt jättää suosiolla valmistelu seuraavalle ja keskittyä loppuaika korjaamaan muita epäkohtia Suomessa, kuten eläkeläisten olojen parantaminen.

Eikö se toimisi paremmin, kun loppuun asti väkisin yrittää vääntää kamalaa uudistusta, mille ei löydy enää mitään perusteluita ja jota kukaan muu ei enää halua kun keskusta ja toki siniset siinä sivussa, kun niillä nyt ei ole mitään mielipidettä ja haluavat ihan mitä käsketään kunhan saavat hetken vielä olla hillotolpallaan.

 

Kovaa peliä pelaavat hallituspuolueet oman itsensä takia, mutta ymmärtäkää nyt, että panoksena on kansalaistenne elämä ja tulevaisuus.

Vaalit lähenee ja veikkaan, että ennen kun lehdet tippuu tiedämme kumpi sen soten löi jäihin. Kepu vai Kokoomus, vai sopivatko tulla asian kanssa ulos kuitenkin yhdessä ja ottaa näin tasapelin tuleviin vaaleihin?

En tiedä, aika näyttää. Pääasia, että tuota järjetöntä sotea ei ammuta maaliin!

 

Tuleeko joskus vielä aika, että joku hallitus tekee jotain meidän pienten ihmisten hyväksi sen sijaan, että pelaa lehmänkauppojaan viimeiseen saakka ja pitää hallituspaikastaan kiinni viimeiseen saakka, vaikka joutuisi oman puolueensa jättämään?

Ei ainakaan näiden nykyisten sankareiden toimesta.

 

 

]]>
1 http://teroteukkaahtola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257947-hallituksen-tuolilleikki-alkaa-kohta#comments hallitus Sote Sat, 07 Jul 2018 06:21:49 +0000 Tero Ahtola http://teroteukkaahtola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257947-hallituksen-tuolilleikki-alkaa-kohta
Hallituksen kansallinen sotetila http://leenameri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257939-hallituksen-kansallinen-sotetila <p>Hallituksella keulii kansallinen sotetila. On turha syyttää ja etsiä sotesyyllisiä sosiaali- ja terveysvaliokunnasta siitä, että valiokunta selvittää huolella vuosisadan uudistusta. &nbsp;Hallituksen kansanedustajat ovat nyt keksineet viimeisimpänä kiirehtimistemppunaan kantelun valiokunnan puheenjohtajasta.&nbsp;</p><p>Hallitus on itse tuonut sotesotkun eduskuntaan, &nbsp;josta perustuslakivaliokunta vaati kunnon lisäselvitykset jonka jälkeen perustuslakivaliokunta katsoo onko muutokset hyväksyttävissä.</p><p><br />Ei sitä pelkällä hallituksen pakottamisella saada läpi. Perustuslakivaliokunta on jo huomauttanut hallitusta kiirehtimisestä ja todennut, että esim. perustuslakivaliokunnan työtä ei voi hallituksen aikataululla pakottaa.</p><p><br />Huomaa, ettei mikään hallitusta kiinnosta. Pakko saada läpi mitä tahansa kun ne vaalit on ensi keväänä. Edesvastuutonta. Sotesyylliset löytyy kyllä ihan hallituksen riveistä. Ei opposition edustajista. Kyseessä on hallituksen - ei opposition - esitys.&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Hallituksella keulii kansallinen sotetila. On turha syyttää ja etsiä sotesyyllisiä sosiaali- ja terveysvaliokunnasta siitä, että valiokunta selvittää huolella vuosisadan uudistusta.  Hallituksen kansanedustajat ovat nyt keksineet viimeisimpänä kiirehtimistemppunaan kantelun valiokunnan puheenjohtajasta. 

Hallitus on itse tuonut sotesotkun eduskuntaan,  josta perustuslakivaliokunta vaati kunnon lisäselvitykset jonka jälkeen perustuslakivaliokunta katsoo onko muutokset hyväksyttävissä.


Ei sitä pelkällä hallituksen pakottamisella saada läpi. Perustuslakivaliokunta on jo huomauttanut hallitusta kiirehtimisestä ja todennut, että esim. perustuslakivaliokunnan työtä ei voi hallituksen aikataululla pakottaa.


Huomaa, ettei mikään hallitusta kiinnosta. Pakko saada läpi mitä tahansa kun ne vaalit on ensi keväänä. Edesvastuutonta. Sotesyylliset löytyy kyllä ihan hallituksen riveistä. Ei opposition edustajista. Kyseessä on hallituksen - ei opposition - esitys. 

]]>
25 http://leenameri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257939-hallituksen-kansallinen-sotetila#comments Kotimaa hallitus Perustuslakivaliokunta Sote Fri, 06 Jul 2018 18:12:41 +0000 Leena Meri http://leenameri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257939-hallituksen-kansallinen-sotetila